Pieczony kurczak :-)




Pieczony kurczak. Pyszne i aromatyczne danie. Przepis mam od mojego wujaszka Leszka, który robi w ten sposób żeberka, a ja zrobiłam pałki i udka z kurczaka. Wyszły naprawdę pyszne. Z mięsa ściągnęłam skórę, aby było zdrowiej. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 4 udka i 6 pałek (u mnie dość małe)
- 200 ml czerwonego wina półwytrawnego 
- 3 łyżki miodu (u mnie z pasieki borowiackiej)
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii Tytka Smaku
- pieprz, sól
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- miód do posmarowania kurczaka pod koniec pieczenia


Wykonanie:

Udka i pałki myjemy, zdejmujemy skórkę, a udka nacinamy wzdłuż nożem. 
Przygotowujemy marynatę - mieszamy wino z miodem, wyciśniętym czosnkiem, bazylią, olejem, papryką, solą i pieprzem. Do marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy go do lodówki na 3 godziny, lub na noc. 
Następnie wkładamy do naczynia do zapiekania razem z marynatą i pieczemy w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 30 minut, w międzyczasie przekładamy kurczaka. Następnie wyciągamy naczynie, odlewamy marynatę i smarujemy jeszcze po wierzchu miodem i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut. 
U mnie kurczak podany z pieczonymi ziemniakami i pomidorkiem i lampką wina.

Smacznego :-)








Komentarze

  1. Aż mi Maniuś zapachniało tym Twoim kurczaczkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa marynata! Wypróbuję przy okazji kolejnego "kurzego" obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Asiu :-):-):-) kurczaczek wyszedł bardzo aromatyczny :-)

      Usuń
  3. Marzenko, uwielbiam takie ziemniaczki :) do tego kurczak i jestem szczesliwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Edytko jestem uzależniona jeśli chodzi o ziemniaki :-) pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.