Rogaliki półfrancuskie z aroniowym dżemem
Ponownie wzięłam udział we wspólnym pieczeniu Ciasta na niedzielę, tym razem tematem są rogaliki półfrancuskie. Bardzo lubimy rogaliki, więc postanowiłam je zrobić właśnie dzisiaj. Pierwszy dzień w nowej szkole Juniora, pierwsza klasa gimnazjum a jutro ja wracam po urlopie do pracy, wszystko co piękne trwa krótko i te rogaliki to tak na pocieszenie i osłodzenie tych dni.
Rogaliki wyszły pyszne, chrupiące. Szybko i łatwo się je robi. Nadziałam je pysznym dżemem aroniowym z jabłkiem i gruszką, dżem ten dostałam od Aroniowe Pole. Dżem jest pyszny, lekko kwaśny ze słodką nutą gruszki i jabłka. Polecam, rewelacyjny także do naleśników, które robiłam dzisiaj na obiad.
Rogaliki wyszły pyszne, chrupiące. Szybko i łatwo się je robi. Nadziałam je pysznym dżemem aroniowym z jabłkiem i gruszką, dżem ten dostałam od Aroniowe Pole. Dżem jest pyszny, lekko kwaśny ze słodką nutą gruszki i jabłka. Polecam, rewelacyjny także do naleśników, które robiłam dzisiaj na obiad.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem aroniowy z jabłkiem i gruszką Aroniowe Pole
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz dżemu i cukru pudru) wkładamy do miski i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto schować na 1 godzinę do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąkę wyłożyć ciasto, podzielić na cztery części, rozwałkować na owalny placek i podzielić na 8-12 części, na każdy kawałek nałożyć porcję dżemu, zawinąć. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Rogaliki piekłam razem z:
- Pauliną
- Iwoną
- Agnieszką
- Wiosenka
- Bożenką
- Magdaleną
- Lidią
Dziękuje bardzo za wspólne pieczenie, było super, jak zawsze.
Ładnie Ci wyrosły.
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie ;)
Dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńJak one cudownie się prezentują! Z takim nadzieniem musiały być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPaulinko zjadłam dzisiaj jeden, reszta na jutro :-) samym pieczeniem się najadłam jak zwykle, ale są w smaku super :-) będę miała na osłodę jutra, powrót do pracy po urlopie :-)
UsuńZabieram parę sztuk, bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i życzę smacznego :-)
UsuńPrzepysznie wyglądają , a dżem aroniowy z jabłkiem i gruszką to rarytas :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Asiu, dżemik przepyszny w smaku, polecam :-)
UsuńBardzo ładne rogaliki Marzenko!!!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńA ja mam pytanie. Czy jak się wyłoży rogaliki na blaszke to trzeba je posmarować jajkiem żeby lepiej się upiekły?
UsuńNie trzeba ich smarować :-)
Usuńpyszne muszą być z takim nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńOj pyszne Justynko, częstuj się :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym - pozdrawiam :-)
Zapraszam Halinko, wyszło ich sporo :-) podzielę się :-)
UsuńPrześliczne rogaliki, jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńSmaki dzieciństwa mi przypomniałaś:)najpierw zjadałam cukier puder,a potem rogalika haha,bardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuńAguś ja tak jem delicje, najpierw czekolada, potem galaretka a na końcu biszkopt :-) zapraszam :-)
UsuńMarzenko dziękuje, że zaprosiłaś mnie do wspólnego pieczenia. Moje rogaliki tak szybko zniknęły, że robimy powtórkę. Pewnie skradniemy Twój pomysł na nadzienie mam nadzieję,że nie będziesz miała nic przeciwko temu?
OdpowiedzUsuńPaulinko nie ma za co, cieszę się, że piekłaś z nami :-) wykorzystaj nadzenie, bardzo mi miło jak mogę coś zaproponować :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPyszna propozycja, takie rogaliki zawsze dobrze smakują :)
OdpowiedzUsuńOj tak Ewuś :-)
UsuńIle bym dała za takie rogaliki! Wyglądają znakomicie i chętnie wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuńDzięki Agnieszko. Polecam są rewelacyjne w smaku nawet na drugi dzień :-)
UsuńPyszne, piękne, równiutkie jak z cukierni. Świetnie osłodziłaś ten pierwszy dzień szkoły po wakacjach :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu. No musiałam sobie humor polepszyć :-)
UsuńEkstra. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Ja również dziękuje :-)
Usuńłaał! Są przeboskie! totalnie MOJE SMAKI! PYCHA!
OdpowiedzUsuńDzięki Marceluś :-) częstuj się :-)
UsuńPysznie wyglądają..a dżem z aronii i gruszek na pewno też smaczny..Kolejny raz dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam ponownie.
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuje Bożenko :-)
UsuńIdealne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńRobię bardzo podobne, tylko z innym nadzieniem. Są pyszne i znikają błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuńJa już planuje powtórkę z czekoladą. Ale masz rację za szybko znikają :-)
UsuńUwielbiam je robić i jeść he he :)) Oj długo nie było, a narobiłaś mi ochoty. Teraz tylko wolne potrzebne :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) szybko się je robi i są pyszne. Pozdrawiam :-)
Usuńpysznie wyglądają;))) Może i ja następnym razem dołączę;))
OdpowiedzUsuńDzięki. Koniecznie Madziu. Fajne takie wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńEj Marzenko a gdzie moja dola tych wspaniałości? :))
OdpowiedzUsuńZostawiłam dla ciebie :-) jak zawsze Elu :-) zapraszam czekają :-)
Usuńpiękne :) nie dość, że rogaliki to jeszcze z aronią :) oj kusisz :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Agnieszko na kawkę :-) w piątek robię powtórkę :-)
Usuńmusialy byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj były, dzisiaj upiekłam je znowu :-) tylko z innym nadzieniem :-) polecam są rewelacyjne :-)
UsuńRight away you use up more calories digesting it,
OdpowiedzUsuńand you may stay full longer. To lose belly fat avoid eating foods which
might be known to be related to increased levels of belly fat.
This is much more that face men than it's in woman because
men store more of their extra weight on their stomach whereas women often store it on the hips and
thighs.