Pieczone ziemniaki i ryba




Moje chłopaki bardzo lubią rybę, jak tak średnio. Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale nie jem jej często. Wybieram tylko te gatunki, które zjem - łososia, dorsza, pstraga łososiowego, czasami morszczuka. Na specjalne życzenie ryba z pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziemniaki podpatrzyłam u Eli Dieta moja pasja.

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 700 g pstrąga łososiowego
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- przyprawa do ziemniaków
- olej


Wykonanie:

Rybę kroimy na części, posypujemy solą i pieprzem oraz kurkumą, odstawiamy na godzinę. W tym czasie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki i nacinamy lekko wzdłuż, tak aby ich nie przekroić. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem, najlepiej pędzelkiem po wierzchu. Posypujemy solą i przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ziemniaki mają być miękkie, potem jeszcze 10 minut z funkcją termoobieg na 200 stopni. Skórka ziemniaków zrobi się rumiana i chrupiaca. 
Na patelnię wlewamy olej i jak się rozgrzeje kładziemy rybę, smażymy z obu stron. Najpierw tą stroną ze skórą. Przekłądamy na talerze z ziemniakami. Ja podałam jeszcze surówkę.

Smacznego :-)









Komentarze

  1. Nie ma to jak ziemniaki w mundurkach, wszystko co dobre zostaje. Piekę tak samo, ale na te kilka minut ...obiegiem podnoszę o dwadzieścia temperaturę.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiadek miałaś, następnym razem się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu Alinko, dam znać jak będę taki znowu robiła :-) dzięki :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.