Udka pieczone w sosie pomidorowo - miodowym :-) Pudliszki - pomidorowe inspiracje - kurczak.





Dzisiaj na danie obiadowe przygotowałam udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo - miodowym. Dodatki to szparagi i sałatka z sałaty i pomidorów. Pysznie i kolorowo. 

Zapraszam i życzę smacznego :-)



Składniki:

- 4 udka kurczaka
- 250 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki vegety własnej produkcji
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta chili
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki miodu

Dodatkowo:

Sałatka - główka sałaty, 3 pomidory, sól, pieprz, jogurt naturalny, szczypior
Pęczek szparagów, łyżka masła, łyżeczka bułki tartej


Wykonanie:


Udka z kurczaka myjemy i układamy w naczyniu do zapiekania. W miseczce mieszamy koncentrat, miód
i resztę przypraw - do kurczaka, vegetę, czosnek, curry, imbir, chili i wodę. Marynatą smarujemy udka
z jednej i drugiej strony i chowamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc.

Następnie udka pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, po upływie tego czasu odkrywamy pokrywę, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

Przygotowujemy sałatkę - sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojonego pomidora i szczypior, solimy i pieprzymy, mieszamy z jogurtem.
Szparagi gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru, gotujemy około 10 minut na stojąco. Odcedzamy i kroimy na pół. W rondelku rozpuszczamy masło z bułką, wrzucamy szparagi i mieszamy.

Upieczone udka przekładamy na talerze, polewamy jeszcze sosem pozostałym w naczyniu.

Sałatkę i szparagi dodajemy na talerze z naszymi udkami.

Smacznego :-)













Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Komentarze

  1. też takie robię, bardzo lubię kurczaka w takim sosie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm,... znowu takie pyszności przygotowałaś :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczne na pewno
    ja podonie robię skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne :-) skrzydełka też spróbuję :-) dziękuję :-)

      Usuń
  5. Zazwyczaj inaczej przyrządzam udka, ale zrobiłem z twojego przepisu i wyszły mega!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.