Bułki śniadaniowe z soją i ziarenkami



Naszło mnie dzisiaj na pieczenie bułek, już dawno ich nie robiłam. Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis z którego piekłam je ostatnio, a znajdziecie go tutaj. Dodałam mąkę orkiszową i ziarna oraz soję z Owocowego Raju. Wyszły pyszne, chrupiące. Polecam Wam ten przepis do wypróbowania, są naprawdę rewelacyjne.

Zapraszam :-)

Składniki:

- 450 g wody
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g maślanki
- 650 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej Owocowy Raj
- 10 g soli
- 15 g octu balsamicznego
- 10 g miodu
- 5 łyżek ugotowanej soji Owocowy Raj

- mieszanka zdrowych zbóż do posypania Owocowy Raj 
- rozbełtane jajko do posmarowania bułek


Wykonanie:


Soję namoczyć na noc w wodzie, wypłukać i  nastepnie ugotować w wodzie z łyżeczką soli przez 45 minut. W rondelku podgrzać wodę, dodać pokruszone drożdże, maślankę i  mieszać do rozpuszczenia. Przelać do miski, dodać pozostałe składniki, oprócz rozbełtanego jajka i mieszanki zbóż. Wyrobić ręcznie lub mikserem do połączenia składników (konsystencja ciasta klejąca,elastyczna). 

Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, przykryć ściereczką i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i zagnieść, aż zrobi się elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek. Podzielić wałeczki na kawałki - mi wyszło 7 sztuk z jednego wałka, czyli w sumie 14 bułek, rzucić lekko bułki na blat stolnicy oprószony mąką. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mieszanką zbóż. W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni  i piec na drugim poziomie od dołu przez 15  min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.


Smacznego :-)









Komentarze

  1. Bułeczki wyglądają przepysznie, przepis zabieram do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Chyba się na nie skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie piekłam bułek :) Zamawiam parę sztuk na jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno wysłałam kilka gońcem, na rano bedą :-) a bułeczki polecam, szybko się je robi a są pyszne :-)

      Usuń
  4. Cieszę się ze spasowal ci przepis jest super można modyfikowac śmietanę mozna dodac jogurt maslanke sprobuj tez polecam ja tak zmieniam a buleczki u mnie na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie :) Chętnie bym zjadła taką na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki jak malowane :) poproszę jedną jutro na śniadanko :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobione :-) kolejny goniec pobiegł z bułkami, mam tylko nadzieję, że nie zje ich po drodze :-)

      Usuń
  7. pycha, nie ma jak domowe bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko na jutro na śniadanie poproszę takie bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko no jeszcze na szczęście kilka zostało, wysyłam kolejnego gońca :-) smacznego :-)

      Usuń
  9. Piękne! Zabieram kilka na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko proszę, zostały już ostatnie :-) smacznego :-)

      Usuń
  10. wyglądają przepysznie!! już czuję ten wspaniały zapach... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kasiu :-) oj pachniało w całym domku :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  11. Zdrowe bułeczki :) uwielbiam domowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) najlepsze jest domowe pieczywo :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. Już po kolorze wiedziałam, że to będzie dobry przepis. Marzenka gratuluję, jest super !!!!!!!!!!!!!!!!, ale mam pytanie, dodatek octu balasamicznego na co wpływa ?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu z pewnością podnosi walory smakowe bułek. A czy będą takie same bez niego - na 100% nie wiem, ale zrobię bez to się przekonam :-) polecam i pozdrawiam :-)

      Usuń
  13. Ja również Twoje bułeczki poproszę na śniadanie...o ile coś zostało, bo widzę jest więcej chętnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze są :-) dwie więc proszę i życzę smacznego :-)

      Usuń
  14. Mniam, wyglądają przepysznie. Zjadłabym taką na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś co prawda wszystkie już zjedzone :-) ale upiekę nowe :-) zapraszam i pozdrawiam :-)

      Usuń
  15. Świetne bułeczki, sądząc po składnikach są bardzo zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pieczywko własnego wyrobu :) U mnie dziś również bułeczki z ziarenkami które zajada mój synuś

    OdpowiedzUsuń
  17. Ty nigdy nie zawodzisz - zawsze można znaleźć u Ciebie świetne przepisy. Zjadłabym takie bułeczki na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Można kiedyś wpaść na śniadanko?te bułeczki bardzo zachęcają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne Aguś :-) w tygodniu pobudka o 5:45 będę czekać :-)

      Usuń
  19. ale mam ochotę na te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu :-) już nie ma, ale upieke nowe :-) i cię zaproszę :-)

      Usuń
  20. już to chyba pisałam, ale uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj smaka mi narobiłaś na takie bułeczki :) Jak ja dawno bułek nie piekłam, aż mnie nostalgia chwyciła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wszystkie już dawno zjedzone, ale polecam zrób je, są naprawdę pyszne :-) pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.