Leczo
Lubię dania z warzyw, takie jednogarnkowe. Robi się je szybko, wrzuca to co lubi i już, zawsze smakują. Latem często robię leczo z dodatkiem moich ulubionych fasolek szparagowych i papryki, dorzyciłam też kabanosy dla męskiej części mojej rodzinki. Zawsze robię leczo lekko pikantne, lubię takie smaki. Pełno w min witamin i kolorów, a jaki smak.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej - u mnie żółta i zielona
- 5 papryk - czerowna i żółta
- 5 pomidorów
- 300 g pieczarek
- 250 g kabanosów
- 1 koncentrat pomidorowy w słoiku
- szczypta chilli
- sól do smaku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy fasolkę, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone na kawałki, zalewamy to wszystko 2 szklankami wody. Zagotowujemy i dodajemy zioła suszone i sól oraz chilli. Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości. W tym czasie kabanosy podsmażamy lekko na suchej patelni i wrzucamy do garnka. Dodajemy na koniec koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
Smacznego :-)
U mnie leczo wczoraj gościło na stole :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie obiadki :-)
UsuńMmm... Pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Klaudio :-)
UsuńU mnie w planach na jutro, ale jak będzie...... się zobaczy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób Elu :-) to takie pyszne :-)
UsuńUwielbiam leczo, musi być obowiązkowe w sezonie warzywnym
OdpowiedzUsuńRacja Marto :-) musi i to kilka razy :-)
Usuńnigdy nie dodaje do lecza wody warzywa same puszczaja soki tylko olej dodaje
UsuńI ja takie lubię, pyszny smak stosunkowo małym nakładem pracy :)
OdpowiedzUsuńEwo zgadzam się, wrzucam wszystko do garnka i się pichci :-)
UsuńU mnie przedwczoraj, świetne danie na lato :)
OdpowiedzUsuńPychotka :-)
Usuńmniam! wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Marcela :-) pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam leczo, przepysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) pozdrawiam :-)
UsuńMoje smaki:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
UsuńLubię leczo, ale jeszcze z fasolką i kabanosami nie robiłam, musi być niezła wyżerka:)
OdpowiedzUsuńJa lubię dodawać różne produkty do lecza :-) to jest pyszne :-)
UsuńCzy można takie leczo zapasteryzować w słoikach?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Tak jak bigos :-)
Usuń