Smalec z fasoli



Zapraszam Was dzisiaj na smalec, tak smalec. Ale taki w zdrowszej wersji, z fasoli. Jest rewelacyjny w smaku, bardzo aromatyczny i smakuje prawie tak samo jak prawdziwy smalec ze słoniny. Musicie koniecznie go spróbować, ja się w nim zakochałam. Przepis mam od Eli z przepisowni. 
Użyłam fasoli, którą otrzymałam od Targroch, moje ulubione jabłko i majeranek. dałam tylko mniej oliwy, niż jest w przepisie i smalec wyszedł pyszny. Posypałam cebulką prażoną.

Zapraszam na kanapeczkę ze smalcem :-)


Składniki:

- 200 g białej fasoli Targroch
- 100 g cebuli
- 50 g jabłka
- 75 g oliwy
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- prażona cebula

Wykonanie:

Faolę zalać wodą na noc. Następnego dnia wypłukać i ugotować, ja gotowałam godzinę, musicie jednak sprawdzić, bo może bedzie trzeba wydłużyć czas gotowania, fasola musi być miękka. Ugotowaną fasolę przelać zimną wodą i należy obrać z łupinek. 
Na patelnię wlewamy połowę oliwy, wrzucamy cebulę i starte jabłko, majeranek i dusimy do miękkości, dodajemy do fasoli, wlewamy resztę oliwy, sól i pieprz i miskujemy na papkę. Ja wrzuciłam do blendera. Przekłądamy do miski i posypujemy prażoną cebulką. Podajemy na kanapki posypując jeszcze prażoną cebulką lub z kiszonym ogórkiem.

Smacznego :-)








Komentarze

  1. Jestem w szoku. Nigdy o smalcu z fasoli nie słyszałam. Nawet nie miałam pojęcia, że istnieje. Z chęcią bym spróbowała tego specjału. Z daleka wygląda jak zwykły smalec ze skwarkami- który akurat lubię. Może i ten by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu polecam, mi bardzo smakuje i jest pyszny. Smak bardzo zblizony do tego tradycyjnego, polecam koniecznie wypróbuj. Można także uzyć fasoli z puszki, bedzie szybciej :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Jaki smalczyk, słyszałam o nim, ale nie miałam okazji skosztować. Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elunia to musisz go koniecznie zrobić :-) u mnie wszystkim bardzo smakował :-) pozdrowionka słonko :-)

      Usuń
  3. jest pyszny! też taki robiłam i nie mogłam się najeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada ekstra..

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie spróbować takiego smalcu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak prawdziwy, dałabym się nabrać,że to zwykły, a jaki zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no nie powiem-wygląda dobrze :)
    Lubię smalec, ale w małych ilościach, dlatego spróbowałabym z wielką chęcią tego fasolowego ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię smalec, dlatego ten można robić częściej bo jest o wiele zdrowszy :-)

      Usuń
  8. Jak go zobaczyłam to oczom nie uwierzyłam. Wygląda jak prawdziwy. Chętnie wypróbuję. Zawsze to zdrowsze niż ze słoniny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Krysiu. Polecam koniecznie go spróbuj. Jestem przekonana że będzie ci smakował :-)

      Usuń
  9. Zaskoczenie totalne!!!!!! Nie słyszałam, nie robiłam, a wygląda jak prawdziwy :) Pozdrawiam Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko ja też byłam zaskoczona smakiem :-) wypróbuj :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  10. Bardzo ciekawy przepis:). Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł na zdrowy smalczyk,super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto jest pyszny. Mój mąż jak go spróbował nie zgadł że to z fasoli. Był bardzo zdziwiony jak się dowiedział :-)

      Usuń
  13. Jestem bardzo ciekawa smaku fasolowego smalczyku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. O proszę o takim wynalazku to ja jeszcze nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go znam od jakiegoś czasu. Robiłam jeszcze z dodatkiem suszonych pomidorów z zalewy, też pyszny :-)

      Usuń
  15. Jaki ciekawy pomysł! Moja rodzina byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu moje chłopki też byli zachwyceni, nawet Juniorowi smakował :-)

      Usuń
  16. Ten smalczyk jest mniamniuśny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował wyśmienicie, tylko jakoś tak szybko zniknął :-)

      Usuń
  17. bardzo fajny pomysł, "obił" mi się w oczy przy okazji moich wege okresów jedzeniowych i zawsze miałam ochotę zrobić - Twój wygląda tak apetycznie, ze chyba w końcu wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu polecam bo jest pyszny :-) zdecydowanie podbił moje kubki smakowe :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  18. o takim smalcu nie słyszałam, coś innego,zdrowego i smacznego

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze nie słyszałam o smalcu z fasoli. Bardzo mnie ciekawi jak smakuje, muszę koniecznie wypróbować twój przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto smalczyk jest super. Polecam wypróbuj, jestem przekonana że będzie ci smakował :-)

      Usuń
  20. nie wiedziałam ze mozna przyrzadzac taki "smalczyk". swietny pomysl i alternatywa dla tradycyjnego "tłuścioszka":P

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja mama miała w tym roku mega urodzaj na fasolę i.... dostanę tego połowę więc przepis biorę w ciemno i muszę przyznać, że smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu polecam bo jest pyszny. I można go modyfikować dodając ulubione produkty :-)

      Usuń
  22. polecam dodać do tego nasiona chia bądź siemię lniane oraz prażony słonecznik... o niebo lepsze.Ja fasolę zastępuję cieciorką.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.