Ciastka pełne owoców i mielone orzechy



Dzisiaj niedziela więc coś słodkiego być musi. Znalazłam w lodówce ciasto francuskie, miałam śliwki i gruszki, orzechy, wanilię i tak powstał pyszny deser. Zainspirowałam się przepisem Eweliny z bloga Słodki przepiśnik Eweliny.
Pokombinowałam i się udało. Dzięki uprzejmości firmy Targroch wykorzstałam do ciasteczek orzechy ziemne i wanilię. Polecam produkty tej firmy, znajdziecie tam wiele pyszności. Zapraszam także na ich stronę na fb.
To mój poczatek z firmą targroch, ale już dzisiaj mogę Wam ją polecić.

Zapraszam :-)

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 śliwek
- 3 gruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 laski wanilii Targroch
- 3 łyżeczki mielonych orzechów z solą i miodem (przepis poniżej)

Wykonanie:

Na początku podam Wam przepis na mielone orzechy, zrobiłam ich więcej i przechowuje w lodówce, świetnie sprawdzą się jako kruszonka, dodatek do owsianki lub musli a mój Junior wymieszał łyżeczkę orzechów z dżemem i miał na kanapki - 100 g orzechów ziemnych - użyłam Targroch , 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu - do pojemnika miksującego z blenderem wsypujemy orzechy i miksujemy 5 minut, dodajemy sól i miód i ponownie miksujemy 5 minut. Gotowe orzechy przekładamy do słoika i chowamy do lodówki.
Teraz przejdę do ciasteczek. Potrzebujemy foremkę do muffinek. Gruszki obieramy i kroimy na małą kostkę, na patelnię wsypujemy cukier i miód i podgrzewamy, wkładamy gruszki, cynamon i wanilię, chwilkę podsmażamy. Ciasto francuskie dzielimy na 12 części, każdą z tych części kroimy na pół i wyklejamy otwory w foremce. Śliwki kroimy na 8 części i do każdego otworu wkładamy po trzy kawałki. Następnie rozkładamy gruszki i posypujemy zmielonymi orzechami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy i chwilkę studzimy, następnie wyciągamy na talerz i pozwalamy ciasteczkom ostygnąć. Jak ostygną możemy jeść ze smakiem.

Smacznego :-)









Komentarze

  1. Fajne i smaczne ciasteczka z owocami i orzechami.
    Po proszę jedno chociaż ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste a jakie smaczne. Potwierdzam , że najlepsze dla niespodziewanych gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Joasiu :-) szybko się je robi :-) i są smakowite :-)

      Usuń
  3. Z początku myślałam,że to jabłka faszerowane :) Tak fajnie wyglądają owocowe ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Leno :-) no prezentują się fajnie i pysznie smakują :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasto francuskie właśnie za to, że można z niego wyczarować takie smakołyki:) Zawsze warto mieć jedno opakowanie w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak :-) ja mam prawie zawsze :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. To ja może takie zdrowotności poproszę na kolację :)) buziole Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez myślałam, że to są jabłka, ależ Ty masz głowę do wymyślania słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) pomysł podpatrzyłam a dalej już poszło :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. O tej porze takie pyszności..chyba będę miała problem z zaśnięciem :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie rodzinę osłodziłaś. Jak większość osób właśnie na niedzielę coś piecze. Ciasteczka pysznie Ci wyszły, można się tylko oblizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu chłopaki marudzili że chcą deser :-) więc zrobiłam. Bardzo im smakował :-)

      Usuń
  9. Owocowa bomba, pyszności. Uwielbiam ciasto francuskie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystko co ma orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeej wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Owocowe cuda. Już czuję ich smak :) uwielbiam wypieki z ciastem francuskim w tle i sama często takie robię. Super pomysł na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wyglądają Twoje ciasteczka :-) Cieszę się że zainspirował Cię mój przepis :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne ciastka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciastka według tego przepisu wyszły wspaniale! Dzieciaki dały im radę w jeden wieczór i jeszcze zamówiły na jutro kolejną porcję. Miło jest piec kiedy wiesz, że komuś smakuje :-)

    Ps. moje wyglądały odrobinę mniej smakowicie niż Twoje, ale i tak były pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolu cieszę, się że zrobiłaś ciacha i że smakowały, pyszne są bardzo a wygląd jest mało ważny przy takim smaku :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.