Ryż z letnimi warzywami :-)


Mamy lato, piękną pogodę. Ja staram się w mojej kuchni wykorzystywać młode, sezonowe warzywa, korzystam z dobra natury. Młode marcheweczki z działki mojej Mamy, bób i fasolka z dodatkiem pieczarek. Pyszne jedzenie. Dodałam jeszcze suszone pomidorki Tytka smaku i inne przyprawy  dla smaku. Do tego ryż, mój ulubiony.
Często robię takie dania, ryż lub makaron i cała masa warzyw, zdrowo, smacznie i kolorowo.

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 300 g fasolki szparagowej żółtej
- 300 g bobu
- 200 g pieczarek
- 300 g młodej marchewki
- 3 woreczki ryżu - u mnie paraboloid z dzikim
- 4 łyżeczki pomidorów płatki Tytka Smaku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego Tytka Smaku
- pół łyżeczki kurkumy Tytka Smaku
- 1 łyżeczka przyprawy rosołowej Tytka Smaku
- pół łyżeczki miodu
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Fasolę i bób gotujemy all dente. Marchewkę myjemy i kroimy na pół wzdłuż, na patelnie wlewamy szklankę wody, miód i kurkumę, czosnek i marchewkę i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy all dente. 
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy płatki pomidora i dusimy, dodajemy sól i pieprz do smaku. 
W misce mieszamy wszystkie warzywa, ryż i pieczarki. Smakujemy i doprawiamy jeszcze do smaku. 
Możemy podać z kapką ketchupu, sosem pomidorowym lub sam. Super smakuje również na zimno jako posiłek w pracy lub na pikniku.

Smacznego :-)










Komentarze

  1. Uwielbiam takie pomysły - proste i smaczne.
    Do tego sezonowe warzywa - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.