Sok z kwiatu bzu :-)
Sok z kwiatu bzu. Próbowaliście ??? Ja jego smak poznałam kilka lat temu, jak po raz pierwszy zrobiła go moja Mama. Tak bardzo nam zasmakował, że teraz i ja go robię. Jest bardzo smaczny i zdrowy.
Super smakuje jako dodatek do herbaty, napoju. Pomaga w przeziębieniu, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kwiaty bzu wzmacniają nasz organizm, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru czy kaszlu, działają rozkurczowo i moczopędnie.
Super smakuje jako dodatek do herbaty, napoju. Pomaga w przeziębieniu, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kwiaty bzu wzmacniają nasz organizm, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru czy kaszlu, działają rozkurczowo i moczopędnie.
Warto zebrać kwiaty czarnego bzu i przygotować taki sok na zimę. Samo zdrowie.
Składniki:
- 40 kiści kwiatu
- 2 pomarańcze
- 2 duże cytryny
- 2 kg cukru
- 2 torebki kwasku cytrynowego - torebka 20 g
Wykonanie:
Kwiaty zerwać w pogodny dzień, oczyścić z owadów, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie kwiaty zsunąć z kiści, owoce obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce lub garnku ułożyć warstwowo kwiaty, owoce, cukier, kwasek cytrynowy.
Następnie tłuczkiem dusić, aż puszczą sok. Pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin, mieszać w międzyczasie.
Przygotowujemy 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody i zalewamy kwiaty. Odstawiamy na kolejne 48 godziny. Po tym czasie musimy dokładnie odcedzić, zagotować i przelać do słoiczków. Zakręcić i schować na zimę do piwnicy.
Smacznego :-)
Niestety nie piłam takiego soku, ale może być pyszny i chętnie bym skosztowała :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i zdrowy. Na zimowe wieczory do herbaty idealny :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko....czyżby już zima się zbliżała? hehe... nie piłam, nie robiła, Ale sok z owocu lubię.
OdpowiedzUsuńNie no zima jeszcze daleko :-) mam nadzieje :-):-):-) sok polecam :-) rewelacja :-) pozdawiam :-)
UsuńNie robiłam jeszcze tego soku, ale chętnie porwałabym Tobie jedną buteleczkę ;)
OdpowiedzUsuńPyszny jest i ma lecznicze właściwości :-) polecam :-) albo zapraszam do mnie podzielę się :-)
UsuńNiezwykle "idiotoodporna" receptura na sok :) Bardzo lubię gdy krok po kroku są pokazane kolejne etapy wykonania. Soku z kwiatu bzu jeszcze nie robiłam, ale po Twoim przepisie chyba się skuszę :) I na pewno powrócę po więcej inspiracji :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam :-) polecam sok jest pyszny :-):-):-) super pasuje do herbatki :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
Usuńsyrop z kwiatów bzu jest zapisany do zrobienia na mojej liście;) w zimie jak znalazł;)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i działa cudownie na zwiększenie odporności :-)
UsuńOd dawna zabieram się za zrobienie tego soku. Muszę koniecznie zrobić w tym roku! :) skorzystam z twojego przepisu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny, ja w tym roku też zrobiłam :)
OdpowiedzUsuń2 torebki kwasku cytrynowego ale jak to wagowo wychodzi bo są w różnych gramaturach?
OdpowiedzUsuńGosiu torebka 20 g. Czyli w sumie 40 g. Już dopisałam w przepisie :-)
UsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńPrzekonałaś mnie kochana, lęce do ogrodu :)
OdpowiedzUsuńRobie nalewkę, za sok w tym roku się zabieram chciałam z cytryną tylko, ale z pomarańczą może też być super. Zapisuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńRobie co roku ale bez pomarańczy .Polecam pyszny :)
OdpowiedzUsuń