Ciasto kruche z porzeczką



Podczas pobytu u znajomych na działce zrobiłam z kumpelą Beatą pyszne ciasto. Kruche z porzeczkami, smak powalający słodko-kwaśny, po prostu rewelacja. Przepis mam od Beaty i bardzo jej za niego dziękuje. Ciasto jest po prostu pyszne, można dać inne owoce ale z kwaśnymi porzeczkami komponuje się idealnie. Podane z bitą śmietaną i posypane cukrem pudrem.

Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

- 10 łyżek margaryny
- 10 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 750 porzeczki czerwonej
- 1 cukier waniliowy
- skórka starta z 1 cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 500 ml śmietany 30 %

Wykonanie:

Do wysokiej miski wrzucamy margarynę i cukier, cukier puder, jajko i zagniatamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy. Dodajemy startą skórkę z cytryny. 
Tortownicę wykładamy większą połową ciasta - 60% i palcami delikatnie ugniatamy, nakłówamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, studzimy. 
Na wystudzone, zimne ciasto wykładamy porzeczki i układamy kawałkami resztę cista. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut do zarumenienia. Ciasto musimy wystudzić, musi być zimne.
Następnie ciasto oprószamy obficie cukrem pudrem, podajemy z kleksem ubitej śmietany, przed ubiciem śmietanę mocno schłodzić.

Smacznego :-)






Komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie :-) Zapewne śmietana idealnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) super pasują do siebie smaki kwaśny i słodki :-)

      Usuń
  2. O tak, takie ciasta są pyszne. Porzeczki i kruche-zawsze świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyjemnie kwaskowe dzięki porzeczce:)już je lubię,bardzo lubię...

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny pomysł na ciasto z porzeczkami :) i do tego ta śmietanka :) mmm... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) pysznie wyszło :-) również pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Kolorowo smacznie . Porzeczki robiłam i przetwory robiłam . Smaczne były.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym zjadła taki ładny kawałeczek z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oooh tak! poproszę! i potem o dokładkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenuś....przecudne ciach :) Daj kawałek albo i dwa :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu czekam na ciebie :-) i kawkę też mam w ekspresie świeżo zaparzoną :-)

      Usuń
  9. Wyśmienite letnie ciacho, poproszę kawałeczek do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasta z porzeczkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ahh i jak tu sie oprzeć takim pysznościom? Kusisz

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne ciasto z porzeczkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam! rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda wspaniale!! uwielbiam ciasta z kruszonką :) :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Porzeczki w ciastach są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko, przepysznie wygląda to ciasto. Skusiłabym się nie tylko na jeden kawałek. Porzeczki i delikatna chmurka ze śmietanki... niebiańskie doznania. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Danusiu. Zapraszam na kawałeczek albo dwa :-)

      Usuń
  17. Zdecydowanie pyszne ciasto. Nie ma się co dziwić z takimi składnikami nie może być inaczej. Kruche ciasto z porzeczkami ... pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bajeczne połączenie porzeczek w cieście kruchym i tej bitej śmietany razem na talerzyku :D Oj, pożarłabym kilka porcji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na ciacho i kawkę :-):-):-) pyszne wyszło :-)

      Usuń
    2. Jutro czekam na Ciebie z kawką i ciachem :-) w samo południe może być :-)

      Usuń
  19. Też takie robię, proste i smaczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu to moje ulubione smaki :-) ciacho jest super :-)

      Usuń

  20. i jeszcze ten plener, musiało smakować znakomicie - pozdrawiam Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko oj było pyszne :-) a plener kolorowy i słoneczny :-) pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.