Ciasto Lion w mojej wersji




Odwiedzili mnie dzisiaj znajomi z pracy. Zrobiłam pyszne ciacho, już je robiłam kilka razy, teraz trochę je zmodyfikowałam. Dodałam ziarenka prażone z Ziarenkowa cynamonowy raj i borówki amerykańskie. Zamiast tradycyjnych batonów Lion dałam te z orzechami laskowymi.
Nie dałam też do ciasta cukru pudru, ciasto jest wystarczająco słodkie. Ciacho wszystkim smakowało i zostało jeszcze po kawałku na jutro, zaprosiłam mojego wujka, który jest wielkim smakoszem moich ciast.

Zapraszam do wypróbowania :-)

Składniki:

- 350 g herbatników pełnoziarnistych - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g

Masa z batonami:

- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 batonów Lion z orzechami laskowymi
- 5 łyżeczek ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo

Warstwa śmietanowa:

- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżeczki ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo
- 150 g borówki amerykańskiej

Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.   
Serek mascarpone, śmietankę ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki. Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony i wsypujemy ziarenka. Mieszamy wszystko łyżką.
Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy. 
Śmietanę ubijamy  z  zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu ziarenkami i borówkami.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)       








Komentarze

  1. wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha! Zdjęcia są świetne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcelo zapraszam cię na kawałek ciacha. Jest pyszne, polecam i pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda :) muszę wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aguś. Polecam zrób koniecznie, nie jest takie słodkie a smaki rewelacyjne :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. bardzo kuszące, pycha! :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Beatko. Ciacho smakowite polecam do wypróbowania. Dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Skorzystałam z zaproszenia i zajrzałam :) teraz ślinka mi cieknie na to ciacho, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Olu. Dziękuje i zapraszam na kawałek :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. No i to jest ciasto na chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszności to jest to! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. No to mi narobiłaś smaka! i jak tu być na diecie? gdzie nie spojrzę to pokusa...
    Ciasto rewelacyjne no i bez konieczności pieczenia...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karino zapraszam na kawałeczek. Jest baaardzo smakowite :-)

      Usuń
  8. Na takie ciasto to bym się skusiła:) Wygląda bosko. Lubię takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieje, że zostawiłaś dla mnie kawałeczek. Wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko oczywiście :-) zapraszam na kawkę i ciacho :-)

      Usuń
  10. Ale cudo stworzyłaś, już mam ochotę na kawałeczek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. aaaa :) jakie pyszności! zjemy całe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całego ciacha nie oddam ;-) ale dużym kawałkiem poczęstuje :-)

      Usuń
  12. ciacho wygląda perfekcyjnie, musi być słodkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Ciacho jest pyszne i słodkie, ale nie aż tal bardzo. Nie dodałam cukru i to złagodziło smak słodyczy :-)

      Usuń
  13. To ciasto to coś dla mnie, muszę wypróbować bo tak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Danusiu jeżeli lubisz takie smaki :-) jest pyszne i już kilka osób je wypróbowało :-)

      Usuń

  14. ciasto rewelacyjne, tylko wujkowi pozazdrościć - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaka szkoda, że nie mogę spróbować Twojego ciasta. Ale już dość mi śliny ciekło, kiedy czytałam przepis i zobaczyłam na zdjęciach. Pozostaje mi zapisać przepis i takie cudo zrobić. Nie chce się dalej katować :) Pyszności ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyno dziękuje i nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić cię do wypróbowania tego ciacha :-)

      Usuń
  16. Fajne ciacho, ba fajne....rewelacje. U mnie dziś ciąg dalszy jabłkowej akcji. Pozdrawiam i życzę miłego dnia . :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu :-) jabłkowa akcja trwa :-) ja również życzę miłego dzionka :-)

      Usuń
  17. Wygląda bardzo apetycznie, same ziarenka bym zajadała łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jejku, ale to ciacho musi być pyszne. Wygląda baaaardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Ciasto jest obłędne w smaku :-) przekonaj się sama :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  19. Super ciacho :) Wygląda bardzo smakowicie, a te jagody oj .... :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smacznie się prezentuje, świetna wersja tego popularnego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Liczę dni i godziny a nawet sekundy kiedy ponownie skosztuje tego ciasta-mniam.

    OdpowiedzUsuń
  22. jak ja bym go teraz zjadła, właśnie jestem po obiedzie i należy mi się deser:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak go zrobię ponownie to dam znać :-)wpadniesz na kawkę :-)

      Usuń
  23. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Podoba mi się Twoja wersja:)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.