Sok z mięty :-)
Bardzo lubię mięte :-) i jak zobaczyłam przepis na sok u Olivciowe Pasje z Natury to od razu postanowiłam zrobić. Wyszedł pyszny. Mięta jest bardzo zdrową rośliną dla naszego organizmu, zawiera wapno, fosfor, magnez i żelazo.
Mięta ma wpływ także na procesy trawienne naszego organizmu, usprawnia pracę jelit. Mięte możemy używać do herbat na zimno i na gorąco, do ciast i deserów, również do sałatek.
Mięta ma wpływ także na procesy trawienne naszego organizmu, usprawnia pracę jelit. Mięte możemy używać do herbat na zimno i na gorąco, do ciast i deserów, również do sałatek.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 40 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Gałązki mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Na drugi dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji soku.
Smacznego :-)
sok z mięty to strzał w dziesiątkę!! z chęcią przetestuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) wyszedł bardzo dobry :-) a lemoniada zrobiona z niego, wody i plasterków cytryny to pychotka :-0
Usuńmocno słodka, zimna herbata miętowa w słoikach
UsuńDzięki z aprzepis troszkę go przerobiłam na potrzeby astmy i dodaje tam kilka kropli cbd - wersji z mango z konopiafarmacja bo zwykłe są strasznie dziwne w smaku :)
UsuńTo znaczy cbd... co warto zrobić że względu na astmę...??
Usuńświetne naprawdę, uwielbiam zdrowa żywność i takie przepisy
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) polecam i pozdrawiam :-)
Usuńsuper przepis,mój synek za nim przepada :)
Usuńwspaniały przepis
UsuńTeż uwielbiam miętę, super pomysł z tym sokiem. Mięty mam pod dostakiem w ogródku także też zrobie sobie pare słoiczków z sokiem :)
OdpowiedzUsuńPolecam Karino :-) wykorzystasz go z pewnością :-) pozdrawiam :-)
UsuńŚwietny przepis, muszę koniecznie wypróbować :) A miętę moja babcia dodawała, zawsze, do pierogów z kaszą gryczaną :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) o mięte do kaszy gryczanej, nie wiedziałam o tym. Dobrze wiedzieć :-) pozdrawiam :-)
UsuńLubie. Takie pierogi tylko w lubelskim jadlam😊
UsuńMoja babcia z kolei dodawała miętę do pierogów z serem i ziemniakami. Pycha
UsuńMoja babcia z kolei dodawała miętę do pierogów z serem i ziemniakami. Pycha
Usuńja też go robię:)) Jest przepyszny!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) i pomyśleć, że dopiero w tym roku go odkryłam :-)
UsuńWłaśnie teraz robię dzięki za przepis
UsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam :-)
Usuńfajna, zdrowa propozycja! lepsza na pewno niż kupiony sok!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie Olu :-) bardzo lubimy miętę więc wykorzystamy :-) pozdrawiam :-)
UsuńŚwietny sok, z chęcią przygarnęłabym jeden słoiczek :)
OdpowiedzUsuńIvka zapraszam :-) podzielę się :-)
UsuńO ! Z całą pewnością skorzystam z tego pomysłu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam Moniko :-) ja sama jestem zaskoczona smakiem, robiłam z taką niepewnością :-) bardzo mi smakuje :-) i będę go robiła :-)
Usuńja miętę tylko suszę i taką później pijam w herbatkach :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama suszy :-) ja mrożę a teraz i soki robię :-) fajny pomysł na wykorzystanie mięty jak się ją ma w nadmiarze :-) a u mojej Mamy całe pole miętowe :-)
UsuńMój miętolubny mąż byłby nim zachwycony. :)
OdpowiedzUsuńCo się zaś tyczy kopca kreta z fasoli....wcale nie mów z czego ciasto zrobione. Bo jak powiesz będą zaraz się czepiać i nagle wszyscy wyczują fasolę. A jak zjedzą i dopiero powiesz...wtedy zrobią wielkie oczy. Ja tak samo zrobiłam....jak się oblizywali i mówili jakie mniamniusie kazałam zgadywać z czego. Nikt nie zgadł, a jak ich oświeciłam powiedzieli...a wcale nie czuć. Jakby fasola była jakąś śmierdzącą miną. :)
:-) mojemu też smakuje :-) całe szczęście hihihi :-) a co do ciacha to nie powiem. Pamiętam jak zrobiłam pasztet i smalec z fasoli i wszyscy się tym zajadali, że takie pyszne a nie zgadli z czego :-) jak im powiedziałam to aż oczy im z orbit wyszły :-) pozdrowionka :-)
Usuń@Dieta Moja Pasja.
UsuńProszę, szukałam na tym blogu i na Dieta Moja Pasja "kopiec z Fasoli" i oba wyniki wyszukiwania były negatywne. Proszę, straszniem ciekawa tego przepisu (oj czuję, jak mi pypeć rośnie)
Bardzo fajny taki soczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Łucjo :-) polecam do wypróbowania :-)
Usuńjutro taki robie ! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) polecam jest pyszny :-)
UsuńPytanko - czy i jak można zastąpić cukier miodem? Albo ksylitolem? Próbował ktoś?
OdpowiedzUsuńJa nie próbowałam jeszcze :-)
Usuńa ja mam pytanie, jak długo taki soczek wytrzymuje i w jakich warunkach,, a jak bym chciala żeby zimą był i sie nie popsuł???
OdpowiedzUsuńAniu mój soczek leżał sobie w piwnicy przez ponad pół roku, może i by leżał dłużej ale został wypity. Spokojnie możesz go zrobić na zimę, ja tak robię i się nie psuje :-) dodam że w piwnicy mam ciepło bo obok jest węzeł ciepłowniczy :-)
Usuńja robie taki soczek/miodek z mniszka i kwiatów czarnego bzu ale z mięty jeszcze nie robiłam...wypróbuję jak już na ogrodzie urośnie!
OdpowiedzUsuńMięty mam pod dostatkiem i bardzo ją lubię, więc z pewnością wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńZ każdym dniem mięta w ogrodzie jest u mnie coraz większa i także myślę o podobnym syropie ;-)
OdpowiedzUsuńNie za dużo cukru na tą ilość wody
OdpowiedzUsuńNie tyle musi być. To jest sok, który stoi całą zimę. Musi być cukier aby się nie popsuł :-)
UsuńJestem w trakcie gotowania gałązek, będzie sok :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę kochana 😍
UsuńWitam:)
OdpowiedzUsuńJa robie bardzo podobny syrop tylko ze z melisy :) najpierw 40 galazek melisy delikatnie plucze, potem zagotowuje wode z cukrem i dwoma opakowaniami kwasku cytrynowego, jak sie zagotuje wrzucam melise, podgotowuje to jakies 15-20 minut. Nastepnie odstawiam na 24 godziny w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przecedzam, zagotowuje, goracy wlewam do butelek i podobnie jak Pani odwracam do gory dnem i zostawiam do ostygniecia:) syrop jest super szczegolnie w te upalne dni, rozrobiony z zimna woda a do tego ten aromat cytrynowy:)
Pozdrawiam! :)
Dziękuje bardzo Aguś. Lubimy melisę, więc z chęcią spróbuję 😍 pozdrawiam serdecznie.
UsuńA ile daje Pani cukru do tej melisy?
UsuńOj na pewno zrobie bo miety mam tyle, że nie przerabiam :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSuper! Mniej dosłodziłam, więcej "pocytryniłam" drugą partię. Absolutna, orzeźwiająca pyszność!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje 😍
UsuńA będzie różnica, jeżeli najpierw zagotuję wodę z cukrem i cytryną, a potem dodam miętę i w takim stanie odstawię na dobę?
OdpowiedzUsuńNajpierw trzeba zagotować samą wodę z miętą aby oddała cały swój smak i aromat a dopiero później cukier i cytrynę. Tak jak jest w przepisie.
UsuńNajpierw trzeba zagotować samą wodę z miętą aby oddała cały swój smak i aromat a dopiero później cukier i cytrynę. Tak jak jest w przepisie.
Usuńo super napewno wypróbuję pani przepis :)
OdpowiedzUsuńA jak można taki sok z mięty wykorzystać do sałatek?
OdpowiedzUsuńMięta w takiej formie, nie wpadłabym na taki pomysł chociaż piłam francuski syrop z fiołków i smakował szczególnie do drinków, chociażby ze względu na kolor... Mięta super.
OdpowiedzUsuńWłaśnie ugotowalam miete jutro dalszy ciąg. Robiłam w ubiegłym roku też z Twojego przepisu wyszła super.Mysle ,że teraz też będzie bardzo dobry syrop. Pozdrawiam.Maria
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie 😃
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAniu w przepisie jest podana ilość wody - 2 litry :-)
UsuńUlubiony sok mojego męża.Z żadnego innego przepisu mu nie smakuje-tylko ten.Korzystam co roku.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje. Proszę pozdrowić męża 😃
Usuńwitam zrobiłam również tylko że strasznie ciemy mi ten sok wyszedł. . w smaku ok.. ale czemu taki bardzo ciemny???
OdpowiedzUsuńMagda
Madziu to wszystko zależy od mięty. Widocznie twoja była bardzo mocna. Pozdrawiam serdecznie 😃
Usuńwystarczy dodać trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
UsuńPyszny. Szkoda, że tak mało mi wyszło. W przyszłym roku posadzę dużo mięty:)
OdpowiedzUsuńMiętka się gotuje a ja polecam dodanie kilku listków mięty i płatków nagietka do jajecznicy. Moja mama uwielbia gdy ją robię:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Dziękuje 😍
UsuńWitam. Gotuję cały gar mięty 😁
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej cukru i cytryny (ew. kwasku) muszę dodać?
Pozdrawiam serdecznie 😉
W przepisie jest podana ilość cukru i soku z cytryny 😃 Pozdrawiam 😃
UsuńChodziło mi o to, że nie mam 40 gałązek a dużo dużo więcej i więcej niż 2l wody. Czy robić sok wg przepisu czy dodać czegoś więcej? 😉😉😉
OdpowiedzUsuńJeżeli masz więcej mięty musisz dać więcej soku z cytryny i cukru. Bo inaczej sok może ci się popsuć bo cukier jest tutaj środkiem konserwującym 😃
UsuńRewelacyjnie to wygląda i smakuje ;D
OdpowiedzUsuńJak długie mają być te gałązki?
OdpowiedzUsuńW zasadzie powinny mieć conajmniej 20 cm. Dłuższe też mogą być 😃
UsuńSuper przepis jutro robię 😍. Dziękuję .
OdpowiedzUsuńMniam! Prawdziwa pyszność ;D
OdpowiedzUsuńZrobię taki i ja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńPyszny jest taki sok :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, muszę wkońcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie kochana. Jest naprawdę pyszny :-)
UsuńTĘSKNIĘ ZA TAKIMI SMAKAMI WŁAŚNIE TERAZ!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego soku.
OdpowiedzUsuńMięta w ogródku u mnie rośnie, soczek zrobię, ale spróbuję z miodem.
OdpowiedzUsuńMój właśnie się kończy gotować. Czy można przelać do słoiczków po gotowaniu bez odczekania tej doby i ponownym zagotowaniu? Czy wpłynie to na jego trwałość czy ewentualnie tylko na intensywność smaku? Dodałam mniej cukru bo i tak nie będzie stał długo;)
OdpowiedzUsuńKarolina (Karo Zinka)
Karolinko szczerze nie wiem. Zawsze robię według przepisu i nie próbowałam go zmieniać. Pozdrawiam 😃
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńA czy do tego soku mogę użyć mięty z kwiatkami czy lepiej nie?
Do soku używamy mięty bez kwiatków. Pozdrawiam :-)
UsuńSzkoda, że na ten przepis trafiłam dopiero teraz. Bo swoją miętę zdążyłam zamrozić w dużych ilościach. Nie miałam na nią kompletnie pomysłu podczas zbiorów :) Stąd moje pytanie czy do soku mogę wykorzystać mrożone liście?
OdpowiedzUsuńChętnie zwolniłabym miejsce w zamrażalniku - przecież gdzieś trzeba zmieścić pierogi ;) A na półce w spiżarni akurat mam wolne miejsce na słoiki z sokiem ;)
Mięta uspokaja, pomaga w rozluźnieniu i nabraniu wigoru jeśli na coś chorujemy. Po prostu ma właściwości lecznicze.
OdpowiedzUsuńZrobię wg tego przepisu pierwszy raz sok z mięty.
OdpowiedzUsuńJa w tym sezonie już drugi raz robię sok z mięty, bardzo bo lubię pić z wodą, zaspokaja pragnienie w upalne dni, liczę że jeszcze mięta zanim przyjdą chłodne dni jeszcze mi urosnie i to nie ostanie robienie soku
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje i pozdrawiam :-)
UsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńOd 3lat robię. Idealny do drinków że Sprite i woda oraz dla dzieciaków do herbatki🙃
OdpowiedzUsuńRobię już trzecią turę z tego przepisu jest pyszny
OdpowiedzUsuńRobię taki, ale dodaję też melisę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń