Faszerowana cukinia



Bardzo lubię cukinię i zawsze ją robiłam faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam ją zrobić z innym farszem. Nafaszerowałam ją ryżem. Pyszna wyszła, lekka i smakowita. Dobry pomysł na nadziewane warzywo, myślę że jeszcze coś wymyślę jeżeli chodzi o farsz inny niż mięsny.
Dzięki uprzejmości firmy SYS wykorzystałam w swoim daniu ryż z pomidorami i papryką, pyszna propozycja na obiad. Najbardziej ucieszył mnie fakt, ze firma proponuje zdrowe dania bez konserwantów i chemii. Wykorzystują własne warzywa, z własnego gospodarstwa. W ofercie dań jest wielki wybór, kasze, ryże, zupy, placki i suszone warzywa. Polecam.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 4 niewielkie cukinie
- opakowanie ryżu z pomidorami i papryką SYS
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- ulubione zioła - bazylia i oregano
- 150 g sera żółtego

Wykonanie:

Cukinie myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wkładamy na kilka minut do wrzątku, aby lekko zmiękła. 
Przekładamy na blaszkę. W tym czasie gotujemy ryż z pomidorami i papryką według przepisu na opakowaniu. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni, dodajemy do ugotowanego już ryżu. Dodajemy do smaku zioła, chilli, pieprz i sól. Cukinie faszerujemy ryżem i posypujemy startym serem. 
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, grzanie góra dół przez 25-30 minut.
Przekładamy na talerze, możemy podać z ketchupem, sosem czosnkowym.

Smacznego :-)




Faszerujemy 2014!

Komentarze

  1. z pewnością by mi smakowało, lubię takie smakołyki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, ja ostatnio też robiłam ale nadziewalam ja jagniecina a do tego kuskus z feta i mięta- pychota, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. i u mnie dziś była cukinia (moja mama wyhodowała ich sporo w tym roku na działce), ale zrobiłam zupę-krem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio kuskusem faszerowałam, pyszna sprawa taka nadziewana cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię.
    W różnej postaci, dość często, gości na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam po prostu wszelkie zapiekanki twoja apetycznie wygląda .

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka faszerowania! Cukinię w takiej postaci mogłabym jadać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam cukinię :-) a farsz z ryżu rewelacja :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.