Mus jabłkowy na zimę
Dostałam od znajomych skrzynkę jabłek, i to moich ulubionych antonówek. Nie zastanawiałam się długo co z nimi zrobić, włożyłam do garnka i tak powstał mus z jabłek na zimę. Idealny do szarlotek lub jako dodatek do naleśników, pyszny, lekko kwaśny. Antonówka super się nadaje na przetwory.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 3 kg jabłek antonówek
- 350-500 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy ogryzek i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały gaz, mieszamy. Dodajemy cukier, najpier mniej, ewentualnie potem dosypiemy więcej jak jabłka będą za kwaśne. Ja nie daje dużo cukru, lubię w musie jabłkowym zdecydowany, kwaskowaty smak. Zmniejszamy gaz do minimum i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Moja jabłka były bardzo mięsiste, miały mało soku, musiałam pilnować, aby się nie przypaliły. Jak już jabłka zrobią się miękkie to je zmiksowałam jeszcze blenderem, można także tłuczkiem do ziemniaków.
Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. Nie pasteryzowałam, wszystkie słoiki super się zamknęły, w razie potrzeby zapasteryzować 5 minut.
Smacznego :-)
Uwielbiam taki mus do naleśników :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny. A szarlotka jeszcze lepsza :-)
UsuńO, tak. W zimie jak znalazł. Takie domowe musy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zdecydowanie :-) przydają się takie skarby :-)
UsuńZnając moje łakomstwo to przed zimą byłoby już po musie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, zapraszam częściej do mnie na www.megly.pl i życzę jak najwięcej świetnych przepisów. Uwielbiam jabłuszka. Smacznego :)
:-) Madziu ja wszystko wyniosłam do piwnicy na potem :-) zima długa :-) będę do ciebie zaglądać :-) pozdrawiam serdecznie i dziękuje :-)
UsuńA to bach taki mus na ciepłe racuchy, jak ja to lubię :)
OdpowiedzUsuńOj na racuchy mniam :-)
UsuńJuż czuję,jak pięknie zimą będą pachniały ciasta z tym musem:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka... rozmarzyłam się :-) bedzie pysznie :-)
UsuńMoja teściowa taki robi i wszyscy bardzo go lubimy:)
OdpowiedzUsuńJa od jakiegoś czasu robię już sama, wcześniej brałam od mamy :-)
UsuńTakie domowe przetwory na zimę to coś wspaniałego! Otwieramy słoik i mamy powiew lata :)
OdpowiedzUsuńZimą smakują wyśmienicie :-) i pozwalają zapomnieć o zimnie i braku słońca :-)
UsuńMmmm.. cudooość ! Chyba muszę poświęcić wieczór na jego zrobienie ! A jakie inne jabłka ewentualnie będą się nadawać ?
OdpowiedzUsuńEwelinko ja jeszcze robiłam z koksy pomarańczowej :-) w zasadzie można z każdych tylko żeby były słodko-kwaśne :-)
UsuńBrzmi ciekawie :) ostatnio mam hopla na punkcie przetworów, od momentu, kiedy wyszłam za mąż skończyło się jedzonko mamusi :)
UsuńJa także robię od dłuższego czasu :-) nauczyła mnie tego moja mama i bardzo to lubię, robienie słoiczków mnie odpręża i relaksuje :-)
UsuńMus jabłkowy to jedna z tych pozycji, której nie może u mnie zabraknąć!!! :)
OdpowiedzUsuńJa robię co roku :-) masz rację muszą być :-)
UsuńDo placuszków pasuję jak ulał! Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Paulinko :-) masz rację pycha :-)
UsuńUwielbiam taki mus! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę Agnieszko :-) smacznego :-)
UsuńA to już wiem gdzie się udać zimą po zapasy:))
OdpowiedzUsuńElunia zapraszam, napijemy się winka, pogadamy a potem wybierzesz sobie słoiczki :-)
UsuńUwielbiam taki do naleśników :)
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzinka także. Pozdrawiam :-)
Usuńpewnie świetnie sprawdzą się do szarlotki i zapiekanek z ryżu na slodko:)
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu :-) jest pyszny do ciast, nalesników, do ryżu także. Polecam i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTaki domowy dżemik jest najlepszy, też robię
OdpowiedzUsuńMartuś ja sobie bez niego nie wyobrażam zimy :-)
UsuńNajlepsze na zimę <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-)
Usuńmniam! kocham musy! idealne na zimę, masz rację!
OdpowiedzUsuńMarcelo potwierdzam :-) ludziska róbcie musy jabłkowe :-)
Usuńwszystko jest super..ale w tym roku bardzo obrodziły jabłka..ja mam same ekologiczne i mam problem bo ich nie przerobie..tak sobie myslałam,ze gdyby jaka firma chciała je wykorzystac byłoby to dobre dla ludzi bo w nich nie ma ani odrobiny chemii..
OdpowiedzUsuń