Ciasto kokosowe na zimno
Zapraszam Was na pyszne ciasto na zimno. Kokosowe, słodkie, pełne smaków i aromatów. Tak bardzo nam smakowało ciasto Lion, że postanowiłam zrobić podobne ciasto wykorzystując inne smaki. Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku. To kolejne, które zagości u nas na dłużej i będę je robiła.
Zapraszam na kawałek :-)
Składniki:
- 350 g herbatników - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g
Masa z batonami:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 pojedynczych batonów bounty
- 4 łyżki cukru pudru
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- garść wiórków kokosowych do posypania
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g
Masa z batonami:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 pojedynczych batonów bounty
- 4 łyżki cukru pudru
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- garść wiórków kokosowych do posypania
- 2 pojedyncze batony bounty
Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony bounty kroimy na małe kawałki.
Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.
Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikami. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu wiórkami i dekorujemy pokrojonymi batonami.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
wygląda obłędnie:) na pewno wspaniale smakuje;)
OdpowiedzUsuńKasiu pyszne było. Polecam :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńUwielbiam takie ciasta! Wygląda bardzo apetycznie. Nie wiem czy u nas wytrzymało by noc w lodówce :)
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszko :-) ja na szczęście robiłam wieczorem i moje głodomory grzecznie spały, ale rano już pałaszowali :-) pozdrawiam :-)
Usuńdesery schłodzone, najbardziej lubię i najczęściej takie wykonuję. Nie dalej jak wczoraj robiłam jeszcze bardziej schłodzne, bo w zamrażlace, czyli semifreddo na temat tiramisu. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Tiramisu - semifredo pycha :-) ja też bardzo lubię ciasta na zimno :-)
UsuńMarzenko Ty cobyś nie zrobiła to kusi. Ciacho wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDzięki :-) polecam :-)
UsuńPiękne ciasto chociaż pracochłonne. Porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Nie jest pracochłonne, szybko się je robi. Smacznego :-)
UsuńCiasto wygląda niesamowicie! W smaku musi być rewelacyjne ! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) wyszło smakowite :-) pozdrawiam i dziękuje :-)
UsuńRobi wrażenie, chętnie spróbuję. Takiego ciasta jeszcze nie próbowałam. Musi świetnie smakować:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) wyszło pyszne :-)
UsuńMarzenko, ciacho piękne i bardzo kuszące. Fajne połączenie z batonikami. Uwielbiam kokos i wszystko co jest z kokosem, więc to ciasto... dla mnie. :) A pewnie już jest po cieście... ;)
OdpowiedzUsuńNo już po :-) wszystkim bardzo smakowało i szybko uciekło z blaszki. Polecam do wypróbowania, pyszne smaki :-)
UsuńWspaniałe i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :-) polecam :-)
UsuńRewelacja!! Uwielbiam ciasta z kokosem :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-) pozdrawiam :-)
UsuńAle mi narobilas smaku na to ciasto-pysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńWitaj Aguś :-) ciacho smakowite, więc koniecznie wypróbuj :-)
UsuńWow....kokosowe marzenie :)) Bardzo lubię wszystko co pachnie i smakuje kokosem. Rewelacja !
OdpowiedzUsuńElu ja kokos uwielbiam :-) a ciacho polecam do wypróbowania, pyszności :-)
Usuńteż by mi smakowało, wszystko co lubię jest w tym cieście
OdpowiedzUsuńDziękuje Alino :-) pozdrawiam i polecam :-)
UsuńCiasto wygląda bardzo obiecująco:) musi być pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńWitaj Wioluś :-) oj pyszne i to bardzo. Polecam :-)
UsuńKokosowe musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest i to bardzo :-) zachęcam do wypróbowania :-)
UsuńCiasta z kokosem są wyśmienite :-)
OdpowiedzUsuńTak i pyszne :-) pozdrawiam :-)
UsuńPyszne ciacho zrobiłaś , apetycznie wygląda .
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) było pyszne :-)
Usuńkokos i masa korówkowa super i bez pieczenia na upały super.
OdpowiedzUsuńWitaj Ewo. Dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńAle ty kusisz, wiesz że wszystko co z kokosem to moje specjały:)
OdpowiedzUsuńDanusiu ja kokos też uwielbiam :-) a ciacho pyszne, polecam :-)
Usuńpyszne ale tyle kalorii ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto kilka miesięcy temu, nie zapisałam strony i dzisiaj przeszukałam cały internet żeby je odnaleźć! Udało się! Teraz na pewno nie zgubię!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń