Mus jabłkowy na zimę



Dostałam od znajomych skrzynkę jabłek, i to moich ulubionych antonówek. Nie zastanawiałam się długo co z nimi zrobić, włożyłam do garnka i tak powstał mus z jabłek na zimę. Idealny do szarlotek lub jako dodatek do naleśników, pyszny, lekko kwaśny. Antonówka super się nadaje na przetwory.

Zapraszam do spróbowania :-)

Składniki:

- 3 kg jabłek antonówek
- 350-500 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy ogryzek i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały gaz, mieszamy. Dodajemy cukier, najpier mniej, ewentualnie potem dosypiemy więcej jak jabłka będą za kwaśne. Ja nie daje dużo cukru, lubię w musie jabłkowym zdecydowany, kwaskowaty smak. Zmniejszamy gaz do minimum i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Moja jabłka były bardzo mięsiste, miały mało soku, musiałam pilnować, aby się nie przypaliły. Jak już jabłka zrobią się miękkie to je zmiksowałam jeszcze blenderem, można także tłuczkiem do ziemniaków.
Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. Nie pasteryzowałam, wszystkie słoiki super się zamknęły, w razie potrzeby zapasteryzować 5 minut. 

Smacznego :-)






Komentarze

  1. O, tak. W zimie jak znalazł. Takie domowe musy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znając moje łakomstwo to przed zimą byłoby już po musie :D
    Pozdrawiam, zapraszam częściej do mnie na www.megly.pl i życzę jak najwięcej świetnych przepisów. Uwielbiam jabłuszka. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Madziu ja wszystko wyniosłam do piwnicy na potem :-) zima długa :-) będę do ciebie zaglądać :-) pozdrawiam serdecznie i dziękuje :-)

      Usuń
  3. A to bach taki mus na ciepłe racuchy, jak ja to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już czuję,jak pięknie zimą będą pachniały ciasta z tym musem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja teściowa taki robi i wszyscy bardzo go lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od jakiegoś czasu robię już sama, wcześniej brałam od mamy :-)

      Usuń
  6. Takie domowe przetwory na zimę to coś wspaniałego! Otwieramy słoik i mamy powiew lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimą smakują wyśmienicie :-) i pozwalają zapomnieć o zimnie i braku słońca :-)

      Usuń
  7. Mmmm.. cudooość ! Chyba muszę poświęcić wieczór na jego zrobienie ! A jakie inne jabłka ewentualnie będą się nadawać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko ja jeszcze robiłam z koksy pomarańczowej :-) w zasadzie można z każdych tylko żeby były słodko-kwaśne :-)

      Usuń
    2. Brzmi ciekawie :) ostatnio mam hopla na punkcie przetworów, od momentu, kiedy wyszłam za mąż skończyło się jedzonko mamusi :)

      Usuń
    3. Ja także robię od dłuższego czasu :-) nauczyła mnie tego moja mama i bardzo to lubię, robienie słoiczków mnie odpręża i relaksuje :-)

      Usuń
  8. Mus jabłkowy to jedna z tych pozycji, której nie może u mnie zabraknąć!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do placuszków pasuję jak ulał! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam taki mus! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. A to już wiem gdzie się udać zimą po zapasy:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elunia zapraszam, napijemy się winka, pogadamy a potem wybierzesz sobie słoiczki :-)

      Usuń
  12. Uwielbiam taki do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pewnie świetnie sprawdzą się do szarlotki i zapiekanek z ryżu na slodko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu :-) jest pyszny do ciast, nalesników, do ryżu także. Polecam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  14. Taki domowy dżemik jest najlepszy, też robię

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! kocham musy! idealne na zimę, masz rację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcelo potwierdzam :-) ludziska róbcie musy jabłkowe :-)

      Usuń
  16. wszystko jest super..ale w tym roku bardzo obrodziły jabłka..ja mam same ekologiczne i mam problem bo ich nie przerobie..tak sobie myslałam,ze gdyby jaka firma chciała je wykorzystac byłoby to dobre dla ludzi bo w nich nie ma ani odrobiny chemii..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.