Kasza zapieczona w cieście



Zapraszam Was dzisiaj na pyszne danie z kaszą i ciastem francuskim. To taki mój mały eksperyment, ale bardzo udany. Do przygotowania dania użyłam kaszę jęczmienną z pieczarkami firmy SYS. Kasza jest pyszna, polecam do wypróbowania.
Produkty firmy SYS bardzo mi zasmakowały, zdrowe i ciekawe smakowo. Danie, które dzisiaj podałam na obiad wspaniale sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi z lampką wina lub dobrą herbatą. Lubię takie dania i ciasto francuskie.

Zapraszam do spróbowania :-)

Składniki:

- 1 woreczek kaszy jęczmiennej z pieczarkami SYS
- 150 g pieczarek
- 2 łyżeczki marchewki suszonej
- 8 sztuk pomidorków kandyzowanych cherry
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chilli
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka mojej vegety
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, dodać do kaszy. Ser żółty zetrzeć na tarce i również dodać do kaszy, wrzucamy także posiekaną bazylię, pomidorki i przyprawy. Mieszamy.
Na papierze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie i nałożyć na środku kaszę, po bokach naciąć jak na zdjęciu poniżej. Posmarować rozbełtanym jajkiem ciasto i zamknąć po kolei składając paski ciasta do środka, nacisnąć palcem na górze ciasto, aby się nie rozkleiło podczas pieczenia. Całe ciasto posnarować rozbełtanym jajkiem i przenieść z papierem na blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra- dół przez 25-30 minut do zarumienienia. Po upieczeniu podzielić na porcje. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórków kiszonych, kukurydzy, papryki i jogurtu, soli i pieprzu.

Smacznego :-)











Komentarze

  1. ale kusisz, mega zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł rewelacyjny , a danie prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

  4. jak jest ciasto francuskie znaczy, że jest dobrze, danie prezentuje się wybornie, na pewno smaczne i bardzo ciekawe połączenie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Halinko. Bardzo lubię kasze i ciasto francuskie i postanowiłam to połączyć - pycha polecam :-)

      Usuń
  5. Kasza zapiekana w cieście? Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też lubię i kasze i ciasto francuskie. Ale świetnie wykombinowałaś takie połączenie. Musze wypróbować, bo i smacznie i jakże efektownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zwykle jestem dość oporna wobec kaszy, ale po prostu nie znałam jeszcze takiego sposobu jej podania. Tak doprawiona wygląda (i zapewne smakuje świetnie). Poza tym lubię wszystko w cieście :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to musisz koniecznie zrobić. Pyszne danie :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. Ciasto francuskie na króla ciast :)) zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super! Kiedyś robiłam takiego kulebiaka z łososiem i pieczarkami. Jezu! Jakie to było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. I właśnie Twoje danie zrobię dziś na obiad:)wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam coś takiego ale z mięsem ... koniecznie musze spróbować... dzięki za pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsem też pyszne. Ale spróbuj tej wersji :-):-):-)

      Usuń
  13. Świetny kulebiak!!! Z kaszą gryczana nigdy nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję.

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawe danie, nigdy podobnego nie jadłam, elegancko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię Twoje przepisy. Nie mam wątpliwosci, że przygotowane z nich dania wyjdą pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa, ciesze się, że to co robię się podoba i smakuje :-)

      Usuń
  16. bardzo ciekawy pomysł; i jak fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.