Kasza pęczak z mięsem i fasolką



Bardzo lubię kasze, ale muszę się przyznać, ze pęczak robiłam po raz pierwszy. Zdażyło mi się ją jeść w restauracji, ale w mojej kuchni jeszcze nie była. Zrobiłam też mięsny gulasz i wszystko wyszło pyszne. Kasza pęczak będzie u mnie gościła częściej, bardzo mi smakuje. Można z niej robić sałatki, podawać z gotowanymi warzywami, zastosowań jest wiele. Jest przy tym bardzo zdrowa.

Chcesz zrobić zakupy w Owocowym Raju ze zniżką 10 zł na całe zakupy, wejdź przez ten link i wybierz co cię interesuje www.owocowyraj.eu?code=KULINARNESZALENSTWA10 a z koszyka zostanie odjęte 10 zł za zakupy. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka
- 2 małe szalotki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyzki sosu sojowego ciemnego
- szczypta chili w proszku
- 250 g kaszy pęczak Owocowy Raj
- 1 papryka czerwona
- 300 g fasolki zielonej szparagowej
- szczypior

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną szalotkę, miód, sos sojowy. Odstawiamy na godzinę. Na patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podgotowaną fasolkę szparagową ( fasolka musi być ugotowana all dente), oraz szczyptę chili. Zalewamy to wszystko szklanką wody i dusimy przez 10 minut. Jak bedzie taka potrzeba możemy dodać jeszcze sól i pieprz.
Gotujemy kaszę pęczak - proporcje są takie - na 1 szklankę kaszy dajemy 2,5 szklanki wody. Kaszę przed ugotowaniem należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Do kaszy dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy 30-35 minut, musimy sprawdzać czy jest już miękka, gotujemy ją all dente.
Na talerz wykładamy kaszę i na środek sos mięsno-warzywny. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :-)







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.