Kotlety z kaszy jęczmiennej i frytki
Naszła mnie ochota na kotlety i frytki, ale nie takie kotlety z mięsa. Myślałam i myślałam i wymyśliłam kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i cukinią. Wyszły rewelacyjne w smaku, do smaku dodałam musztardę i smażyłam na oliwie. Takie kotleciki można wykorzystać na kanapki na zimno, podać z sosami lub samą surówką, ja polecam dodatek frytek.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- opakowanie frytek
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 150 g pieczarek
- pół papryki żółtej
- 1 mała cukinia
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki marchewki suszonej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
- szczypta chilli w proszku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- do smażenia oliwa
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką, posypujemy solą - pół łyżeczki i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Następnie wyciskamy porządnie i dodajemy do kaszy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy chwilkę na łyżce oleju na patelni, dodajemy do kaszy. Paprykę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy do kaszy, wsypujemy suszoną marchew, dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku, bazylię i szczyptę chilli. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko ze sobą. Formujemy małe kotleciki, lekko je spłaszczamy i smażymy na niewielkim ogniu na patelni wysmarowanej oliwą.
Frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku według podanego czasu i temperatury na opakowaniu na rumiano. Ja pod koniec pieczenia włączyłam chwilkę funkcję termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniły.
Podałam jeszcze surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka kiszonego, szczypiorku, kukurydzy, jogurtu naturalnego, soli i pieprzu.
Całość super się komponowała smakowo, super obiadek.
Fajne połączenie, super przepis koniecznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu :-) polecam wyszły pyszne :-)
UsuńJeszcze nie próbowałam takich wegetariańskich kotletów, zdecydowanie coś dla mnie bo już te wszystkie mięsiwa mi się przejadły :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie Karino ja też szukałam nowego pomysłu i nowych smaków bez mięsa :-) polecam wypróbuj :-) warto :-)
Usuńbardzo podoba mi się to połączenie - kotlety, frytki, super:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) polecam pyszne danie wyszło :-)
UsuńKiedyś robiłam kotlety z kaszy gryczanej, nie powiem jak wyszły bo nie wyszły ;) Twoje są cudowne :)
OdpowiedzUsuńLeno koniecznie spróbuj :-) są pyszne :-)
UsuńUwielbiam takie surówki, ale jakoś nigdy nie zabrałam się za zrobienie takiej :(
OdpowiedzUsuńTo straszne - trzeba to zmienić :)
Oj to musisz koniecznie zrobić :-) u mnie takie suróweczki są często :-)
Usuńale fajny pomysł na kotlety :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuje Gabrysiu :-) pozdrawiam również i zapraszam :-)
UsuńBardzo kuszące połączenie składników, a wygląd dopełnia całości. Marzenko, nawet nie musisz mówić, że są pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) efekt końcowy satysfakcjonujący podniebienie :-)
UsuńKotleciki wyglądają bombowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSama często eksperymentowałam z kotletami- nie tylko mięsnymi- w różnych wersjach. W roku akademickim kotlety smaży się akurat z tego, co jest w lodówce. Ale te wyglądają świetnie, a jakie to pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, uwielbiam tu zaglądać i czytać te przepyszne przepisy :)
Dzięki fajnym zdjęciom łatwo sobie zwizualizować dane danie :)
Ach jak ja dawno nie jadłam kotlecików z frytkami :D Trzeba to zmienić.
Dziękuje za miłe słowa :-) polecam takie kotleciki są pyszne a frytki rewelacja :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPodoba mi się taki pomysł na obiad. Szczególnie zaintrygowały mnie kotleciki, takich jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKotleciki koniecznie spróbuj, pyszne i zdrowe a frytki super w smaku :-)
UsuńKotleciki bardzo zachęcające :) Za frytkami nie przepadam, najchętniej robię frytki z selera;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) frytki z selera to brzmi ciekawie :-)
Usuńuwielbiam kotlety z kasz! :) Czy to jaglanej, czy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńFanką frytek nie jestem, ale kto wie-może i tutaj bym się skusiła :)
Ja kaszę uwielbiam i tak z nią kombinuje :-) a frytki byś musiała spróbować, są pyszne :-)
UsuńCiekawy przepis na kotleciki :-) Takich jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPolecam Ewelinko. Rewelacja :-)
UsuńKuuusisz :))
OdpowiedzUsuńOj...troszeczkę :-)
UsuńŚwietne kotleciki :) Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńDzięki Ewuś, polecam :-)
UsuńNa taki smaczny obiad nie trzeba mnie długo namawiać. Chętnie zjadłabym takiego kotlecika. Muszę zrobić, bo mnie zachęciłaś. Frytki też piekę w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńKrysiu koniecznie zrób, te kotlety wpisują się u mnie na stałe :-) są pyszne :-) a frytki idealne :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńKotleciki prezentują sięęęęęęę oj prezentują :) Kiedyś często robiłam z cebulą i podawałam z sosem grzybowym. Chyba znów muszę do nich wrócić. :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńElu z sosem grzybowym powiadasz, oj to nastepnym razem będzie sosik ale pieczarkowy :-) dzięki słonko za pomysł :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja - w życiu nie jadłam takich kotlecików, ciekawi mnie ich smak, surówka na pewno pyszna, a frytki bardzo lubię - tak więc wpraszam się do Ciebie na obiad - pozdrawiam :-)
Zapraszam Halinko :-) podzielę się :-) polecam kotleciki, fajna odmiana na obiad :-)
UsuńFajny pomysł na kotlety:)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś :-) taka mała odmiana :-) mięsne nam się już znudziły :-)
UsuńBardzo fajny pomysł na kotlety :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) polecam do wypróbowania, są pyszne :-)
UsuńPieczarki i cukinia - to co lubię! I bardzo ciekawiące mnie połączenie z kaszą jęczmienną (którą również uwielbiam!) - muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDzięki słonko :-) koniecznie spróbuj, moim chłopakom bardzo smakowało :-)
UsuńSuper połączenie ,koniecznie muszę zrobić takie kotlety w domu :
OdpowiedzUsuń