Konkurs - przetwory na zimę - ogłoszenie wyników
Dziekuje wszystkim za zgłoszenia do mojego kunkursu - przetwory na zimę. Dostałam kilka fajnych zgłoszeń i nie mogłam się zdecydować, które mam wybrać bo wszystkie były super. Postanowiłam zrobić karteczki z osobami, które się zgłosiły i Junior wylosował jedną.
A oto osoba, która wygrała książkę :-)
Wygrała aronia i jej przepis na Gruszki w aromatycznej marynacie :-)
Gruszki w aromatycznej marynacie
2,5 kg bardzo twardych gruszek np."Konferencja"
2 szklanki czerwonego octu winnego
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 szklanki cukru cukru
3 łyżki miodu spadziowego
2 łyżeczki goździków
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 mała laska cynamonu
2 listki laurowe
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 cytryna
kilka pasków skórki cytrynowej
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obrać gruszki i od razu włożyć do zakwaszonej wody.
Z octu, wina , cukru i pozostałych przypraw ugotować syrop - 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Włożyć gruszki do syropu, zagotować i odstawić na 12 godzin.
Na drugi dzień ponownie zagotować na małym ogniu. Gotować, aż staną się szkliste, a wykałaczka będzie wchodzić w nie z pewnym oporem. Przełożyć do wyparzonych słoików. Syrop zagotować i zalać nim gruszki tak, aby owoce były zanurzone w marynacie. Zamknąć słoiki i przykryć kocykiem. Gdy wystygną przenieść do chłodnej, ciemnej spiżarni.
2,5 kg bardzo twardych gruszek np."Konferencja"
2 szklanki czerwonego octu winnego
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 szklanki cukru cukru
3 łyżki miodu spadziowego
2 łyżeczki goździków
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 mała laska cynamonu
2 listki laurowe
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 cytryna
kilka pasków skórki cytrynowej
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obrać gruszki i od razu włożyć do zakwaszonej wody.
Z octu, wina , cukru i pozostałych przypraw ugotować syrop - 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Włożyć gruszki do syropu, zagotować i odstawić na 12 godzin.
Na drugi dzień ponownie zagotować na małym ogniu. Gotować, aż staną się szkliste, a wykałaczka będzie wchodzić w nie z pewnym oporem. Przełożyć do wyparzonych słoików. Syrop zagotować i zalać nim gruszki tak, aby owoce były zanurzone w marynacie. Zamknąć słoiki i przykryć kocykiem. Gdy wystygną przenieść do chłodnej, ciemnej spiżarni.
Bardzo serdecznie gratuluję i czekam na dane do wysyłki.
Jeszcze raz bardzo dziękuje wszystkim za udział. Niedługo będą kolejne konkursy :-)
Moje gratulacje :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wart wykorzystania :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń