Chleb pszenny graham
Znowu upiekłam chlebek na zakwasie. Tym razem wypróbowałam mąkę pszenną chlebową i graham, którą dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa. Chlebek wyszedł pyszny i długo utrzymuje świeżość. Młyn Kopytowa ma w swojej ofercie bardzo różne mąki, polecam Wam odwiedzenie ich strony, zamówienie produktówm które przywiezie kurier do domu, super miła obsługa, kontakt i szybka wysyłka. Znajdziecie tam również mąki eko.
Młyn Kopytowa to firma z tradycjami istniejąca od 1953 roku, jest to firma rodzinna oferująca wysoką jakość produktów. Ja jestem zachwycona mąkami i Wam też je polecam do tworzenia pysznych dań w kuchni.
Zapraszam na kromkę chleba :-)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej eko Młyn Kopytowa
- pół szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, płatki, siemie, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione.
Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Smacznego :-)
Super sprawa taki chlebuś własnoręcznie, samodzielnie pieczony. I to na zakwasie. Wiadomo, jak się coś zrobi samemu to lepsze i lepiej smakuje, bo się ma tę świadomość, że zdrowe. Mmm, posmarowałabym kromeczkę masełkiem- i nie ma lepszych przysmaków na świecie :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, dlatego piekę go zawsze i już nie kupuje ze sklepu. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość :-)
UsuńChętnie skusiłabym się na taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńPaulinko polecam, spróbuj :-) jest pyszny :-)
UsuńWspaniały chleb, wygląda naprawdę dobrze :) Uwielbiam domowe pieczywo, zdecydowanie jest najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Ewuś :-) tak masz rację domowe pieczywo górą :-)
UsuńNajlepszy domowy chleb na zakwasie:)
OdpowiedzUsuńDanusiu zdecydowanie :-) pozdrawiam :-)
UsuńManiuś....ładny chlebek, wyrośnięty, równiutki jak spod szablonu. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu :-) super wyszedł :-) zrobiony z super mąki :-)
UsuńJak dla mnie- mistrzostwo świata!!! Brawo!
OdpowiedzUsuńDzięki Agnieszko :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńByłam pełna zapału do czasu kupienia maszyny do chleba, potem zapał osłabł. Muszę znów wrócić do pieczenia takich pysznych chlebów :)
OdpowiedzUsuńLeno ja piekę w piekarniku, moja mama piecze w maszynie. Polecam taki domowy chlebek jest najlepszy :-)
UsuńNie ma jak własnej roboty domowy chlebek :) Wspaniały!
OdpowiedzUsuńDziękuje Klaudio. Taki chleb jest najpyszniejszy :-)
UsuńCudny chlebek a upieczony z dobrej mąki smakuje wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :-) muszę piec znowu bo został tylko mały kawałeczek :-)
Usuńmniam! wyszedł Ci perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAle pyszny ten twój chlebek, narobiłaś mi smaku :P Zabieram kawałek na śniadanie :))
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Marto :-) został jeszcze kawałeczek :-)
UsuńWspaniały Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńNa zakwasie to musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńAguś rewelacja. A jak smakuje taki świeży z samym masłem :-)
Usuń