Chleb z cebulką i masełko z przyprawami :-)
Upiekłam chlebek na zakwasie z cebulką Skworcu i zrobiłam własne masło z przyprawą do masła Skworcu. Pyszne jedzonko, przypomniało mi się dzieciństwo i moja Babcia, która robiła takie pyszne dania. Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację, nie potrzeba już więcej dodatków, to wystarczy.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- przepis na chleb na zakwasie
- 6 łyżeczek cebulki prażonej Skworcu
masło:
- 500 g śmietany kremówki 30%
- 4 łyżeczki przyprawy do masła Skworcu
Wykonanie:
Chlebek przygotować według przepisu dodając prażoną cebulkę.
Masło - ja swoje masło przygotowałam w thermomixie - wlałam zimną śmietanę, i włączyłam urządzenie na obroty 4 i ubijałam, aż zrobiło się masło, 4-5 minut. Potem należy masło odsączyć na sitku i wymieszać z przyprawą. Przyprawa jest rewelacyjna do masła, zawiera gorczycę mieloną, cebulę, pieprz, paprykę słodką, czosnek, pietruszkę, lubczyk, szczypior i koperek oraz sól. Możemy także wykorzystać taką przyprawę do masła ze sklepu, jak będzie miało temperaturę pokojową po prostu wymieszać z przyprawą.
Takie masło polecam do dań z grilla, można nim posmarować mięso po upieczeniu, grzanki lub bagietki.
Smacznego :-)
domowe masełko jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTak Marto. Pyszne :-)
UsuńDzięki Aguś :-) zapamiętam :-) masełko wyszło pyszne, ta przyprawa jest genialna :-)
OdpowiedzUsuńno pycha ja zanim ją dostałam to robiłam z tymi wszytskimi składnikami tyle że dodawałam jeszcze czosnek
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, :)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko :-) polecam bo wyszło pysznie :-)
UsuńJa Aguś też mieszałam z czosnkiem, bazylią, koperkiem czy pietruszką :-) teraz mam pyszną przyprawę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie masełka smakowe, zrobione wdomu smakuja wybornie
OdpowiedzUsuńMarto nie ma nic lepszego niż chlebek i masełko własnej roboty :-)
Usuńbrzmi smakowicie ,ale ja masła nie jadam ;/
OdpowiedzUsuńDzięki :-) no ja jem czasami:-)
Usuń