Zapiekanki :-)
Jakiś czas temu zrobiłam te zapiekanki na obiad i zupełnie o nich zapomniałam, więc nadrabiam zaległości. Lubię zapiekanki i dodaje składniki jakie lubię, nie kupuję gotowych bo mi nie smakują. A składniki można dowolnie zmieniać, mamy tu całkowitą dowolność. Wyszły pyszne i bardzo sycące, polecam.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 1,5 długiej bagietki ( u mnie akurat było potrzebnych 6 ćwiartek )
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 kiełbasy myśliwskie
- 1 papryka czerwona szpiczasta
- 1 ser pleśniowy camembert
- 10 plasterków sera wędzonego
- 2 łyżki ketchupu
- kilka listków świeżej bazylii
- łyżeczka przyprawy do pizzy
Wykonanie:
Bagietki dzielimy na pół i kroimy wzdłuż na dwie części. Smarujemy ketchupem i posypujemy przyprawą do pizzy. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Kiełbasę kroimy na plastry, ser pleśniowy także, ser wędzony na pół. Paprykę szpiczastą kroimy w krążki. Świeżą bazylię siekamy.
Na bagietkach układamy pieczarki z cebulą, kiełbasę, paprykę, sery i posypujemy bazylią. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Przekładamy na talerze - porcja na 3-4 osoby, polewamy ketchupem.
Smacznego :-)
Ale wypasione. :) U mnie jak robię to muszą być na kajzerkach innych nie chcą. :)
OdpowiedzUsuńJa na kajzerkach też robię, wychodzą pyszne :-) dzięki Elu :-)
UsuńWitaj Kingo :-) dziękuje bardzo :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie domowe zapiekanki . Wkładasz co chcesz i potem się zajadasz .
OdpowiedzUsuńJasne :-) można wykorzystać to co masz akurat w lodówce :-) i zawsze smakuje :-)
UsuńJa tez lubie takie domowe, moi synowie również
OdpowiedzUsuńMartuś zapiekanki smakują chyba każdemu :-) pozdrowionka :-)
UsuńCo za bogactwo serów! Zapiekanki ja marzenie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) lubię sery pleśniowe więc i dodałam do zapiekanek. Pyszne wyszły :-)
Usuńdomowe zapiekanki to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńmniam!