Konkurs - przetwory na zimę :-)
Mam dla Was kolejny konkurs. Do wygrania jest książka kulinarna "Zdrowie ze smakiem". Sponsorem nagrody jestem ja. Książka zawiera dużo fajnych przepisów, bardzo kolorowych i smacznych.
Co trzeba zrobić, aby ją wygrać. Nic trudnego :-) tematem są przetwory na zimę, czyli wszystko to co możemy zamknąć w słoiki, dżemy, sosy, sałatki itd. Nie ma ograniczeń, wszystko jest dozwolone. Wybiorę jeden przepis, który najbardziej mi się spodoba, mi i moim pomocnikom :-).
Konkurs trwa od dzisiaj 15.07.2014 do 05.08.2014 roku czyli trzy tygodnie, czasu jest dużo, więc zdążycie z pewnością. Wyniki ogłoszę w poniedziałek 11.08.2014 r.
Propozycje przetworów umieszczajcie w komentarzach do tego posta. Możecie także przesłać zdjęcie na mój mail szkodzinska.marzena@gmail.com.
Utworzę na stronie fb galerię konkursowych słoiczków, podpisujcie tylko zdjęcia czego dotyczą.
Nagrodę wyślę tylko na terenie Polski. Po ogłoszeniu wyniku czekam trzy dni na dane adresowe, jak nie dostanę to wybiorę kolejny przepis.
Tak więc zapraszam :-)
Super konkurs, mam troche pomysłow, postaram się coś podorzucać ;)
OdpowiedzUsuńSuper Martuś :-) cieszę się :-) i czekam na propozycje :-)
UsuńI ja z chęcią dołączę:))) Przy okazji zapraszam też na konkurs do mnie;) http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-1000-lajkow.html
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) już byłam u Ciebie :-):-):-)
OdpowiedzUsuńI ja się zgłoszę ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/dzem-rabarbarowo-truskawkowo-jabkowy-z.html
Ogórki z chili
OdpowiedzUsuńSkładniki :
* około kg ogórków gruntowych
* 2 łyżki soli
* 4 łyżki oleju
* pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
* pół główki czosnku
* szklanka cukru
* więcej jak pół szklanki octu
Przygotowanie :
Ogórki kroimy na pół lub w ćwiartki. Przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Odsączamy powstałą wodę i zalewamy ciepłym olejem. Dosypujemy paprykę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy ocet z cukrem i wszystko zalewamy. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Wkładamy w słoiki. Zalewamy powstałam marynatą i zakręcamy. Nie musimy pasteryzować.
Marto dziękuje. Świetny pomysł na ogórki :-)
UsuńSAŁATKA szwedzka Z OGÓRKÓW, marchwi, cebuli
OdpowiedzUsuń5 kg ogórków
½ kg marchwi
½ kg cebuli
½ papryki ( może być kilogram – według uznania )
1, 5 szkl. octu (ludzie dają oliwę my nie)
4 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
Ogórki i cebule pokroić w talarki ( ogórków nie trzeba obierać ). Marchew zetrzeć na tarce ( grube oczka ). Paprykę pokroić na dużą kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i zostawić na 24 godz. Nałożyć do słoików razem z powstałą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 15 min.
Ania i Marcin
http://blizniakowscy.pl/
Ogórki konserwowe
OdpowiedzUsuńZagotować zalewę, składającą się z:
• 4 szklanki wody
• 1 szklanka octu
• 1 płaska łyżka do zupy soli
• 4 łyżki cukru
Do słoików układamy oprócz ogórów - koper, czosnek, chrzan, dodać kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, pieprz, 2 ziela i listek bobkowy, cebulę, marchew.
Ww. zalewamy i wekujemy przez 10 (max) minut.
Kładziemy go góry nogami.
Papryka na zimę od MAMY MARCINA:
OdpowiedzUsuńKupić paprykę, wyczyścić, pokroić w paski, kawałki.
Zagotować zalewę, składającą się z:
· 4 szklanki wody
· 1 szklanka octu
· 1 płaska łyżka do zupy soli
· 4 łyżki cukru
Do słoików układamy oprócz papryki dodać kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, pieprz, 2 ziela i listek bobkowy.
Ww. zalewamy i wekujemy przez 10-15 (max) minut.
Kładziemy go góry nogami.
Blizniakowscy.pl
Dziękuje za pyszne propozycje :-)
Usuńzapraszam na pyszny zdrowy dżem bez konserwantów :)
OdpowiedzUsuńhttp://rogalikodkuchni.blogspot.com/2014/07/dzem-truskawkowy-zdrowy-i-pyszny.html
Witaj :-) dziękuje za zgłoszenie :-) fajnie by było jeszcze dostać zdjęcie :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBrzoskwiniowy dżem z cukinii.
OdpowiedzUsuń3 kg obranej cukinii
2 galaretki brzoskwiniowe
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki kurkum
pół szklanki wody
Cukinie obieramy i jeśli jest to młody owoc kroimy razem z nasionami w drobną kostkę. Jeśli chcemy skrócić czas gotowania można zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale wtedy wydłuża nam się czas przygotowań. Do naczynia o grubym dnie wlewamy wodę i wrzucamy cukinię, gotujemy do miękkości. Aby pozbyć się widocznych nasion, miksujemy ugotowaną masę razem z kurkumą. Do zmiksowanej masy wsypujemy wolno galaretki i cały czas mieszamy aby nam nie powstały gródki. Pilnujemy aby się nie zagotowało. Pod koniec obróbki termicznej wlewamy sok z cytryny. Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Te dwie galaretki zupełnie wystarczają, już nie trzeba dosładzać.
Ciekawa propozycja :-) dziękuje za zgłoszenie :-)
UsuńKabaczek "ANANAS"
OdpowiedzUsuń3 kg kabaczka
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
niecałe 2 litry wody
4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Kabaczka kroimy w kosteczkę. Zasypujemy go cukrem, cukrem waniliowym, kwaskiem i zalewamy wodą. Mieszamy i odczekujemy aż kabaczek się zeszkli. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 7 min. Pychota:)
Sałatka z cukini z przyprawą curry:
OdpowiedzUsuń3 cukinie (kabaczki)
1 kg cebuli
6 marchwi
0,5 kg papryki czerwonej
3,5 łyżeczki curry
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchew starkować. Cebulę można pokroić w kostkę lub w krążki. Wszystko wymieszać i posypać curry.
Następnie 3 szkl. cukru, 1,5 szkl. octu oraz 4-5 łyżek soli wymieszać ze sobą i zalać naszą cukinię. Wymieszać i pozostawić na noc.
Rano jeszcze raz wszystko wymieszać, rozłożyć w słoiki i pasteryzować 7-8 min. :):)
Gruszki w aromatycznej marynacie
OdpowiedzUsuń2,5 kg bardzo twardych gruszek np."Konferencja"
2 szklanki czerwonego octu winnego
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 szklanki cukru cukru
3 łyżki miodu spadziowego
2 łyżeczki goździków
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 mała laska cynamonu
2 listki laurowe
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 cytryna
kilka pasków skórki cytrynowej
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obrać gruszki i od razu włożyć do zakwaszonej wody.
Z octu, wina , cukru i pozostałych przypraw ugotować syrop - 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Włożyć gruszki do syropu, zagotować i odstawić na 12 godzin.
Na drugi dzień ponownie zagotować na małym ogniu. Gotować, aż staną się szkliste, a wykałaczka będzie wchodzić w nie z pewnym oporem. Przełożyć do wyparzonych słoików. Syrop zagotować i zalać nim gruszki tak, aby owoce były zanurzone w marynacie. Zamknąć słoiki i przykryć kocykiem. Gdy wystygną przenieść do chłodnej, ciemnej spiżarni.
Orientalny bób z curry w słoiczku :)
OdpowiedzUsuń2 kg bobu
1 litr wody
70 ml octu
5cm kłącza imbiru
5 ząbków czosnku
2 łyżki soli
2 łyżki curry
1 łyżeczka cukru
1 mała papryczka chilli
Na początku gotujemy bób do momentu aż będzie miękki ale nie za bardzo.Ugotowany odsączamy na sitku.W międzyczasie przygotowujemy zalewę.Do wody wrzucamy ocet,przyprawy,przecięte na pół ząbki czosnku oraz pocięty w plasterki imbir,wszystko zagotować,zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut.Pozostawić by trochę przestygło.Do wyparzonych słoików włożyć bób i zalać zalewą,zakręcić i odstawić do dołu wieczkiem :)
Mam nadzieję że mój pomysł się choć trochę spodobał :)
Pozdrawiam
Dziękuje wszystkim za udział w konkursie i tak pyszne propozycje. Będę teraz miała ciężki wybór. Wyniki ogłoszę w poniedziałek 11 sierpnia :-)
OdpowiedzUsuń