Kasza zapieczona w cieście
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne danie z kaszą i ciastem francuskim. To taki mój mały eksperyment, ale bardzo udany. Do przygotowania dania użyłam kaszę jęczmienną z pieczarkami firmy SYS. Kasza jest pyszna, polecam do wypróbowania.
Produkty firmy SYS bardzo mi zasmakowały, zdrowe i ciekawe smakowo. Danie, które dzisiaj podałam na obiad wspaniale sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi z lampką wina lub dobrą herbatą. Lubię takie dania i ciasto francuskie.
Produkty firmy SYS bardzo mi zasmakowały, zdrowe i ciekawe smakowo. Danie, które dzisiaj podałam na obiad wspaniale sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi z lampką wina lub dobrą herbatą. Lubię takie dania i ciasto francuskie.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej z pieczarkami SYS
- 150 g pieczarek
- 2 łyżeczki marchewki suszonej
- 8 sztuk pomidorków kandyzowanych cherry
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chilli
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka mojej vegety
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, dodać do kaszy. Ser żółty zetrzeć na tarce i również dodać do kaszy, wrzucamy także posiekaną bazylię, pomidorki i przyprawy. Mieszamy.
Na papierze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie i nałożyć na środku kaszę, po bokach naciąć jak na zdjęciu poniżej. Posmarować rozbełtanym jajkiem ciasto i zamknąć po kolei składając paski ciasta do środka, nacisnąć palcem na górze ciasto, aby się nie rozkleiło podczas pieczenia. Całe ciasto posnarować rozbełtanym jajkiem i przenieść z papierem na blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra- dół przez 25-30 minut do zarumienienia. Po upieczeniu podzielić na porcje. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórków kiszonych, kukurydzy, papryki i jogurtu, soli i pieprzu.
Smacznego :-)
ale kusisz, mega zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) polecam bo danie wyszło pyszne :-)
UsuńPomysł rewelacyjny , a danie prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Klaudio :-):-):-)
UsuńŁał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-):-):-) a danie polecam :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńjak jest ciasto francuskie znaczy, że jest dobrze, danie prezentuje się wybornie, na pewno smaczne i bardzo ciekawe połączenie - pozdrawiam :-)
Dziękuje Halinko. Bardzo lubię kasze i ciasto francuskie i postanowiłam to połączyć - pycha polecam :-)
UsuńAle apetyczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńKasza zapiekana w cieście? Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńLeno polecam. Z pewnością ci zasmakuje :-)
UsuńŚwietny pomysł na "nudną" kaszę :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) i dziękuje :-)
UsuńJa też lubię i kasze i ciasto francuskie. Ale świetnie wykombinowałaś takie połączenie. Musze wypróbować, bo i smacznie i jakże efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu. Danie wyszło pyszne :-) polecam :-)
UsuńZwykle jestem dość oporna wobec kaszy, ale po prostu nie znałam jeszcze takiego sposobu jej podania. Tak doprawiona wygląda (i zapewne smakuje świetnie). Poza tym lubię wszystko w cieście :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo to musisz koniecznie zrobić. Pyszne danie :-) pozdrawiam :-)
UsuńCiasto francuskie na króla ciast :)) zawsze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńTak Elu :-) ode mnie ma medal i to złoty :-)
UsuńWygląda super! Kiedyś robiłam takiego kulebiaka z łososiem i pieczarkami. Jezu! Jakie to było pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuje. Z łososiem pewnie był pyszny :-):-):-)
UsuńI właśnie Twoje danie zrobię dziś na obiad:)wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-):-):-) i dziękuje :-)
UsuńPychoootka !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ewelinko :-)
UsuńBardzo ciekawe połączenie, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Naprawdę fajne danie wyszło :-)
Usuńrobiłam coś takiego ale z mięsem ... koniecznie musze spróbować... dzięki za pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZ mięsem też pyszne. Ale spróbuj tej wersji :-):-):-)
UsuńŚwietny kulebiak!!! Z kaszą gryczana nigdy nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję.
OdpowiedzUsuńPolecam słonko :-)
Usuńciekawe danie, nigdy podobnego nie jadłam, elegancko wygląda :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko koniecznie zrób, pyszne i zdrowe danie :-)
UsuńŚwietne połączenia :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) pozdrawiam :-)
UsuńBardzo lubię Twoje przepisy. Nie mam wątpliwosci, że przygotowane z nich dania wyjdą pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa, ciesze się, że to co robię się podoba i smakuje :-)
UsuńFajny farsz- spróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam Basiu :-) pozdrawiam :-)
Usuńwygląda wspaniale kochana:*
OdpowiedzUsuńDziękuje Słonko :-) polecam bo jest pyszna :-)
Usuńbardzo ciekawy pomysł; i jak fajnie wygląda
OdpowiedzUsuń