Dzisiaj przyszłam z pracy starsznie zmęczona i strasznie głodna. A nie miałam przygotowanego obiadu, tak jakoś nie było czasu wcześniej się tym zająć. Dopadł mnie apetyt na coś pysznego i niezbyt ciężkiego. Tak mój wybór padł na warzywa z patelni zapiekane z wędzonym serem i surówką z sałaty.
Obiecana konfitura z żurawiny, pyszna gęsta z lekko cierpkim smakiem. Uwielbiam żurawinę do mięs i serów, ale kładę ją również na kanapki. Żurawina jest bardzo zdrowa. Robiąc z niej przetwory musimy jej poświęcić troszkę czasu.
Dzisiaj światowy Dzień Jabłka więc i u mnie coś z jabłuszkiem. Wzięłam udział po raz kolejny we wspólnej akcji - Ciasto na niedzielę organizowanym przez Bożenkę. Ja zrobiłam pyszne ciasta francuskie z jabłkami. Szybko się je robi i są rewelacyjne w smaku. Pomysł na te ciasteczka zobaczyłam u Danusi. Do ciasteczek wykorzystałam produkty firmy Skworcu.
Zapraszam Was dzisiaj na smalec, tak smalec. Ale taki w zdrowszej wersji, z fasoli. Jest rewelacyjny w smaku, bardzo aromatyczny i smakuje prawie tak samo jak prawdziwy smalec ze słoniny. Musicie koniecznie go spróbować, ja się w nim zakochałam. Przepis mam od Eli z przepisowni.
Bardzo lubię domowe soki. Staram się je pić bardzo często, bo to samo zdrowie. Jak już pisałam wcześniej dostałam urządzenie o tajemniczej nazwie ChufaMix. I ten sok zrobiłam a raczej wycisnęłam z urządzenia. Do takiego soku możemy dodać wszystko to co lubimy. Ja dodałam moje ukochane owoce, migdały, rodzynki i żurawinę.
Robicie sami szynki, pieczecie mięso na kanapki czy kupujecie wędlinę w sklepach. Ja robię już od dłuższego czasu sama, te szynki w sklepach nie są za zdrowe. Wolę sama zrobić pieczne mięska i zapewnić mojej rodzinie zdrowe śniadanie, pieczony chleb lub bułki kawałkiem takiego mięsa smakuje wyśmienicie.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszny obiad. Naszło mnie tak na różne smaki, a to z powodu pogody i chłodu jaki panuje. Pokombinowałam i powstało takie pyszne danie. Filet z kurczaka, pieczarki, wędzony ser i żurawina od Develey. Do tego marchewka z groszkiem i kotlety z ziemniaków.
Lubię robić ciasteczka, razem z Juniorem mamy z tego wielką frajdę. Jak zobaczyłam ciasteczka sezamowe u Justyny z bloga Ciastkarnia na kruchm spodzie, to wiedziałam, że je zrobię. Fajne ciasteczka i zdrowe. Sezam jest bardzo zdrowy, zawiera lecytynę, która pozytywnie wpływa na nasze szare komórki a także są pełne witamin A, E, B a także magnez, potas, wapń, żelazo.
Jak wiecie już bardzo lubię zupy. Tym razem naszła mnie ochota na moją ulubioną, tylko moją - bo jem ją sama zupkę pomidorową z ryżem, marchewką z ryżem podana na ostro. Moje chłopaki też lubią taką zupę, ale tylko z makaronem, z ryżem nie jedzą. Jest pyszna, rozgrzewająca dlatego polecam Wam ją na zimne dni jesienne i zimowe.
Cukinia jeszcze króluje, więc i u mnie placuszki z cukinii. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Zrobiłam je korzystając z przepisu Natalii z blogu Poezja Smaku. Pominęłam dodanie jogurtu naturalnego. Placki wyszły pyszne, delikatne w smaku, odcisnęłam porządnie wodę z cukinii, dzięki temu placki się nie rozpadały i były chrupiące z wierzchu.
Bardzo lubię herbaty. Ciągle próbuje nowych smaków i aromatów. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić herbaty, które dostałam od firmy Teekanne. Znam te herbaty od dawna i zawsze je mam w szafce w kuchni, mają pyszne smaki i duży wybór. Herbatę piję od zawsze, jestem chyba od niej uzależniona, ale to takie chyba niegroźne uzależnienie. Do herbaty nie dodaje cukru, czasem dodam miód.
Jak już wiecie bardzo lubię makaron. Tym razem zapraszam na spaghetti z sosem pomidorowym z cukinią i dużą ilością świeżych ziół. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny. Mogłabym jeść taki obiad bardzo czesto. Taki sos możemy również przygotować na zimę w słoiki lub zamrozić na potem.
Mamy weekend tak więc zapraszam Was na nalewkę kawową. Lubię nalewki i to mój tato jest w nich ekspertem, ale tym razem zrobiłam nalewkę wraz z moim wujkiem. No będę Wam dużo mówić, musicie spróbować, nalewka jest bardzo aromatyczna i smakowita. Idealna na spotkania z przyjaciółmi lub chwilę relaksu wieczorem.
Dzisiaj mam dla Was propozycje przepisu na chałkę, ale nie słodką a wytrawną. Przepis ten pochodzi ze Szwajcarii, gdzie ten rodzaj pieczywa jest nazywany "zupfe" i jest tradycyjnie pieczony w weekendy. Ja zmodyfikowałam troszkę przepis i dodałam ser żółty emmentaler. Chałka jest w smaku zupełnie inna, ale smaczna.
Niedawno miałam rocznicę ślubu i zrobiłam taki pyszny makaron na późny obiad a wczesną kolację przy lampce wina. Makaron wyszedł tak pyszny, że nie raz go powtórzę. Dzięki uprzejmości firmy Czaniecki Makarony mam okazję wypróbować ich rewelacyjnych makaronów, a jak już wiecie ja makarony bardzo lubię, więc jem ze smakiem.
Lubię różne pasty na kanapki. Często urozmaicam dodatki w postaci pieczonych mięs czy właśnie past. Dzisiaj zrobiłam pastę z kurczaka z warzywami i olejem arachidowym, który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Oleofarm.
Naszła mnie ochota na zupę grochową, taką pyszną, gorącą i sytą. I jak to zrobić w pół godziny, kiedy głód doskwiera i trzeba zjeść coś szybko. Ja znalazłam na to sposób, zrobiłam zupę grochową, którą dostałam od firmy SYS.
Zapraszam was na dzisiaj na pyszny obiad, moje ulubione naleśniki. Tym razem przygotowałam je z wykorzystaniem produktów firmy Alpro. Zamiast mleka użyłam napój sojowy waniliowy i zamiast jogurtu do farszu deserek waniliowy sojowy.
Znowu upiekłam chlebek na zakwasie. Tym razem wypróbowałam mąkę pszenną chlebową i graham, którą dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa. Chlebek wyszedł pyszny i długo utrzymuje świeżość. Młyn Kopytowa ma w swojej ofercie bardzo różne mąki, polecam Wam odwiedzenie ich strony, zamówienie produktówm które przywiezie kurier do domu, super miła obsługa, kontakt i szybka wysyłka. Znajdziecie tam również mąki eko.
Dzisiaj niedziela więc coś słodkiego być musi. Znalazłam w lodówce ciasto francuskie, miałam śliwki i gruszki, orzechy, wanilię i tak powstał pyszny deser. Zainspirowałam się przepisem Eweliny z bloga Słodki przepiśnik Eweliny.
Jak wiecie już bardzo lubię naleśniki. I ciągle coś wymyślam. I tak było tym razem, gdy zobaczyłam pyszne naleśniki u aaasikkk z blogu Grunt to przepis, postanowiłam je zrobić. Oczywiście troszku pokombinowałam. Naleśniki polecam, wyszły pyszne i bardzo sycące. Do przygotowania tych naleśników użyłam produktów, które Wam polecam z Owocowego Raju.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne danie z kaszą i ciastem francuskim. To taki mój mały eksperyment, ale bardzo udany. Do przygotowania dania użyłam kaszę jęczmienną z pieczarkami firmy SYS. Kasza jest pyszna, polecam do wypróbowania.
Musli robię sama, nie kupuje tego w sklepach, przynajmniej mam kontrolę nad tym co jem. W takim domowym musli znajdziecie tylko zdrowe i pyszne składniki. Tym razem zrobiłam musli orzechowe. Wykorzystałam produkty otrzymane od firmy Skworcu. Musli wyszło pyszne i zachęcam Was do zrobienia takiego musli w domu.
Chciałabym Wam przedstawić to wspaniałe urządzenie o magicznej nazwie ChufaMix. Dzięki uprzejmości pana Marka i ChufaMix mam okazję je wypróbować i przetestować w mojej kuchni. Bardzo mnie to urządzenie zaciekawiło i spodobało. Dzięki niemu możemy w zaciszu domowej kuchni przygotować pyszne i zdrowe koktajle i napoje roślinne, mleko smakowe i inne. Możliwości jest naprawdę dużo.
Naszło mnie dzisiaj na pieczenie bułek, już dawno ich nie robiłam. Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis z którego piekłam je ostatnio, a znajdziecie go tutaj. Dodałam mąkę orkiszową i ziarna oraz soję z Owocowego Raju. Wyszły pyszne, chrupiące. Polecam Wam ten przepis do wypróbowania, są naprawdę rewelacyjne.
Naszła mnie ochota na kotlety i frytki, ale nie takie kotlety z mięsa. Myślałam i myślałam i wymyśliłam kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i cukinią. Wyszły rewelacyjne w smaku, do smaku dodałam musztardę i smażyłam na oliwie. Takie kotleciki można wykorzystać na kanapki na zimno, podać z sosami lub samą surówką, ja polecam dodatek frytek.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- opakowanie frytek
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 150 g pieczarek
- pół papryki żółtej
- 1 mała cukinia
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki marchewki suszonej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
- szczypta chilli w proszku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- do smażenia oliwa
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką, posypujemy solą - pół łyżeczki i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Następnie wyciskamy porządnie i dodajemy do kaszy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy chwilkę na łyżce oleju na patelni, dodajemy do kaszy. Paprykę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy do kaszy, wsypujemy suszoną marchew, dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku, bazylię i szczyptę chilli. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko ze sobą. Formujemy małe kotleciki, lekko je spłaszczamy i smażymy na niewielkim ogniu na patelni wysmarowanej oliwą.
Frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku według podanego czasu i temperatury na opakowaniu na rumiano. Ja pod koniec pieczenia włączyłam chwilkę funkcję termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniły.
Podałam jeszcze surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka kiszonego, szczypiorku, kukurydzy, jogurtu naturalnego, soli i pieprzu.
Całość super się komponowała smakowo, super obiadek.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne jabłka przykryte zdrową kruszonką, zapieczone i podane z kulką lodów waniliowych. Po prostu pyszne i szybkie do zrobienia. Przepis dała mi kiedyś koleżanka z pracy, znalazła go w jakiejś gazecie i od tamtej pory takie jabłka często goszczą na naszym stole.
Dostałam od znajomych skrzynkę jabłek, i to moich ulubionych antonówek. Nie zastanawiałam się długo co z nimi zrobić, włożyłam do garnka i tak powstał mus z jabłek na zimę. Idealny do szarlotek lub jako dodatek do naleśników, pyszny, lekko kwaśny. Antonówka super się nadaje na przetwory.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne kotlety z filetu z kurczaka z dodatkami. Bardzo lubię te kotlety, są zupełnie inne w smaku niż zwykłe mielone czy popularne kotlety z panierką. Po prostu są to kotlety siekane, filet drobno kroimy i dodajemy co lubimy i smażymy lub pieczemy w piekarniku.
Robicie pomidoki na zime w słoiki, ja od jakiegoś czasu robię. Zimą super pasują do zupy lub do makaronu. Zawsze robię taki sos z pomidorów Lima, świetnie się do tego celu nadają, są mięsiste i mają mało wody. A smak i aromat rewelacyjny. Pomidorki są bardzo zdrowe, zwłaszcza po przerobieniu.
Ponownie wzięłam udział we wspólnym pieczeniu Ciasta na niedzielę, tym razem tematem są rogaliki półfrancuskie. Bardzo lubimy rogaliki, więc postanowiłam je zrobić właśnie dzisiaj. Pierwszy dzień w nowej szkole Juniora, pierwsza klasa gimnazjum a jutro ja wracam po urlopie do pracy, wszystko co piękne trwa krótko i te rogaliki to tak na pocieszenie i osłodzenie tych dni.
Mam na imię Marzena, moja rodzinka i bliskie mi osoby nazywają mnie Maniusia. I tak też nazwałam swój blog Kulinarna Maniusia. Mieszkam w Bydgoszczy a pochodzę z bardzo malowniczego Szczecinka. Gotować lubiłam od zawsze, już jako dziecko pomagałam w kuchni mojej mamie i babci i to one nauczyły mnie najważniejszych rzeczy w życiu i w kuchni. Teraz sama jestem żoną, matką i właścicielką psiaka i to dla nich gotuje a także dla mojej rodzinki i znajomych. Gotowanie to moja wielka pasja, moja miłość i sposób na relaks i odpoczynek. Zamykam się w kuchni i tworzę. Do założenia bloga namówił mnie mój mąż i jestem mu za to bardzo wdzięczna. Chcę dzielić się moją kuchnią, moimi pomysłami i pokazać wam, że gotowanie może być proste, szybkie i smaczne i każdy może przygotować pyszne danie. Na moim blogu znajdziecie wszystko. Każdy może do mnie napisać, spytać, przekazać prośbę czy dobrą radę. Lubię ludzi i lubię z nimi przebywać. Dziękuje, że ze mną jesteście.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com
Wyświetlenia
Współtworzę
Obserwatorzy
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informację o tym, jak korzystasz z tej strony są udostępniane Google. Korzystając z niej zgadzasz się na to.
Więcej dowiesz się w zakładce Menu - Polityka Prywatności.