Dzisiaj jest troszkę chłodniej. Ale w powietrzu wisi taka duchota. Myślałam, że w ciągu dnia popada, ale nic. Kupiłam arbuza i powstał z niego koktajl. Pyszny, zimny i orzeźwiający. Będę go częściej robiła. Arbuz jest niskokaloryczny a syty. A teraz kupione są najlepsze, bardzo słodkie.
Bardzo lubię musli i czesto jem go na śniadanie lub kolacje. Dodaje także do różnych dań. Jest to bardzo zdrowa mieszanka płatków, ziaren, owoców i orzechów. Nie kupuje gotowych musli w sklepach, robię sama musli w domu. Ale tym razem mam musli ze sklepu i jestem zadowolona.
Parowar mam już kilka lat. Kupiliśmy go z myślą o zdrowym i dietetycznym gotowaniu. Latem często u nas goszczą takie obiady. Szybko się je robi, nie trzeba stać przy garach, wystarczy włożyć wszystko na poziomy, włączyć i można w tym czasie robić coś innego. Jedzenie tak przygotowane smakuje super, jest niskokaloryczne.
Mój syn zrobił dzisiaj pyszną sałatkę, dodał te składniki co lubi. Wyszła mu bardzo smaczna, musi częściej działać w kuchni. Zresztą lubi gotowanie i często mi pomaga w kuchni. Do sałatki wykorzystał gotowy mix do sałatek firmy Biolevita z olejem rzepakowym.
Bardzo lubię paprykę. Kupiłam jej dużą ilość i zrobiłam pyszną kolację. Nadziałam ją twarogiem z smakowitymi ziarenkami z Ziarenkowo - słonecznik, sezam i siemie lniane, samo zdrowie. Pasta wyszła naprawdę pyszna. A zostało mi troszkę pasty to była na kanapki. Lubię takie dania.
Moje chłopaki bardzo lubią rybę, jak tak średnio. Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale nie jem jej często. Wybieram tylko te gatunki, które zjem - łososia, dorsza, pstraga łososiowego, czasami morszczuka. Na specjalne życzenie ryba z pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziemniaki podpatrzyłam u Eli Dieta moja pasja.
Zrobiłam jeszcze dżem wiśniowy, wiśni pełno więc trzeba korzystać. I kilka słoików więcej do kolekcji na zimę. Robiąc dżem wiśniowy mamy jeszcze jedną korzyść - sok wiśniowy, który wypiliśmy z wodą i kostkami lodu. Robiłam dżem wiśniowy metodą tradycyjną, gotowałam go przez trzy dni po 1,5 - 2 godziny dziennie. Możemy także zrobić go w jeden dzień gotując tak długo, aż zgęstnieje.
Bardzo lubimy tą sałatkę. Super się sprawdza na spotkaniach z przyjaciółmi, imprezach, imieninach czy grillu. Pysznie doprawiony kurczak i ogórki korniszony, które uwielbiam. Do tego pekinka, kukurydza no i ketchup i majonez. Sałatka nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę pysznego szaleństwa.
Ufff jak gorąco. Ta pogoda zwariowała, lubię ciepło, ale chodząc do pracy męczy mnie ten upał. Po powrocie z pracy w domu też duszno, słońce świeci w okna i nie ma czym oddychać. Zasłaniam wszystkie okna, dobrze że mam żaluzje i siadam na podłodze w kuchni, gdzie mam najchłodniej i odpoczywam.
Kolejna propozycja na owsiankę. Tym razem przygotowałam ją z płatków owsianych błyskawicznych. Zalałam na noc ciepłym mlekiem a rano dodałam gorącego mleka, moje ulubione dodatki i już.
Mamy sezon letni i zdrowe świeże warzywa, więc nie może zabraknąć zupy jarzynowej. Pyszna, aromatyczna super sprawdzi się na letni obiad. Można ją podać lekko podgrzaną, nie musimy jeść gorącej. Warzywa mają dużo witamin i nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Ja i moja rodzinka bardzo je lubimy.
Mój mąż jest specjalistą w przygotowywaniu dań z jajek. Robi najlepszą na świecie jajecznicę a jego jajka sadzone to rewelacja, i nie mówię tego dlatego, że jestem jego żoną, tak potwierdzają też inne osoby, które próbowały dań przez niego zrobionych. Ostatnio na obiad zrobił właśnie jajka sadzone z ziemniakami i surówką. Pyszności. Jak dobrze przyjść do domu i mieć postawiony na stole pyszny obiad.
Sałatka makaronowa z dodatkiem ananasa - proszę bardzo. Mój Junior sobie taką zażyczył bo lubi ananasa. Zabierałam się do robienia sałatki na spotkanie z przyjaciółmi, i nie miałam pomysłu na jej efekt końcowy. No i Junior przyszedł z pomocą. Sałatka wyszła pyszna, aromatyczna z lekko słodką nutą. Wszystkim bardzo smakowała a to najbardziej cieszy.
Zawsze jak jadę do rodziców to robimy grilla. Wymyślamy nowe dania, urozmaicamy te tradycyjne. Tym razem zrobiłyśmy filet z kurczaka pieczony w folii na grillu z warzywami, świeżymi ziołami i klarowanym masłem. Wyszło pysznie, lekkie danie i pełne aromatów. Z pewnością je jeszcze powtórzymy. Filet podany z surówką ze świeżej kapusty.
Dzisiaj szybki i pyszny obiad. Ziemniaki pieczone z pyszną przyprawą - papryką słodką wędzoną Skworcu i fasolką z bułką tartą. Polecam Wam tą przyprawę, jest pyszna i nadaje danom lekko wędzony posmak. Pomysł na wykorzystanie papryki z ziemniakami podsunęła mi Ela. Naprawdę super smaczny pomysł.
Jak wiecie piekę swój chlebek na zakwasie, to już u mnie tradycja. Nie smakuje mi za bardzo chleb ze sklepu, odzwyczaiłam się. Taki chleb zrobiony samemu to pyszności i zdrowie, bo wiem co jem. Zachęcam Was do zrobienia takiego chleba w domu. Jak już raz zrobicie to nie przestaniecie.
Zostałam wybrana do testowania nowych smaków wafli ryżowych o smaku mango i barbecue. Dzisiaj odebrałam karton pełen wafli do testowania :-). Moje chłopaki od razu sięgnęli po smak barbecue i byli zachwyceni, miały one pikantny smak, mój Junior stwierdził, ze to zdrowa odmiana chipsów do chrupania przy ulubionym filmie.
Naszła mnie ochota na placki. Na dzisiaj nie było przygotowanego obiadu, więc po powrocie z pracy szybka akcja z plackami ziemniaczanymi. Junior obrał szybko ziemniaki, ja starłam na tarce z cukinią i już się smażyły na rumiano. Pycha.
Jakiś czas temu zrobiłam te zapiekanki na obiad i zupełnie o nich zapomniałam, więc nadrabiam zaległości. Lubię zapiekanki i dodaje składniki jakie lubię, nie kupuję gotowych bo mi nie smakują. A składniki można dowolnie zmieniać, mamy tu całkowitą dowolność. Wyszły pyszne i bardzo sycące, polecam.
No i mamy sezon wiśniowy. No i musi być frużelina. Pyszna, lśniąca, super do gofrów, na kanapki, do omletów czy naleśników. Bardzo mi smakuje i chyba jeszcze zrobię z jakiś owoców.
Zrobiłam chłodnik po raz pierwszy w życiu i powiem Wam, że nie ostatni. Bardzo mi zasmakował i moim chłopakom też. W takie letnie upały rewelacja. Danie jest pyszne, pełne smaków. Rzodkiewka, ogórek, dużo koperku i szczypiorku i mój ukochany czosnek. Nic tak nie poprawia humoru po powrocie z pracy jak pyszny, chłodzący obiad.
Zamroziłam całą szufladę w zamrażalniku truskawek. Zawsze robię z nich lody, koktajle. Truskawki się kończą, można jeszcze w niektórych miejscach znaleźć ostatnie sztuki. Lody są pyszne, kremowe i robi się je naprawdę szybko. Są mało kaloryczne i nie zawierają cukru. W sam raz na letnie upały. Musimy mieć tylko zamrożone truskawki i banany.
Mój Junior wołał ostatnio o pizzę na obiad. Ale jest tak gorąco, i to troszku roboty. No i jak tu nie zrobić przyjemności dziecku. Postanowiłam zrobić szybką tartę z ciasta francuskiego, taki zamiennik pizzy. Dodałam ulubione składniki i do piekarnika. Po chwili na talerzu wylądowała smakowita tarta.
Mam przyjemność przedstawić Wam moją nową smakowitą współpracę z firmą Develey. Powiem szczerze, że bardzo się ucieszyłam z możliwości testowania produktów tej firmy, znam je i używam w mojej kuchni. Uwielbiam musztardy Develey, mają różne smaki i wspaniały smak i aromat.
Mamy upalne lato i jedyne co pomaga mi przeżyć to zimne lemoniady, herbaty i kawa. Tym razem propozycja na szybką kawę na zimno, musimy tylko wcześniej zamrozić kawę w foremkach do kostek lodu. Ja zamroziłam aromatyczną kawę kokosową ze Skworcu, jest super i występuje w ziarenkach, a po zmieleniu po całej kuchni unosi się pyszny zapach kawy kokosowej.
Nastały dosłownie tropikalne upały. Skwar i duchota, ale to przecież w końcu lato. W taką pogodę cały czas tylko bym piła, a super propozycją jest gasząca pragnienie i chłodząca herbata na zimno :-). Zamroziłam kostki lodu z kawałkami pomarańczy i wykorzystałam je do herbaty o świetnej nazwie Pomarańczowa Energia Skworcu.
Mój Junior bardzo lubi borówkę amerykańską, mógłby ją jeść niemal codziennie. Ja też ją lubię, lubię chyba wszystkie owoce. Obiecałam mu, że jak wróci do domu z kolonii to zrobię mu pyszne placki właśnie z borówką na obiad.
Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mam możliwość testowania pierożkomani. Opis dokładny znajdziecie tutaj. Dzisiaj zrobiłam ciastka pierożki z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem twarożkowym.
Wczoraj w skrzynce znalazłam kopertę a w niej pyszny zestaw. To produkty firmy Biolevita, która zajmuje się sprzedażą naturalnych olei sałatkowych. Są to oleje tłoczone na zimno, dzięki czemu zachowują cenne wartości odżywcze, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz wiele składników odżywczych.
Uwielbiam owsiankę. Jak byłam mała to jej wprost nienawidziłam. Jak Mama ją robiła to plułam na wszystkie strony. A teraz od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie śniadania bez owsianki. Jest pyszna, bardzo sycąca i zdrowa. Płatki owsiane są bogate w białko, aminokwasy, dostarczają witamin, energii, pomagają w uczeniu się, przeciwdziałają zmęczeniu.
Na prośbę moich znajomych koleżanek zamieszczam przepis na torty, które zrobiłam za zakończenie roku klas szóstych dla mojego Juniora. Torciki były pyszne i dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed imprezą, bo szybko wszystko zostało zjedzone i mam tylko te dwa zdjęcia. A przepis można wykorzystać także do innych ciast z kremem :-)
Lubimy frytki. A najbardziej mój Junior za nimi wprost szaleje. Czasami kupuje gotowe ze sklepu, zamrożone, ale coraz częściej robię własne, lżejsze i zdrowsze.
Potrzebujemy tylko ziemniaki, troszkę oleju, świeże zioła i sól. No i piekarnik. Ja podałam z dipem czosnkowym Prymat. Wyszło pysznie, no i Junior bardzo zadowolony :-) a to najważniejsze.
Mam dla Was kolejny konkurs. Do wygrania jest książka kulinarna "Zdrowie ze smakiem". Sponsorem nagrody jestem ja. Książka zawiera dużo fajnych przepisów, bardzo kolorowych i smacznych.
Dostałam wiaderko brzoskwiń, sąsiadka przyniosła mi wczoraj bo nie wiedziała co z nimi zrobić. No jak to co - schować do słoików. Ale, ze moja sąsiadka to już wiekowa pani to nie ma siły na zaprawianie, a na działce brzoskwinie obrodziły. Tak więc dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków musu.
Firmę Tupperware znam od kilku lat. Jej produkty są obecne w kuchni całej mojej rodzinki, moja Mama jako pierwsza zaczęła robić u siebie prezentacje, zapraszać koleżanki do wspólnego smakowania i oglądania produktów.
Wzięłam udział w akcji organizowanej przez Bożenkę i razem wypiekałyśmy tym razem sernik. Znam wiele przepisów na serniki i bardzo je lubię, myślałam jaki zrobić i poszłam na całkowitą nowość, tego sernika jeszcze nie piekłam. Spodobała mi się jego nazwa i składniki, mięta moja ulubiona.
Przedstawiam Wam firmę "Ziarenkowo", z którą podjęłam współpracę. Bardzo się cieszę, bo wykorzystuje w swojej kuchni ziarna i to dużo. A dostałam trzy zestawy ziaren do testowania.
Teraz często goszczą u mnie koktajle. Jeść się nie chce tylko pić, a żeby było smacznie i pożywnie proponuje koktajle owocowe. Kefir, maślanka czy jogurt i ulubione owoce i mamy pyszny i odżywczy napój. Robi się go szybko i zawsze smakuje.
Dostałam dzisiaj jagody. Całe 2 kg :-). Zamrożone już mam w woreczkach, więc postanowiłam zrobić frużelinę jagodową. Pyszna do lodów, naleśników lub ciast. Przyda się zimą. W piwnicy stoi już frużelina truskawkowa, będzie i jagodowa no i jeszcze wiśniowa.
W poprzedni weekend 5-6 lipca odbyła się super plenerowa impreza, na której byłam, piknik napoleoński w Ostromecku - Mozgowinie. Wybrałam się tam rowerem, zrobiliśmy sobie "małą" wycieczkę. Pogoda dopisała, wręcz było upalnie. Była to typowo historyczna propozycja połączona z wystawami regionalnych produktów. Były tańce, scenki rodzajowe, koncerty, różnego rodzaju pokazy, potyczki artyleryjskie, jarmark. Ciesze się, że tam się wybrałam, fajni ludzie, super atmosfera i pyszne jedzenie.
Pyszna letnia sałatka. Brokuł, kalafior z dodatkami. Może być podawana jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Super sprawdza się na imprezach lub na grillu. Wersja bogatsza - z dodatkiem kukurydzy, startego żółtego sera i podsmażonych pestek słonecznika.
Ufff jak gorąco, nie ma gdzie się schować i czym oddychać. Burza wisi w powietrzu. W pracy też nie lekko, 30 stopni na termometrze w pokoju a za oknem 36. W domu ciut chłodniej.
Nie wiem czemu, ale strasznie śpiąca dzisiaj jestem, pomyślałam wypiję kawę, ale nie ciepłą tylko zimną.
Kolejna sałatka makaronowa z sezonowymi warzywami. Pyszna i bardzo pożywna. Korzystajmy z sezonowości i przygotowujmy dania z wykorzystaniem warzyw i owoców. Ja taką sałatkę zabrałam na drugie śniadanie do pracy. Niektórzy strasznie się dziwili, że mi się chce przygotowywać takie pyszności - poczęstowałam koleżanki z pracy, bo one to tak na szybko kanapki lub jakieś gotowe kubki.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem niedźwiedzim i cebulką prażoną. Piekły się na obiad razem z kurczakiem. Wykorzystałam produkty Skworcu. Wyszły pyszne, aromatyczne. Uwielbiam ziemniaki :-)
Pieczony kurczak. Pyszne i aromatyczne danie. Przepis mam od mojego wujaszka Leszka, który robi w ten sposób żeberka, a ja zrobiłam pałki i udka z kurczaka. Wyszły naprawdę pyszne. Z mięsa ściągnęłam skórę, aby było zdrowiej.
Kolejna akcja wspólnego wypiekania bułek stworzonego przez Agnieszkę. Akcję znajdziecie na stronie Kuchnia Maryny. Bułeczki naprawdę szybkie, bez drożdży. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i pulchne. Polecam Wam do wypróbowania.
Moja propozycja na sałatkę. Jest lato, sezon warzywny w pełni, więc zachęcam Was do jedzenia sałatek, surówek w dużych ilościach. Możemy taką sałatkę zrobić na danie do pracy, zabrać ze sobą na wycieczkę lub piknik. Jest pyszna i zdrowa, pełna witamin. Do takiej sałatki możemy wrzucić wszystko co lubimy.
Upiekłam chlebek na zakwasie z cebulką Skworcu i zrobiłam własne masło z przyprawą do masła Skworcu. Pyszne jedzonko, przypomniało mi się dzieciństwo i moja Babcia, która robiła takie pyszne dania. Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację, nie potrzeba już więcej dodatków, to wystarczy.
Mam na imię Marzena, moja rodzinka i bliskie mi osoby nazywają mnie Maniusia. I tak też nazwałam swój blog Kulinarna Maniusia. Mieszkam w Bydgoszczy a pochodzę z bardzo malowniczego Szczecinka. Gotować lubiłam od zawsze, już jako dziecko pomagałam w kuchni mojej mamie i babci i to one nauczyły mnie najważniejszych rzeczy w życiu i w kuchni. Teraz sama jestem żoną, matką i właścicielką psiaka i to dla nich gotuje a także dla mojej rodzinki i znajomych. Gotowanie to moja wielka pasja, moja miłość i sposób na relaks i odpoczynek. Zamykam się w kuchni i tworzę. Do założenia bloga namówił mnie mój mąż i jestem mu za to bardzo wdzięczna. Chcę dzielić się moją kuchnią, moimi pomysłami i pokazać wam, że gotowanie może być proste, szybkie i smaczne i każdy może przygotować pyszne danie. Na moim blogu znajdziecie wszystko. Każdy może do mnie napisać, spytać, przekazać prośbę czy dobrą radę. Lubię ludzi i lubię z nimi przebywać. Dziękuje, że ze mną jesteście.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com
Wyświetlenia
Współtworzę
Obserwatorzy
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informację o tym, jak korzystasz z tej strony są udostępniane Google. Korzystając z niej zgadzasz się na to.
Więcej dowiesz się w zakładce Menu - Polityka Prywatności.