Bułki śniadaniowe z soją i ziarenkami
Naszło mnie dzisiaj na pieczenie bułek, już dawno ich nie robiłam. Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis z którego piekłam je ostatnio, a znajdziecie go tutaj. Dodałam mąkę orkiszową i ziarna oraz soję z Owocowego Raju. Wyszły pyszne, chrupiące. Polecam Wam ten przepis do wypróbowania, są naprawdę rewelacyjne.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g maślanki
- 650 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej Owocowy Raj
- 10 g soli
- 15 g octu balsamicznego
- 10 g miodu
- 5 łyżek ugotowanej soji Owocowy Raj
- mieszanka zdrowych zbóż do posypania Owocowy Raj
- rozbełtane jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Soję namoczyć na noc w wodzie, wypłukać i nastepnie ugotować w wodzie z łyżeczką soli przez 45 minut. W rondelku podgrzać wodę, dodać pokruszone drożdże, maślankę i mieszać do rozpuszczenia. Przelać do miski, dodać pozostałe składniki, oprócz rozbełtanego jajka i mieszanki zbóż. Wyrobić ręcznie lub mikserem do połączenia składników (konsystencja ciasta klejąca,elastyczna).
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, przykryć ściereczką i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i zagnieść, aż zrobi się elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek. Podzielić wałeczki na kawałki - mi wyszło 7 sztuk z jednego wałka, czyli w sumie 14 bułek, rzucić lekko bułki na blat stolnicy oprószony mąką. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mieszanką zbóż. W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez 15 min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.
Smacznego :-)
Bułeczki wyglądają przepysznie, przepis zabieram do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu :-) polecam bo są pyszne :-)
UsuńPycha! Chyba się na nie skuszę! :)
OdpowiedzUsuńPaulinko częstuj się :-)
UsuńJeszcze nigdy nie piekłam bułek :) Zamawiam parę sztuk na jutro ;)
OdpowiedzUsuńLeno wysłałam kilka gońcem, na rano bedą :-) a bułeczki polecam, szybko się je robi a są pyszne :-)
UsuńCieszę się ze spasowal ci przepis jest super można modyfikowac śmietanę mozna dodac jogurt maslanke sprobuj tez polecam ja tak zmieniam a buleczki u mnie na stałe :)
OdpowiedzUsuńAguś buły są pyszne :-) dzięki :-)
Usuńświetne Ci wyrosły:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Justynko i zapraszam :-)
UsuńWyglądają cudownie :) Chętnie bym zjadła taką na śniadanie!
OdpowiedzUsuńKlaudio zapraszam :-) poczęstuje :-)
UsuńBułeczki jak malowane :) poproszę jedną jutro na śniadanko :)))
OdpowiedzUsuńZrobione :-) kolejny goniec pobiegł z bułkami, mam tylko nadzieję, że nie zje ich po drodze :-)
Usuńpycha, nie ma jak domowe bułeczki!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, domowe wypieki są najlepsze :-)
UsuńMarzenko na jutro na śniadanie poproszę takie bułeczki.
OdpowiedzUsuńAlinko no jeszcze na szczęście kilka zostało, wysyłam kolejnego gońca :-) smacznego :-)
UsuńPiękne! Zabieram kilka na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko proszę, zostały już ostatnie :-) smacznego :-)
Usuńwyglądają przepysznie!! już czuję ten wspaniały zapach... :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu :-) oj pachniało w całym domku :-) pozdrawiam :-)
UsuńZdrowe bułeczki :) uwielbiam domowe wypieki!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) najlepsze jest domowe pieczywo :-) pozdrawiam :-)
UsuńJuż po kolorze wiedziałam, że to będzie dobry przepis. Marzenka gratuluję, jest super !!!!!!!!!!!!!!!!, ale mam pytanie, dodatek octu balasamicznego na co wpływa ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu z pewnością podnosi walory smakowe bułek. A czy będą takie same bez niego - na 100% nie wiem, ale zrobię bez to się przekonam :-) polecam i pozdrawiam :-)
UsuńJa również Twoje bułeczki poproszę na śniadanie...o ile coś zostało, bo widzę jest więcej chętnych :)
OdpowiedzUsuńJeszcze są :-) dwie więc proszę i życzę smacznego :-)
UsuńMniam, wyglądają przepysznie. Zjadłabym taką na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMartuś co prawda wszystkie już zjedzone :-) ale upiekę nowe :-) zapraszam i pozdrawiam :-)
UsuńŚwietne bułeczki, sądząc po składnikach są bardzo zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ewelinko :-) polecam pyszności :-)
UsuńUwielbiam pieczywko własnego wyrobu :) U mnie dziś również bułeczki z ziarenkami które zajada mój synuś
OdpowiedzUsuńOj tak jest najlepsze :-) pozdrawiam Paulinko :-)
UsuńTy nigdy nie zawodzisz - zawsze można znaleźć u Ciebie świetne przepisy. Zjadłabym takie bułeczki na śniadanie.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) i zapraszam na pyszne śniadanko :-)
UsuńMożna kiedyś wpaść na śniadanko?te bułeczki bardzo zachęcają:)
OdpowiedzUsuńJasne Aguś :-) w tygodniu pobudka o 5:45 będę czekać :-)
Usuńale mam ochotę na te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu :-) już nie ma, ale upieke nowe :-) i cię zaproszę :-)
UsuńBardzo fajne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńI smaczne :-) polecam i pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńjuż to chyba pisałam, ale uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko ja też :-) i piekę je ciągle :-)
UsuńOj smaka mi narobiłaś na takie bułeczki :) Jak ja dawno bułek nie piekłam, aż mnie nostalgia chwyciła ;)
OdpowiedzUsuńNo wszystkie już dawno zjedzone, ale polecam zrób je, są naprawdę pyszne :-) pozdrawiam :-)
Usuń