Kotlety siekane z dodatkami
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne kotlety z filetu z kurczaka z dodatkami. Bardzo lubię te kotlety, są zupełnie inne w smaku niż zwykłe mielone czy popularne kotlety z panierką. Po prostu są to kotlety siekane, filet drobno kroimy i dodajemy co lubimy i smażymy lub pieczemy w piekarniku.
Bardzo fajne urozmaicenie do podania na obiad lub jako dodatek na kanapki. Super się sprawdzają także jako danie na pikniku lub wycieczce, bądź na spotkaniu ze znajomymi przy lampce wina. Wykorzystałam dodatek musztardy, majonezu oraz oliwy firmy Develey oraz nowe prażone ziarenka pikantne z Ziarenkowa.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- kilka listków świeżej bazylii
- 150 g sera żółtego
- 300 g pieczarek
- 4 łyżeczki prażonych ziaren Piekło-Niebo Ziarenkowo
- 2 łyżeczki musztardy ziołowej Develey
- 1 łyżeczka majonezu Develey
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- oliwa Develey
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy z łyżeczką soli. Dodajemy do kurczaka. Paprykę kroimy w drobną kostkę, bazylię kroimy i dorzucamy do mięsa.
Ser żółty ścieramy i dodajemy do masy, wrzucamy majonez, musztardę, jajko, bułkę tartą oraz ziarenka. Mieszamy razem łyżką.
Dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na małym ogniu, aż się zarumienią. Możemy smażyć chwilę pod pokrywką, aby mięso się dobrze usmażyło. Możemy także upiec w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem.
Smacznego :-)
Kiedyś robiłam w znacznie uboższej wersji,Twoje muszą być bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńAguś wyszły pyszne :-)
UsuńKotlety siekane są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńJa je robię od jakiegoś czasu i zawsze smakują :-)
UsuńKotleciki pychotka, takie lubię najlepiej:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu :-) my też je bardzo lubimy :-)
UsuńTeż mam ta oliwę kotleciki na niej wyszły na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszne Asiu, musisz takie zrobić :-)
UsuńA u Marzeny jak zwykle same pyszności! Uwielbiam takie kotleciki.
OdpowiedzUsuńDziękuje Agnieszko :-)
UsuńDo takiego obiadu nie musisz mnie zachęcać....pyszota :)
OdpowiedzUsuńZapraszam zatem na obiadek :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńKotleciki z pewnością pyszne. Z takimi dodatkami mniam.
OdpowiedzUsuńPyszne, oj pyszne :-) polecam :-)
UsuńJak apetycznie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Paulinko :-) polecam :-)
UsuńJakie rumiane, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie siekane naprawdę smakują inaczej, są pyszne :)
My też je lubimy, te siekane smakują wyśmienicie :-)
UsuńPaulina (www.smaczneprzepisy.com.pl)
OdpowiedzUsuńMarzenko ale pyszności serwujesz aż mi się jeść zachciało ;)
Dziękuje Paulinko :-) zapraszam poczęstuję cię :-)
UsuńPodałaś na bogato, tyle dobra w nich że chętnie bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńAlinko zapraszam :-) dużo ich wyszło :-) starczy dla wszystkich :-)
UsuńKotlety mielone, siekane, klejone, lepione itd. to nasze ulubione danie. Sadzę też, że cała Polska za nimi szaleje. Pyszny przepis !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękuje Kasiula :-) oj szaleje szaleje :-) pozdrawiam :-)
UsuńPozytywnie ! :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
:-):-):-)
Usuńoj tak, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) zapraszam :-)
UsuńPyszota! Chętnie bym zagościła na takim obiadku :)
OdpowiedzUsuńOlu wpadaj kiedy chcesz :-)
UsuńRobię bardzo podobne, ale bez pieczarek i papryki. Dodaję ser, dobry majonez i kurczaka. Nawet nie musi być pierś, udka też się sprawdzają. :)
OdpowiedzUsuńElu polecam z pieczarkami i papryką, są pyszne :-) a z udek nie robiłam jeszcze :-) dzięki słonko :-)
UsuńUwielbiam te kotleciki. Najlepsze w nich jest to, że za każdym razem możemy zmienić jakiś składnik i kotleciki są niepowtarzalne. Pysznie. :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Możemy eksperymentować i zawsze są pyszne :-)
UsuńI ja czasem robię podobne, tylko bez papryki, smakują świetnie! :)
OdpowiedzUsuńEwuś zawsze i każdemu :-) mój Junior je uwielbia :-)
UsuńRobię podobne, tylko z serem i pieczarkami. Z papryka jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
Polecam dodatek papryki, jak ktoś lubi oczywiście :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńKotlety rewelacja - serdeczności :-)
Dziękuję Halinko. Pozdrawiam :-)
UsuńPycha pycha pycha!!! Przez dodatki Develey nabrały takiego charakteru w smaku. Pomysł świetny ale najważniejsze, ze są pycha.
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszne i aromatyczne :-)
UsuńAle mi smaka narobiłaś, :) wyglądają wspaniale
OdpowiedzUsuńDzięki Martuś :-) polecam są pyszne :-)
UsuńPyszne kotlety :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Magdo :-)
Usuńz pewnością są pyszne :) ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńKasiu pyszne :-) dziękuje i polecam :-)
UsuńNiesamowicie apetyczne :) Aż chęć bierze podebrać Ci kilka :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) częstuj się :-) smacznego :)
UsuńDawno nie zaglądałam. I od razu wpadam na takie cuda. Pyszne i piękne :)
OdpowiedzUsuń