Gulasz z wołowiny z ryżem
Mimo, że za oknem duchota naszła mnie ochota na gulasz, taki prawdziwy ciemny i mięsny. Dostałam ładny kawałek wołowiny zrazowej i wykorzystałam ją do zrobienia gulaszu. Wyszedł pyszny i wszyscy się nim zajadali ze smakiem. Ale nie powiem jak mi było gorąco przy gotowaniu, niczym w saunie. Ale ta przyjemność jedzenia i ten smak wynagrodziła wszystko.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 500 g wołowiny zrazowej
- 500 g pieczarek
- 3 cebule szalotki
- 300 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie Tytka smaku
- 1 łyżeczka przyprawy rosołowej preminum Tytka smaku
- 1 łyżeczka płaska meksykana chili con carne Tytka smaku
- 2 woreczki białego ryżu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki, posypać przyprawą do gulaszu i odstawić na godzinę. Na patelni nalać olej i włożyć mięso, podsmażyć chwilkę na rumiano i przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować. W tym czasie podsmażyć pieczarki i cebulę i przełożyć do mięsa. Wsypać resztę przypraw i wlać wino, gotować aż wino odparuje a mięso będzie miękkie. Ugotować ryż. Sprawdzać mięso, jak bedzie potrzeba to dolać wody.
Na talerze ułożyć ryż i dodać mięso z sosem.
Smacznego :-)
Oj dawno wołowiny nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJa też i tak mnie naszło :-) ale było warto :-)
UsuńJak widzę danie z ryżem zaraz słyszę męża....od tego ryżu już się robię żółty. :D
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że moje chłopaki lubią ryż. Ja sobie nie wyobrażam kuchni bez ryżu i makaronu :-)
UsuńWiesz wołowinkę rzadko kupuje bo droga . Ale jak już ją mam w domu to wtedy tez pichcę , ma całkiem inny smak prawda :)
OdpowiedzUsuńZgadza się Asiu, raz na jakiś czas można zaszaleć :-)
UsuńAl epysznie u Ciebie Marzenko, narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńDzięki :-) gulasz był pyszny, polecam :-)
Usuń