Ciastka - pierożki :-)
Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mam możliwość testowania pierożkomani. Opis dokładny znajdziecie tutaj. Dzisiaj zrobiłam ciastka pierożki z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem twarożkowym.
Wyszły bardzo pyszne a robienie samych pierożków to fajna zabawa, szybko i sprawnie się je robi. Jestem pod wrażeniem produktu, naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Polecam wszystkim. Pierożki mają fajny kształt i nic się nie rozkleja.
Wyszły bardzo pyszne a robienie samych pierożków to fajna zabawa, szybko i sprawnie się je robi. Jestem pod wrażeniem produktu, naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Polecam wszystkim. Pierożki mają fajny kształt i nic się nie rozkleja.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 200 g twarożku półtłustego
- 1 żółtko
- 30 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka zielonych rodzynek Skworcu
- 1 łyżeczka ziaren kakaowca Skworcu
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki przyprawy do sernika Skworcu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
dodatkowo 1 rozbełtane jajko do smarowania
Wykonanie:
W misce rozdrabniamy widelcem twarożek z jogurtem i cukrem, dodajemy rodzynki, przyprawę do sernika, ziarna kakaowca i skórkę pomarańczową, mieszamy.
Na pierożkomani rozkładamy płat ciasta, lekko dociskamy dłońmi, w miejscach gdzie jest przecięcie smarujemy jajkiem i nakładamy łyżeczką farsz, który delikatnie wpychamy do środka. Przykrywamy drugim płatem i dociskamy. Przejeżdżamy wałkiem po całości, powinny nam wyjść podzielone pierożki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierożki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i ja zrobiłam wzorek widelcem, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 - 25 minut, aż się zarumienią.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę, aby przestygły.
Smacznego :-)
Super ciasteczka, chyba nie zdążyły przestygnąć. :)
OdpowiedzUsuńA schowałam je na jutro :-) mój mąż tylko porwał kilka :-) mówił, że pyszne :-)
UsuńTakiego cudu to ja jeszcze nie widziałam :D A same pierożki są obłędne, ślinka aż cieknie, szkoda tylko, że u nas dieta... :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Moniko polecam. Super produkt. Dziękuje :-) zrobisz jak już będziecie po diecie :-) tak w nagrodę :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńManiuś a dla mnie zostało coś?? :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie :-):-):-) Elu dla Ciebie zawsze odkładam :-) do kawki :-) już zaparzam pospiesz się :-)
Usuńwyśmienicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Agnieszko :-)
UsuńJa też robiłam z ciasta francuskiego..ale z masą makową..
OdpowiedzUsuńPyszności Bożenko. Bardzo lubię wypieki z makiem :-)
UsuńFajnie wyglądają. I muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńDzięki. Oj pyszne :-) właśnie zjadłam jedno do kawki w pracy :-):-):-)
UsuńTeż używam ciasta francuskiego do robienia słodkości. Twoja foremka jest pomysłowa pewnie raz dwa ci poszło z nią. Taki gadżet warto mieć w kuchni :)
OdpowiedzUsuńAsiu ta foremka ułatwiła mi pracę i to bardzo. Polecam ją. Pozdrowionka :-)
UsuńPrzepyszne, uwielbiam ciasto francuskie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Ja je też bardzo lubię i można z nim zrobić dużo fajnych dań :-)
UsuńPysznie u Ciebie Marzenko, od samego patrzenia bym z jedną skubnęła :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Martuś. Zapraszam jeszcze zostały :-)
UsuńŚwietne pierożki, pysznie nadziane :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ewo :-) paszteciki wszystkim smakowały, będę je powtarzała :-)
Usuńte ciasteczka to po prostu szaleństwo, a jakie smakowite :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGabrysiu no smakowite :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńBardzo poręczne to urządzonko do pierożków. Pięknie ci wyszły! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Szybko i smacznie :-) pozdrawiam :-)
Usuń