Ciasto Lion w mojej wersji
Odwiedzili mnie dzisiaj znajomi z pracy. Zrobiłam pyszne ciacho, już je robiłam kilka razy, teraz trochę je zmodyfikowałam. Dodałam ziarenka prażone z Ziarenkowa cynamonowy raj i borówki amerykańskie. Zamiast tradycyjnych batonów Lion dałam te z orzechami laskowymi.
Nie dałam też do ciasta cukru pudru, ciasto jest wystarczająco słodkie. Ciacho wszystkim smakowało i zostało jeszcze po kawałku na jutro, zaprosiłam mojego wujka, który jest wielkim smakoszem moich ciast.
Nie dałam też do ciasta cukru pudru, ciasto jest wystarczająco słodkie. Ciacho wszystkim smakowało i zostało jeszcze po kawałku na jutro, zaprosiłam mojego wujka, który jest wielkim smakoszem moich ciast.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 350 g herbatników pełnoziarnistych - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g
Masa z batonami:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 batonów Lion z orzechami laskowymi
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g
Masa z batonami:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 batonów Lion z orzechami laskowymi
- 5 łyżeczek ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżeczki ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżeczki ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo
- 150 g borówki amerykańskiej
Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Serek mascarpone, śmietankę ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki. Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony i wsypujemy ziarenka. Mieszamy wszystko łyżką.
Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.
Śmietanę ubijamy z zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu ziarenkami i borówkami.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha! Zdjęcia są świetne.
OdpowiedzUsuńMarcelo zapraszam cię na kawałek ciacha. Jest pyszne, polecam i pozdrawiam :-)
UsuńPysznie wygląda :) muszę wyprobowac
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś. Polecam zrób koniecznie, nie jest takie słodkie a smaki rewelacyjne :-) pozdrawiam :-)
Usuńbardzo kuszące, pycha! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
Witaj Beatko. Ciacho smakowite polecam do wypróbowania. Dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńSkorzystałam z zaproszenia i zajrzałam :) teraz ślinka mi cieknie na to ciacho, pycha :)
OdpowiedzUsuńWitaj Olu. Dziękuje i zapraszam na kawałek :-) pozdrawiam :-)
UsuńJakie pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuje Magdo :-)
UsuńNo i to jest ciasto na chandrę :)
OdpowiedzUsuńLeno na pogodę i niepogodę :-)
UsuńTakie pyszności to jest to! <3
OdpowiedzUsuńDziękuje Paulinko. Polecam :-)
UsuńNo to mi narobiłaś smaka! i jak tu być na diecie? gdzie nie spojrzę to pokusa...
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne no i bez konieczności pieczenia...:)
Karino zapraszam na kawałeczek. Jest baaardzo smakowite :-)
UsuńNa takie ciasto to bym się skusiła:) Wygląda bosko. Lubię takie smaki:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) polecam zrób a nie pożałujesz :-)
UsuńMam nadzieje, że zostawiłaś dla mnie kawałeczek. Wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńAgnieszko oczywiście :-) zapraszam na kawkę i ciacho :-)
UsuńAle cudo stworzyłaś, już mam ochotę na kawałeczek tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) zapraszam :-)
Usuńaaaa :) jakie pyszności! zjemy całe :)
OdpowiedzUsuńCałego ciacha nie oddam ;-) ale dużym kawałkiem poczęstuje :-)
Usuńciacho wygląda perfekcyjnie, musi być słodkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Ciacho jest pyszne i słodkie, ale nie aż tal bardzo. Nie dodałam cukru i to złagodziło smak słodyczy :-)
UsuńTo ciasto to coś dla mnie, muszę wypróbować bo tak apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPolecam Danusiu jeżeli lubisz takie smaki :-) jest pyszne i już kilka osób je wypróbowało :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńciasto rewelacyjne, tylko wujkowi pozazdrościć - pozdrawiam :-)
Jaka szkoda, że nie mogę spróbować Twojego ciasta. Ale już dość mi śliny ciekło, kiedy czytałam przepis i zobaczyłam na zdjęciach. Pozostaje mi zapisać przepis i takie cudo zrobić. Nie chce się dalej katować :) Pyszności ....
OdpowiedzUsuńKrystyno dziękuje i nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić cię do wypróbowania tego ciacha :-)
UsuńFajne ciacho, ba fajne....rewelacje. U mnie dziś ciąg dalszy jabłkowej akcji. Pozdrawiam i życzę miłego dnia . :))
OdpowiedzUsuńDzięki Elu :-) jabłkowa akcja trwa :-) ja również życzę miłego dzionka :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, same ziarenka bym zajadała łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Ziarenka są pyszne :-)
UsuńJejku, ale to ciacho musi być pyszne. Wygląda baaaardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńWitaj. Ciasto jest obłędne w smaku :-) przekonaj się sama :-) pozdrawiam :-)
Usuńwygląda obłędnie :) mniamm
OdpowiedzUsuńAgnieszko a jak smakuje :-) pozdrawiam :-)
UsuńSuper ciacho :) Wygląda bardzo smakowicie, a te jagody oj .... :))
OdpowiedzUsuńDziękuje:-) polecam jest smakowite :-) pozdrawiam :-)
UsuńBardzo smacznie się prezentuje, świetna wersja tego popularnego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ewo :-)
UsuńLiczę dni i godziny a nawet sekundy kiedy ponownie skosztuje tego ciasta-mniam.
OdpowiedzUsuńZrobię już wkrótce :-)
Usuńjak ja bym go teraz zjadła, właśnie jestem po obiedzie i należy mi się deser:)
OdpowiedzUsuńJak go zrobię ponownie to dam znać :-)wpadniesz na kawkę :-)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) polecam warto je zrobić :-)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja wersja:)))
OdpowiedzUsuń