Frytki z piekarnika :-)



Lubimy frytki. A najbardziej mój Junior za nimi wprost szaleje. Czasami kupuje gotowe ze sklepu, zamrożone, ale coraz częściej robię własne, lżejsze i zdrowsze.
Potrzebujemy tylko ziemniaki, troszkę oleju, świeże zioła i sól. No i piekarnik. Ja podałam z dipem czosnkowym Prymat. Wyszło pysznie, no i Junior bardzo zadowolony :-) a to najważniejsze.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- świeże zioła - rozmaryn i oregano
- 1 łyżeczka soli - płaska i mała
- 2 łyżki oleju
- opakowanie dipu czosnkowego
- pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, nie obieramy ze skórki (jak ktoś woli obrane to obiera). Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, ziemniaki kroimy w kształt frytek, jak ktoś ma specjalną krajalnicę do frytek to super. Układamy je na blaszce, polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, posiekanymi świeżymi ziołami i zapiekamy w piekarniku - grzanie góra-dół przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przez 5 minut z funkcją termoobieg.
Podajemy z dipem - u mnie czosnkowy Prymat, wymieszałam gotową mieszankę z jogurtem naturalnym.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Też uwielbiam domowe frytki-najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Leno :-) są pyszne i lepsze od tych ze sklepu :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki :-) tak najlepsze :-) i można je jeść bez wyrzutów sumienia :-)

      Usuń
  3. coś mi sie wydaję, że 25 minut nie wystarczy, raczej ciut dużej, ale ucieszyłam się, kiedy pokryły sie moje przypuszczenia, że fryteczki są z moimi ulubionymi ziołami, tzn. że z rozmarynem :D Uwielbiam pyreczki z rozmarynem !!!!!!!!!!!!1

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu wystarczy :-) moje młode ziemniaczki były już miękkie a termoobieg je zarumienił nieco mocniej :-) polecam :-) pozdrawiam Was serdecznie :-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. To najlepsze danie :-) ziemniaczane :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.