Faszerowana cukinia
Bardzo lubię cukinię i zawsze ją robiłam faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam ją zrobić z innym farszem. Nafaszerowałam ją ryżem. Pyszna wyszła, lekka i smakowita. Dobry pomysł na nadziewane warzywo, myślę że jeszcze coś wymyślę jeżeli chodzi o farsz inny niż mięsny.
Dzięki uprzejmości firmy SYS wykorzystałam w swoim daniu ryż z pomidorami i papryką, pyszna propozycja na obiad. Najbardziej ucieszył mnie fakt, ze firma proponuje zdrowe dania bez konserwantów i chemii. Wykorzystują własne warzywa, z własnego gospodarstwa. W ofercie dań jest wielki wybór, kasze, ryże, zupy, placki i suszone warzywa. Polecam.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 4 niewielkie cukinie
- opakowanie ryżu z pomidorami i papryką SYS
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- ulubione zioła - bazylia i oregano
- 150 g sera żółtego
Wykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wkładamy na kilka minut do wrzątku, aby lekko zmiękła.
Przekładamy na blaszkę. W tym czasie gotujemy ryż z pomidorami i papryką według przepisu na opakowaniu. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni, dodajemy do ugotowanego już ryżu. Dodajemy do smaku zioła, chilli, pieprz i sól. Cukinie faszerujemy ryżem i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, grzanie góra dół przez 25-30 minut.
Przekładamy na talerze, możemy podać z ketchupem, sosem czosnkowym.
Smacznego :-)
z pewnością by mi smakowało, lubię takie smakołyki
OdpowiedzUsuńAlino polecam :-)
UsuńPychotka, ja ostatnio też robiłam ale nadziewalam ja jagniecina a do tego kuskus z feta i mięta- pychota, polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :-) musiała być pyszna :-)
Usuńi u mnie dziś była cukinia (moja mama wyhodowała ich sporo w tym roku na działce), ale zrobiłam zupę-krem:)
OdpowiedzUsuńZupka krem pycha, też lubię :-)
UsuńJa ostatnio kuskusem faszerowałam, pyszna sprawa taka nadziewana cukinia :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, bardzo lubię kus-kus :-)
UsuńUwielbiam cukinię.
OdpowiedzUsuńW różnej postaci, dość często, gości na naszym stole.
U mnie wszyscy ją lubią co mnie bardzo cieszy :-)
UsuńUwielbiam po prostu wszelkie zapiekanki twoja apetycznie wygląda .
OdpowiedzUsuńDziękuje Asiu :-) pozdrawiam :-)
UsuńKlasyka faszerowania! Cukinię w takiej postaci mogłabym jadać codziennie :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam cukinię :-) a farsz z ryżu rewelacja :-)
Usuń