Rogaliki półfrancuskie z aroniowym dżemem



Ponownie wzięłam udział we wspólnym pieczeniu Ciasta na niedzielę, tym razem tematem są rogaliki półfrancuskie. Bardzo lubimy rogaliki, więc postanowiłam je zrobić właśnie dzisiaj. Pierwszy dzień w nowej szkole Juniora, pierwsza klasa gimnazjum a jutro ja wracam po urlopie do pracy, wszystko co piękne trwa krótko i te rogaliki to tak na pocieszenie i osłodzenie tych dni.
Rogaliki wyszły pyszne, chrupiące. Szybko i łatwo się je robi. Nadziałam je pysznym dżemem aroniowym z jabłkiem i gruszką, dżem ten dostałam od Aroniowe Pole. Dżem jest pyszny, lekko kwaśny ze słodką nutą gruszki i jabłka. Polecam, rewelacyjny także do naleśników, które robiłam dzisiaj na obiad.

Zapraszam do spróbowania :-)

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem aroniowy z jabłkiem i gruszką Aroniowe Pole
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz dżemu i cukru pudru) wkładamy do miski i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto schować na 1 godzinę do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąkę wyłożyć ciasto, podzielić na cztery części, rozwałkować na owalny placek i podzielić na 8-12 części, na każdy kawałek nałożyć porcję dżemu, zawinąć. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)







Rogaliki piekłam razem z:
Pauliną
Iwoną
Agnieszką
Wiosenka
Bożenką
Magdaleną
- Lidią
Dziękuje bardzo za wspólne pieczenie, było super, jak zawsze.

Komentarze

  1. Ładnie Ci wyrosły.
    Dziękuje za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one cudownie się prezentują! Z takim nadzieniem musiały być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko zjadłam dzisiaj jeden, reszta na jutro :-) samym pieczeniem się najadłam jak zwykle, ale są w smaku super :-) będę miała na osłodę jutra, powrót do pracy po urlopie :-)

      Usuń
  3. Zabieram parę sztuk, bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają , a dżem aroniowy z jabłkiem i gruszką to rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne rogaliki Marzenko!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. A ja mam pytanie. Czy jak się wyłoży rogaliki na blaszke to trzeba je posmarować jajkiem żeby lepiej się upiekły?

      Usuń
  6. pyszne muszą być z takim nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Zapraszam Halinko, wyszło ich sporo :-) podzielę się :-)

      Usuń
  8. Prześliczne rogaliki, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki dzieciństwa mi przypomniałaś:)najpierw zjadałam cukier puder,a potem rogalika haha,bardzo takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś ja tak jem delicje, najpierw czekolada, potem galaretka a na końcu biszkopt :-) zapraszam :-)

      Usuń
  10. Marzenko dziękuje, że zaprosiłaś mnie do wspólnego pieczenia. Moje rogaliki tak szybko zniknęły, że robimy powtórkę. Pewnie skradniemy Twój pomysł na nadzienie mam nadzieję,że nie będziesz miała nic przeciwko temu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko nie ma za co, cieszę się, że piekłaś z nami :-) wykorzystaj nadzenie, bardzo mi miło jak mogę coś zaproponować :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  11. Pyszna propozycja, takie rogaliki zawsze dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile bym dała za takie rogaliki! Wyglądają znakomicie i chętnie wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Agnieszko. Polecam są rewelacyjne w smaku nawet na drugi dzień :-)

      Usuń
  13. Pyszne, piękne, równiutkie jak z cukierni. Świetnie osłodziłaś ten pierwszy dzień szkoły po wakacjach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu. No musiałam sobie humor polepszyć :-)

      Usuń
  14. Ekstra. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. łaał! Są przeboskie! totalnie MOJE SMAKI! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wyglądają..a dżem z aronii i gruszek na pewno też smaczny..Kolejny raz dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię bardzo podobne, tylko z innym nadzieniem. Są pyszne i znikają błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już planuje powtórkę z czekoladą. Ale masz rację za szybko znikają :-)

      Usuń
  18. Uwielbiam je robić i jeść he he :)) Oj długo nie było, a narobiłaś mi ochoty. Teraz tylko wolne potrzebne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) szybko się je robi i są pyszne. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  19. pysznie wyglądają;))) Może i ja następnym razem dołączę;))

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzięki. Koniecznie Madziu. Fajne takie wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ej Marzenko a gdzie moja dola tych wspaniałości? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiłam dla ciebie :-) jak zawsze Elu :-) zapraszam czekają :-)

      Usuń
  22. piękne :) nie dość, że rogaliki to jeszcze z aronią :) oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Agnieszko na kawkę :-) w piątek robię powtórkę :-)

      Usuń
  23. Odpowiedzi
    1. Oj były, dzisiaj upiekłam je znowu :-) tylko z innym nadzieniem :-) polecam są rewelacyjne :-)

      Usuń
  24. Right away you use up more calories digesting it,
    and you may stay full longer. To lose belly fat avoid eating foods which
    might be known to be related to increased levels of belly fat.

    This is much more that face men than it's in woman because
    men store more of their extra weight on their stomach whereas women often store it on the hips and
    thighs.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.