Chleb na zakwasie z pomidorkami i czosnkiem niedźwiedzim :-)
Jak wiecie piekę swój chlebek na zakwasie, to już u mnie tradycja. Nie smakuje mi za bardzo chleb ze sklepu, odzwyczaiłam się. Taki chleb zrobiony samemu to pyszności i zdrowie, bo wiem co jem. Zachęcam Was do zrobienia takiego chleba w domu. Jak już raz zrobicie to nie przestaniecie.
U mnie dzisiaj chleb z pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią oraz dodatkiem mąki orkiszowej firmy Owocowy Raj. Produkty jakie wykorzystałam w swojej kuchni są naprawdę godne polecenia, zachęcam do zapoznania się z ofertą. Chleb wyszedł smakowity, chrupiący i bardzo aromatyczny w smaku.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mąki orkiszowej Owocowy Raj
- 1 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżeczki pomidorów z czosnkiem Owocowy Raj
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 2,5 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- zakwas - przepis tutaj
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, płatki, pomidorki z czosnkiem, siemię, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione.
Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Smacznego :-)
Mój zakwas niestety "umarł" jednak zamiłowanie do pieczenia domowego chleba zostało. Nic nie równa się z jego smakiem :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko masz rację taki chlebek jest najlepszy. A co stoi na przeszkodzie, aby zrobić nowy zakwas :-)
UsuńJak dawno nie piekłam swojego chleba... Muszę do tego wrócić.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
Leno koniecznie :-) taki chlebek domowy smakuje wyśmienicie :-)
UsuńMarzenko ale fajny chlebek. Kiedyś miałam więcej czasu to się bawiłam w takie wypieki. Ale tylko ja jadłam, bo moi domownicy tylko biały. Nie to nie, bez łaski powiedziałam. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu :-) no na szczęście moje chłopaki lubią taki chleb. U mnie w rodzinie wszyscy już pieką :-)
UsuńPiękny chleb, poproszę kawałeczek. Moja przygoda z chlebem ogranicza się do tych bez zakwasu (ja i zakwas się nie kochamy)
OdpowiedzUsuńMi się udało go zrobić i tak już został ze mną :-) zapraszam na kromeczkę albo dwie :-)
UsuńTaki domowy chleb jest najlepszy
OdpowiedzUsuńTak Marto. Nic go nie zastąpi :-)
UsuńNie ma to jak domowy pieczony chleb. Ostatnio piekę na drożdżach bo mój zakwas poszedł do kosza z racji niedokarmienia ;/
OdpowiedzUsuńJa na drożdżach też lubię, ale robię teraz na zakwasie bo mój mąż woli taki. To musisz wyhodować nowy :-)
UsuńPrzepysznie brzmiący chlebek - te połączenie pomidorków suszonych z czosnkiem niedźwiedzim musi być rewelacyjne! Jednak domowy chleb to jest to!
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny. Bardzo lubię takie smaki więc dodałam je i do chlebka :-)
Usuń