Pizza



Zrobiłam pizze. Kupiłam mąkę specjalną do zrobienia właśnie pizzy i postanowiłam ją wykorzystać. Pizza wyszła pyszna, ciasto z tej mąki super. Przepis na pizze znalazłam na opakowaniu mąki.
Dodałam oczywiście moje ulubione dodatki i pyszne pomidorki koktajlowe cherry. 

Zapaszam :-)

Składniki:

- 500 g mąki do pizzy
- 2/3 szklanki wody
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- 250 g pieczarek
- 100 g wędzonego kurczaka
- 150 g sera żółtego
- pomidorki cherry
- 150 g fasoli szparagowej zielonej
- pół małej cukinii
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawa do pizzy
- świeża bazylia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. W wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki i wlewamy oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą a ciasto nie będzie się kleiło. Odkładamy na bok, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki, podgotowujemy fasolkę, ścieramy ser żółty. Kurczaka i cukinię kroimy na kawałki.
Blaszkę do pizzy smarujemy delikatnie oliwą i wykładamy ciasto. Nakłówamy go widelcem i smarujemy koncentratem i posypujemy przyprawą do pizzy. Układamy dodatki i na wierzch jeszcze przyprawa do pizzy i ser żółty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, grzanie góra-dół przez 15-20 minut. Kroimy na kawałki, przekładamy na talerze i podajemy z sosami.

Smacznego :-)








Komentarze

  1. Marzenko fantastyczna pizza ... kawałeczek poproszę :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale nigdy nie robiłam z nią pizzy. Świetny pomysł :) A pizza wygląda wspaniale !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do pizzy dodaje różne składniki :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. I czuć różnicę dzięki mące? Też myślałam by kupić specjalną do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno pizza jest bardziej chrupiąca niż po zwykłej mące :-)

      Usuń
  4. Moje uczucie głodu wzmogło się od samego patrzenia:)pyszna pizza!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niecodzienna pizza ale wygląda na bardzo smaczną , może keidys gdy nie ebde na diecie wypróbuje twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie się prezentuje ta Twoja pizza Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niesamowicie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie piekę pizzy to nawet nie wiem, że taka mąka jest.
    Piękne pizza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) a pizze robi się szybko a jak potem smakuje :-)

      Usuń
  9. I co i co...? Ela zrobiła się głodna :( :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elunia naprawdę nie chciałam byc sprawcą twego głodu :-) ale zawsze możesz do mnie wpaść na pogawędkę jak zrobisz się głodna :-)

      Usuń
  10. Bardzo ciekawa wersja pizzy... uwielbiam fasolkę szparagową, więc jak dla mnie jest idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba też zainwestuję w mąkę do pizzy, bo wyszła ci piękna! Zależy mi na cieście chrupiącym, a przy zwykłej mące miewam różne efekty...

    OdpowiedzUsuń
  12. No ciacho wyszło super :-) dzięki. Mąka się sprawdziła :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. nawet nie wiedziałam że jest mąka do pizzy, przy okazji się rozejrzę a Twoja pizza wyszła super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko mąka zdała egzamin. Pizza wyszła super :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.