Pieczone ziemniaki i ryba
Moje chłopaki bardzo lubią rybę, jak tak średnio. Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale nie jem jej często. Wybieram tylko te gatunki, które zjem - łososia, dorsza, pstraga łososiowego, czasami morszczuka. Na specjalne życzenie ryba z pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziemniaki podpatrzyłam u Eli Dieta moja pasja.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 700 g pstrąga łososiowego
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- przyprawa do ziemniaków
- olej
Wykonanie:
Rybę kroimy na części, posypujemy solą i pieprzem oraz kurkumą, odstawiamy na godzinę. W tym czasie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki i nacinamy lekko wzdłuż, tak aby ich nie przekroić. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem, najlepiej pędzelkiem po wierzchu. Posypujemy solą i przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ziemniaki mają być miękkie, potem jeszcze 10 minut z funkcją termoobieg na 200 stopni. Skórka ziemniaków zrobi się rumiana i chrupiaca.
Na patelnię wlewamy olej i jak się rozgrzeje kładziemy rybę, smażymy z obu stron. Najpierw tą stroną ze skórą. Przekłądamy na talerze z ziemniakami. Ja podałam jeszcze surówkę.
Smacznego :-)
Nie ma to jak ziemniaki w mundurkach, wszystko co dobre zostaje. Piekę tak samo, ale na te kilka minut ...obiegiem podnoszę o dwadzieścia temperaturę.
OdpowiedzUsuńZiemniaki królują :-)
UsuńMogę wpaść na obiadek ?
OdpowiedzUsuńJasne :-) zapraszam. Bedzie fajnie i pysznie :-)
Usuńpyszny obiadek miałaś, następnym razem się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu Alinko, dam znać jak będę taki znowu robiła :-) dzięki :-)
Usuń