Oliwa smakowa
Bardzo lubię smakowe oliwy lub oleje i zawsze takie kupowałam. Ostatnio jednak zrobiłam swoją z ulubionymi dodatkami. Dałam papryczki peperoni, czosnek niedźwiedzi i pomidory suszone z czosnkiem i bazylią. Taka oliwa dodana do potraw wzbogaca ich smak. Super nadaje się do sałatek.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- oliwa
- czosnek niedźwiedzi
- papryczki peperoni
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Wykonanie:
Potrzebne są małe buteleczki lub słoiczki. Nalewamy do nich oliwę i wsypujemy ulubone dodatki. Odstawiamy w ciemne miejsce, gdzie nie ma słońca. Używamy do sałatek, do sosów, past. Dodajecie jeszcze coś do oliwy ? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.
Smacznego :-)
Bardzo lubię oliwy smakowe, zwłaszcza do sałatek. Nadają im niepowtarzalny smak i aromat. Sama też przygotowuję je w domu.
OdpowiedzUsuńSuper. Takie domowe są smaczniejsze :-)
UsuńPomysłowe :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) taka oliwa jest bardzo aromatyczna w smaku :-)
UsuńUwielbiam takie oliwy! Kiedyś też kupowałam, ale taka domowa jest o niebo lepsza! Ja czasami też robię z bazylią, jest idealna do sałatek z pomidorami, np. Caprese. Polecam :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Agnieszko. Zrobię jeszcze z bazylią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi i czosnkiem :-)
UsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie oliwy :) Na pewno by mi posmakowało!
OdpowiedzUsuńPaulinko spróbuj. Jak dla mnie bomba :-)
UsuńTaka oliwa to fajny pomysł na prezent :)
OdpowiedzUsuńLeno świetny pomysł obdarować kogoś bliskiego taką oliwą :-)
UsuńJednak co domowe,to domowe,najlepsze:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się Aguś zdecydowanie najlepsza domowa :-)
Usuńbardzo takie lubie dodaję też ząbki czosnku gałażkę rozmarynu i swieza bazylie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :-)
Usuńmniam! uwielbiam smakowe oliwy! świetne!
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze. Dzięki dodaniu takiej oliwy dania są bardziej aromatyczne :-)
UsuńŚwietny dodatek do sałatek i surówek.Zawsze szybko można coś skomponować ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Tak dzięki oliwie smakowej wszystko lepiej smakuje :-)
UsuńTakie smakowe oliwy są rewelacyjne. Następnym razem podgrzej ją do 40 stopni i dodaj smaki. Będzie dużo bardziej aromatyczna.
OdpowiedzUsuńElu dziękuje za podpowiedź. Następnym razem tak zrobię :-)
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :-)
Usuńz chilli idealna dla mnie :) jeszcze nie robiłam swojej domowej oliwy... kiedyś piłam chili- tequille ;) było dość ostro :)
OdpowiedzUsuńKarino koniecznie zrób. Jest pyszna i aromatyczna :-)
Usuńjeszcze nie robiłam domowej oliwy, ale już wiem z którego przepisu skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam Karolino i dziękuje :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJa kiedyś robiłam z bazylią. Twoje super - muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuje :-)
UsuńPrzepis zabieram do siebie:)
OdpowiedzUsuńPolecam Danusiu. Będzie smakowała :-)
Usuń