Torciki z masą mascarpone :-)
Na prośbę moich znajomych koleżanek zamieszczam przepis na torty, które zrobiłam za zakończenie roku klas szóstych dla mojego Juniora. Torciki były pyszne i dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed imprezą, bo szybko wszystko zostało zjedzone i mam tylko te dwa zdjęcia. A przepis można wykorzystać także do innych ciast z kremem :-)
Zapraszam :-)
Składniki:
Masa
- 2 opakowania serka mascarpone - 500 g
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3 batony Lion
- 2 łyżki cukru pudru
Biszkopt - przepis tutaj
Dodatkowo
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- kilka rurek
- kilka małych bez
- posypka do ciast
- ciasteczka oreo
- prażone płatki migdałowe
- słoik kwaśnego dżemu
Wykonanie:
Przepis na biszkopt podałam w linku. Proporcje składników podane są na jeden tort.
Masa - do miski wkładamy serki mascarpone, wlewamy śmietanę i cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy pokrojone na kawałeczki batony Lion i mieszamy.
Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części, nasączamy, na pierwszą warstwę kładziemy dżem - u mnie na jeden tort poszedł dżem z porzeczki czarnej a na drugi dżem z rabarbaru. Na drugą warstwę biszkoptu kładziemy masę z serka mascarpone, przykrywamy trzecią warstwą. Pamiętajmy aby każdą warstwę biszkoptu nasączyć. Na górę i boki rozsmarowujemy ubitą śmietanę, dekorujemy.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego :-)
Czesto do tortów też robię masę z mascarpone, bardzo smakuje taka mojej rodzinie
OdpowiedzUsuńMartuś u mnie też uwielbiają wszystko z mascarpone :-)
UsuńMogłabym co tydzień kończyć szóstą klasę za takie torciki :))
OdpowiedzUsuń:-) pyszny wyszedł i każdemu smakował :-) dziękuje za odwiedziny i pozdrawiam :-)
UsuńTorty z serkiem mascarpone są najlepsze :-) Uwielbiam je :-D
OdpowiedzUsuńJa również. W ogóle bardzo lubię serek mascarpone i używam go do różnych dań :-)
UsuńAle pyszności, a te bezy wyglądają jak muszelki, no, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJa ostatnio rozsmakowałam się w cukrze marcepanowym Skworca. Rewelacja, kto nie próbował polecam.
OdpowiedzUsuńA taki torcik to ja chcę i nawet mogę udawać uczennicę. :))
O Elu muszę spróbować tego cukru :-) a jak do mnie przyjedziesz w odwiedziny to zrobię dla Ciebie taki torcik :-)
UsuńOooo myślałam, że będzie taki słodki, ale podoba mi się ta czarna porzeczka i rabarbar.
OdpowiedzUsuńJestem na tak ;)
Dzięki. Ja zawsze łamie słodkie smaki kwaśnym. Takie połączenie się zawsze sprawdza i smakuje :-)
Usuńświetne torty, nie dziwie się, że szybko zniknęły
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Agnieszko :-)
Usuń