Oliwa smakowa



Bardzo lubię smakowe oliwy lub oleje i zawsze takie kupowałam. Ostatnio jednak zrobiłam swoją z ulubionymi dodatkami. Dałam papryczki peperoni, czosnek niedźwiedzi i pomidory suszone z czosnkiem i bazylią. Taka oliwa dodana do potraw wzbogaca ich smak. Super nadaje się do sałatek.

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- oliwa
- czosnek niedźwiedzi
- papryczki peperoni
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Wykonanie:

Potrzebne są małe buteleczki lub słoiczki. Nalewamy do nich oliwę i wsypujemy ulubone dodatki. Odstawiamy w ciemne miejsce, gdzie nie ma słońca. Używamy do sałatek, do sosów, past. Dodajecie jeszcze coś do oliwy ? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.

Smacznego :-)






Komentarze

  1. Bardzo lubię oliwy smakowe, zwłaszcza do sałatek. Nadają im niepowtarzalny smak i aromat. Sama też przygotowuję je w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam :-) taka oliwa jest bardzo aromatyczna w smaku :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie oliwy! Kiedyś też kupowałam, ale taka domowa jest o niebo lepsza! Ja czasami też robię z bazylią, jest idealna do sałatek z pomidorami, np. Caprese. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Agnieszko. Zrobię jeszcze z bazylią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi i czosnkiem :-)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na wykorzystanie oliwy :) Na pewno by mi posmakowało!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka oliwa to fajny pomysł na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno świetny pomysł obdarować kogoś bliskiego taką oliwą :-)

      Usuń
  6. Jednak co domowe,to domowe,najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo takie lubie dodaję też ząbki czosnku gałażkę rozmarynu i swieza bazylie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! uwielbiam smakowe oliwy! świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najsmaczniejsze. Dzięki dodaniu takiej oliwy dania są bardziej aromatyczne :-)

      Usuń
  9. Świetny dodatek do sałatek i surówek.Zawsze szybko można coś skomponować ;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie smakowe oliwy są rewelacyjne. Następnym razem podgrzej ją do 40 stopni i dodaj smaki. Będzie dużo bardziej aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu dziękuje za podpowiedź. Następnym razem tak zrobię :-)

      Usuń
  11. z chilli idealna dla mnie :) jeszcze nie robiłam swojej domowej oliwy... kiedyś piłam chili- tequille ;) było dość ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze nie robiłam domowej oliwy, ale już wiem z którego przepisu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Karolino i dziękuje :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  13. Ja kiedyś robiłam z bazylią. Twoje super - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.