Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i ziarenkami



Jak wiecie już bardzo lubię zupy. Tym razem naszła mnie ochota na moją ulubioną, tylko moją - bo jem ją sama zupkę pomidorową z ryżem, marchewką z ryżem podana na ostro. Moje chłopaki też lubią taką zupę, ale tylko z makaronem, z ryżem nie jedzą. Jest pyszna, rozgrzewająca dlatego polecam Wam ją na zimne dni jesienne i zimowe.
Dzisiaj straszliwie zimno i potwornie wieje, zmarzłam i z chęcią zjadłam taką zupę. Dodatkowo zaostrzyłam smak dodając mieszankę ziaren z Ziarenkowa o fajnej nazwie Piekło-Niebo. Polecam Wam te mieszanki ziaren, są super i można je dodać do kazdego dania i każdy znajdzie coś dla siebie wśród czterech propozycji gotowych mieszanek prażonych ziarenek. 

Zapraszam :-)

Składniki:

- pół opakowania mieszanki marchew z groszkiem mrożonej
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- woreczek ryżu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chilli
- moja vegeta
- 2 łyżeczki ziarenek piekło-niebo Ziarenkowo

Wykonanie:

Do garnka wlewamy litr wody, zagotowujemy i wrzucamy pół paczki mieszanki marchew z groszkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. W tym czasie gotujemy ryż all dente. Jak już warzywa będą miękkie to wkładamy koncentrat pomidorowy, chilli, ugotowany ryż. Doprawiamy jeszcze do smaku vegetą własnej produkcji. 
Gotową zupę przelewamy do misek i posypujemy po wierzchu mieszanką ziaren piekło-niebo. Zupa jest dość pikantna w smaku, jej ostrość zależy od naszych kubków smakowych, ja lubię tak średnio ostrą i jak doprawiam to zawsze smakuje, aby nie przesadzić z ostrością. Pamietajcie o tym, że jeszcze dochodzą na koniec ziarenka, które też są pikantne.

Smacznego :-)






Komentarze

  1. Takiej zupki to jeszcze nie jadłam z ziarenkami:)
    Ale z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu oj bardzo mi smakowała i rozgrzała :-) polecam :-)

      Usuń
  2. Lubię wszelkie wariacje na temat zupy pomidorowej. Sama przygotowuje ją na wiele sposobów. Świetny pomysł z tymi ziarenkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wolę z makaronem, chociaż z ryżem też zjadam ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje chłopaki też wolą makaron a ja zdecydowanie ryż :-)

      Usuń
  4. uwielbiam takie sycące, pożywne i zdrowe zupki, a pomidorowa to jedna z moich faworytów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalenko ja też je kocham. Zwłaszcza w jesienne dni :-)

      Usuń
  5. Takiej wersji pomidorowej nie jadłam, musi być pożywna, lubię wersję z ryżem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna na rozgrzanie, bo mi dzisiaj strasznie zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zimno Madziu, ja wymarzłam jak diabli. Potem długo się grzałam pod kocem w domu :-)

      Usuń
  7. Ziarenkowa zupa nie jest nam znana, ale świetny pomysł i do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię zupy z prażonym ziarnem dyni, nadaje ciekawego posmaku. Buziole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj prażone ziarna dyni super komponują się z zupami kremami :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  9. Idealna na obiadek w chłodniejsze dni - od razu cieplej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupka wygląda bardzo apetycznie, ale ja akurat nie przepadam za ostrymi smakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić wersję łagodną i dać słonecznik, sezam i siemie lniane :-)

      Usuń
  11. Takiej jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Te ziarenka wspaniale smakują w zupce :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. A to ciekawe. Jest tyle sposób na pomidorową. A każdy oryginalny i ma coś w sobie ;) świetny pomysł. Smakowita potrawa na Chłodniejsze jesienne dni:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) polecam moją wersję do spróbowania :-)

      Usuń
  14. Narobiłaś mi smaku, pomidorowa z ryżem to również moja ulubiona zupa. Mogłabym ją jeść bardzo często w przeciwieństwie do mojego męża który lubi pomidorową tylko z makaronem. Robię ją tylko dla siebie i mojej córci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u mnie to samo :-) ja z ryżem a chłopaki za to z makaronem :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  15. Musi tak przyjemnie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomidorowej nie można nie lubić. Uwielbiam ją z ryżem, i z makaronem i z domowymi kluseczkami. Z apetytem bym zjadła Twoją Marzenko. Pozdrawiam. :)
    Ps. Ty stawiasz zupę, ja blok kokosowo waniliowy. Machniom? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu zapraszam cię serdecznie na zupkę :-) tylko weź ze sobą ten pyszny blok kokosowy :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  17. Też lubię takie chrupiące dodatki w zupie :) są dużo zdrowsze od grzanek :) pysznie wygląda, u mnie w domu też to jest zupa nr 1

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam zupkę pomidorową, a z ziarenkami zapewne smakuje wyjątkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko dodatek ziarenek sprawił, że zupa nabrała innego smaku no i charakteru :-) polecam :-)

      Usuń
  19. Pomidorową to ja zawsze i wszędzie oraz o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Groszek do tego? Naprawdę ciekawa kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak groszek :-) lubię eksperymenty w kuchni zwłaszcza, że są smaczne i udane :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  21. Ciekawy pomysł na inną pomidorową, tez lubię z ryżem, najlepsza na chłodne dni:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Natalio :-) teraz jest pioruńsko zimno więc u mnie same zupki :-)

      Usuń
  22. też bardzo lubię zupy- wszystkie, ale moi domownicy najchętniej jedzą czyste, lub kremy:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko moje chłopaki na szczęście lubią wszystkie zupy :-) to mogę poszaleć :-)

      Usuń
  23. Odpowiedzi
    1. To nie jestem sama :-) ja pomidorówkę to mogę jeść codziennie :-)

      Usuń
  24. Uwielbiam :) pyszna wersja z ziarenkami....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Olu. Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku :-)

      Usuń

  25. pomidorowa to u nas zupa nr 1, ale z makaronem najlepiej Fusili, z ryżem nie lubimy, w Twojej "pomidorówce" urzekają mnie ziarenka, w które w najbliższym czasie muszę się wyposażyć - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko ziarenka przyjemnie chrupią w zupie, a ich moc nadaje zupie charakteru :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.