Ciastka pełne owoców i mielone orzechy
Dzisiaj niedziela więc coś słodkiego być musi. Znalazłam w lodówce ciasto francuskie, miałam śliwki i gruszki, orzechy, wanilię i tak powstał pyszny deser. Zainspirowałam się przepisem Eweliny z bloga Słodki przepiśnik Eweliny.
Pokombinowałam i się udało. Dzięki uprzejmości firmy Targroch wykorzstałam do ciasteczek orzechy ziemne i wanilię. Polecam produkty tej firmy, znajdziecie tam wiele pyszności. Zapraszam także na ich stronę na fb.
Pokombinowałam i się udało. Dzięki uprzejmości firmy Targroch wykorzstałam do ciasteczek orzechy ziemne i wanilię. Polecam produkty tej firmy, znajdziecie tam wiele pyszności. Zapraszam także na ich stronę na fb.
To mój poczatek z firmą targroch, ale już dzisiaj mogę Wam ją polecić.
Zapraszam :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 śliwek
- 3 gruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 laski wanilii Targroch
- 3 łyżeczki mielonych orzechów z solą i miodem (przepis poniżej)
Wykonanie:
Na początku podam Wam przepis na mielone orzechy, zrobiłam ich więcej i przechowuje w lodówce, świetnie sprawdzą się jako kruszonka, dodatek do owsianki lub musli a mój Junior wymieszał łyżeczkę orzechów z dżemem i miał na kanapki - 100 g orzechów ziemnych - użyłam Targroch , 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu - do pojemnika miksującego z blenderem wsypujemy orzechy i miksujemy 5 minut, dodajemy sól i miód i ponownie miksujemy 5 minut. Gotowe orzechy przekładamy do słoika i chowamy do lodówki.
Teraz przejdę do ciasteczek. Potrzebujemy foremkę do muffinek. Gruszki obieramy i kroimy na małą kostkę, na patelnię wsypujemy cukier i miód i podgrzewamy, wkładamy gruszki, cynamon i wanilię, chwilkę podsmażamy. Ciasto francuskie dzielimy na 12 części, każdą z tych części kroimy na pół i wyklejamy otwory w foremce. Śliwki kroimy na 8 części i do każdego otworu wkładamy po trzy kawałki. Następnie rozkładamy gruszki i posypujemy zmielonymi orzechami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy i chwilkę studzimy, następnie wyciągamy na talerz i pozwalamy ciasteczkom ostygnąć. Jak ostygną możemy jeść ze smakiem.
Smacznego :-)
Fajne i smaczne ciasteczka z owocami i orzechami.
OdpowiedzUsuńPo proszę jedno chociaż ciasteczko:)
Danusiu częstuj się :-) jeszcze zostały :-)
UsuńProste a jakie smaczne. Potwierdzam , że najlepsze dla niespodziewanych gości :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Joasiu :-) szybko się je robi :-) i są smakowite :-)
UsuńZ początku myślałam,że to jabłka faszerowane :) Tak fajnie wyglądają owocowe ciacha ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Leno :-) no prezentują się fajnie i pysznie smakują :-)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie właśnie za to, że można z niego wyczarować takie smakołyki:) Zawsze warto mieć jedno opakowanie w lodówce.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-) ja mam prawie zawsze :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTo ja może takie zdrowotności poproszę na kolację :)) buziole Marzenko
OdpowiedzUsuńCzęstuj się słoneczko :-) pozdrawiam :-)
UsuńJa tez myślałam, że to są jabłka, ależ Ty masz głowę do wymyślania słodkości :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) pomysł podpatrzyłam a dalej już poszło :-) pozdrawiam :-)
UsuńMusiały być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszko. Oj były pyszne i to bardzo :-)
UsuńO tej porze takie pyszności..chyba będę miała problem z zaśnięciem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Też bym miała :-) pozdrawiam :-)
Usuńo rany! ale dobre....
OdpowiedzUsuńMarcelo zdecydowanie smakowite :-)
UsuńPysznie rodzinę osłodziłaś. Jak większość osób właśnie na niedzielę coś piecze. Ciasteczka pysznie Ci wyszły, można się tylko oblizać :)
OdpowiedzUsuńKrysiu chłopaki marudzili że chcą deser :-) więc zrobiłam. Bardzo im smakował :-)
UsuńOwocowa bomba, pyszności. Uwielbiam ciasto francuskie. :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Ciasto francuskie jest wspaniałe :-)
UsuńUwielbiam wszystko co ma orzechy :)
OdpowiedzUsuń:-):-):-) oj te mielone są pyszne :-)
UsuńJeej wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Justynko :-)
UsuńOwocowe cuda. Już czuję ich smak :) uwielbiam wypieki z ciastem francuskim w tle i sama często takie robię. Super pomysł na szybko :)
OdpowiedzUsuńA jakie to pyszne. Polecam :-):-):-)
UsuńŚwietnie wyglądają Twoje ciasteczka :-) Cieszę się że zainspirował Cię mój przepis :-D
OdpowiedzUsuńDziękuje Ewelinko :-):-):-)
UsuńBardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania :-):-):-)
UsuńWyglądają przepięknie !! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Ewelinko. Smakują rewelacyjnie :-)
Usuńpyszne ciastka, mniam!
OdpowiedzUsuńCiekawy i smaczny deser.
OdpowiedzUsuńPolecam Lauro :-) pyszny wyszedł :-)
UsuńApetyczne:)
OdpowiedzUsuńCiastka według tego przepisu wyszły wspaniale! Dzieciaki dały im radę w jeden wieczór i jeszcze zamówiły na jutro kolejną porcję. Miło jest piec kiedy wiesz, że komuś smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPs. moje wyglądały odrobinę mniej smakowicie niż Twoje, ale i tak były pyszne! :)
Wiolu cieszę, się że zrobiłaś ciacha i że smakowały, pyszne są bardzo a wygląd jest mało ważny przy takim smaku :-) pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń