Pieczone ziemniaki i sałatka :-)
Dzisiaj bardzo pracowity dzień. Od rana zakupy, sprzątanie i przesadzanie kwiatów. Kupiłam truskawki i robiłam dżem, syn pojechał na imieniny do kolegi a my zostaliśmy głodni. I wymyśliłam szybki obiad, pieczone ziemniaki i sałatka. Szybko a jak smacznie, takie dania są najlepsze.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Skworcu
- szczypta papryki ostrej wędzonej Skworcu
- główka sałaty
- 2 pomidory
- pęczek szczypiorku
- kiełki rzodkiewki i fasoli mung ( po garści )
- 1 mała cebula
- 1 mały jogurt naturalny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy na pół, większe ziemniaki na 4 części. Gotujemy przez 10 minut we wrzątku osolonym 1 łyżeczką soli. Odcedzamy. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i smarujemy olejem (ja smaruje pędzelkiem silikonowym) i układamy ziemniaki. Nacinamy każdy ziemniak i smarujemy z wierzchu olejem - pędzelkiem. Posypujemy przyprawami i solą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, funkcja termoobieg przez 15-20 minut do zarumienienia.
Sałatka - sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojonego pomidora, cebulę i szczypior, oraz kiełki. Dodajemy jogurt i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzy układamy ziemniaki i sałatkę.
Smacznego :-)
wspaniały smaczny i szybki obiadek, pycha :-)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko :-) ziemniaczki wyszły pyszne :-)
UsuńPieczone ziemniaki królują. Ja ostatnio piekę w mundurkach.
OdpowiedzUsuńTak lubię ziemniaki zwłaszcza młode :-):-):-) pycha :-)
Usuńuwielbiam młode ziemniaki :) fajny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) ja też lubię pyrki :-) i często je robię :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper jedzonko :)
OdpowiedzUsuńJa takie najbardziej lubię :-)
UsuńDziękuję za przepis 😋
OdpowiedzUsuń