Cukinia w panierce



Cukinia to moje jedno z ulubionych warzyw. Często dodaje ją do potraw, do sosów, do zup, do ciast. Tym razem zrobiłam tak jak lubię w panierce, smażona na patelni. Wiem, że to trochę kaloryczna propozycja, ale przecież nie jem tego codziennie. Podałam cukinie z sosem czosnkowym, mocno czosnkowym. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- cukinia najlepiej młoda, niezbyt duża
- bułka tarta
- 2 łyżeczki sieminia lnianego Zielony Nurt
- olej słonecznikowy Zielony Nurt
- sól
- jogurt naturalny gęsty
- 3 ząbki czosnku
- pieprz

Wykonanie:

Cukinie kroimy na grubsze plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy bułkę tartą i zmielone siemie lniane, mieszamy. Cukinie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na rumiano i odsączamy na ręcznikach papierowych. Przygotowujemy sos - jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, dodajemy szczyptę pieprzu.
Na talerzu układamy cukinie i robimy kleks z sosu czosnkowego.
Dzięki uprzejmości firmy Zielony Nurt miałam okazję przetestować ich dwa produkty, olej i siemię lniane. Jestem zadowolona z testów i polecam. 

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Takie warzywa w panierce serwowała mi moja dawna koleżanka ,pycha .

    OdpowiedzUsuń
  2. Do cukinii podchodzę jak do jeża, ale dwie leżą i czekają na mnie. Kto wie, czy nie skończą w panierce ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to oddaj dla mnie :-) ja je zjem po prostu :-) a tak na poważnie to polecam, tak przygotowana cukinia jest bardzo smakowita :-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię smażoną cukinię , ale niestety moi domownicy nie podzielają moich upodobań. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze, że moje chłopaki ją kochają tak jak ja :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  4. Marzenka, a to cię zaskoczę, owszem, panierka i smażenie to jakieś kalorie są, ale cukinie same w sobie to praktycznie zero kalorii. Doddatkowo dodałaś siemę laniane ( dobrego błonnika nigdy dość) wieć spox. Możemy sobie jeść takie dania codziennie !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuje za takie rozgrzeszenie :-) ale masz rację, cukinia sama w sobie ma mało kalorii a dodatki to na zdrowie :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Lubię takie smaki :) Lubię też bakłażana robić w podobnej formie- w jajku, w bułce z przyprawami -ja używam grahamki i parmezan do tego. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z parmezanem jeszcze nie próbowałam, dziękuje za super pomysł :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.