Pizza
Zrobiłam pizze. Kupiłam mąkę specjalną do zrobienia właśnie pizzy i postanowiłam ją wykorzystać. Pizza wyszła pyszna, ciasto z tej mąki super. Przepis na pizze znalazłam na opakowaniu mąki.
Dodałam oczywiście moje ulubione dodatki i pyszne pomidorki koktajlowe cherry.
Zapaszam :-)
Składniki:
- 500 g mąki do pizzy
- 2/3 szklanki wody
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek
- 100 g wędzonego kurczaka
- 150 g sera żółtego
- pomidorki cherry
- 150 g fasoli szparagowej zielonej
- pół małej cukinii
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawa do pizzy
- świeża bazylia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. W wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki i wlewamy oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą a ciasto nie będzie się kleiło. Odkładamy na bok, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki, podgotowujemy fasolkę, ścieramy ser żółty. Kurczaka i cukinię kroimy na kawałki.
Blaszkę do pizzy smarujemy delikatnie oliwą i wykładamy ciasto. Nakłówamy go widelcem i smarujemy koncentratem i posypujemy przyprawą do pizzy. Układamy dodatki i na wierzch jeszcze przyprawa do pizzy i ser żółty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, grzanie góra-dół przez 15-20 minut. Kroimy na kawałki, przekładamy na talerze i podajemy z sosami.
Smacznego :-)
Marzenko fantastyczna pizza ... kawałeczek poproszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuje :-) częstuj się :-)
UsuńBardzo lubię fasolkę szparagową, ale nigdy nie robiłam z nią pizzy. Świetny pomysł :) A pizza wygląda wspaniale !
OdpowiedzUsuńJa do pizzy dodaje różne składniki :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńI czuć różnicę dzięki mące? Też myślałam by kupić specjalną do pizzy :)
OdpowiedzUsuńLeno pizza jest bardziej chrupiąca niż po zwykłej mące :-)
UsuńMoje uczucie głodu wzmogło się od samego patrzenia:)pyszna pizza!
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-)
UsuńNiecodzienna pizza ale wygląda na bardzo smaczną , może keidys gdy nie ebde na diecie wypróbuje twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam Asiu :-) jest pyszna :-)
UsuńPrzepysznie się prezentuje ta Twoja pizza Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
Usuńwygląda niesamowicie smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie piekę pizzy to nawet nie wiem, że taka mąka jest.
OdpowiedzUsuńPiękne pizza :)
Polecam :-) a pizze robi się szybko a jak potem smakuje :-)
UsuńI co i co...? Ela zrobiła się głodna :( :))
OdpowiedzUsuńElunia naprawdę nie chciałam byc sprawcą twego głodu :-) ale zawsze możesz do mnie wpaść na pogawędkę jak zrobisz się głodna :-)
UsuńBardzo ciekawa wersja pizzy... uwielbiam fasolkę szparagową, więc jak dla mnie jest idealna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :-)
Usuńale fajna!
OdpowiedzUsuńChyba też zainwestuję w mąkę do pizzy, bo wyszła ci piękna! Zależy mi na cieście chrupiącym, a przy zwykłej mące miewam różne efekty...
OdpowiedzUsuńNo ciacho wyszło super :-) dzięki. Mąka się sprawdziła :-)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam że jest mąka do pizzy, przy okazji się rozejrzę a Twoja pizza wyszła super
OdpowiedzUsuńAlinko mąka zdała egzamin. Pizza wyszła super :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
Usuń