Sos pomidorowy na zimę
Robicie pomidoki na zime w słoiki, ja od jakiegoś czasu robię. Zimą super pasują do zupy lub do makaronu. Zawsze robię taki sos z pomidorów Lima, świetnie się do tego celu nadają, są mięsiste i mają mało wody. A smak i aromat rewelacyjny. Pomidorki są bardzo zdrowe, zwłaszcza po przerobieniu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 5 kg pomidorów Lima
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- pęczek świeżej bazylii
- kilka listków świeżego oregano
- szczypta pieprzu
- kilka kropel tabasco (niekoniecznie)
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sól, cukier, pieprz i tabasco. Siekamy bazylie i oregano i dodajemy do pomidorów. Cebulę kroimy na plastry a czosnek wyciskamy i wrzucamy do garnka. Ustawiamy na mały gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do miękkości około godzinę. Następnie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze około godzinę, mieszając, aby odparować nadmiar wody. Miksujemy na koniec blenderem, gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego :-)
Moja mama robi taki sos, jest pyszny :-D
OdpowiedzUsuńOj pyszny :-)
UsuńŚwietny pomysł na szybki, domowy obiad ;)
OdpowiedzUsuńWitaj. Dziękuje bardzo i zapraszam :-)
UsuńJa nie robię,ale moja Mama tak:)ja otrzymuję w prezencie od niej:)Twój sos super na zimę:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś. Ja od Mamy mam buraczki :-):-):-)
UsuńOdmiana Lima jest najlepsza do przetworów. Muszę też przygotować kilka słoiczków:)
OdpowiedzUsuńRacja. Kiedyś robiłam też z innych odmian ale Lima zdecydowanie najlepsza. Na zimę w sam raz :-)
UsuńZrobiłam tylko taki zwykły przecier z pomidorów tylko z solą i cukrem. Muszę jeszcze zrobić takie aromatyczne ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńPolecam, sosik jest pyszny :-) dziękuje dodam do akcji :-)
UsuńJak dla mnie idealny! Ale narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńPaulinko zrób koniecznie, szybko się go robi :-)
UsuńCudo ! Też przymierzam się do zrobienia przecieru. Tylko potrzebuję motywacji :) Dziś narazie będę pierwszy raz próbować powidła czekoladowe :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :P
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) motywacją są dla mnie uśmięchnięte buziole moich chłopaków jak go jedzą zimą :-) polecam, z pewnością wyjdzie :-) pozdrawiam :-)
Usuńuwielbiam i sama mam takich słoiczków sporo. pyszności!
OdpowiedzUsuńOj ja też :-) pełna spiżarnia :-)
UsuńChętnie bym zrobiła, taki domowy pomidorowy sosik, ale nie ma już w mojej spiżarce ani grama miejsca na nowe przetwory. Ostatnie miejsce zajęły mirabelkowe dżemy i z żalem muszę nawet zrezygnować z moich ulubionych winogronowych galaretek i jabłek pieczonych do schabu czy kaczki. Ale w przyszłym roku zrobię mniej słodkich przetworów więc ten przepis zapisuję do wykonania :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym się zamieniła na kilka słoiczków dżemu mirabelkowego :-) uwielbiam mirabelki :-)
UsuńParę słoiczków bym podebrała z miłą chęcią :)
OdpowiedzUsuńLeno zapraszam do mojej spiżarni :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńrobiłam podobny sosik, jednak Twój jest bardziej aromatyczny, na pewno wypróbuję, bo zimą uwielbiamy pomidorówkę, jak i makaron, wtedy będzie jak znalazł - pozdrawiam Cię Maniusiu :-)
Dziękuje Halinko :-):-):-) na zimę super a że lubię zdecydowane smaki to i sos bardzo aromatyczny :-) pozdrawiam Słoneczko :-)
Usuńświetne zapasy na zimę:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko :-)
UsuńFajny.
OdpowiedzUsuńTeż robię od lat minimum 24 słoiki:)
U mnie jest tak-zeszklić cebulę na oleju ( 1 na kg pomidorów)dodać pokrojone pomidory, gotować aż stanie się gęste, woda odparuje, w połowie gotowania dodać przeciśnięty czosnek(ząbek na kg pomidorów),sól, pieprz ,zmiksować do słoików.To sos baza można
dodawać potem różne rzeczy np. świeżą bazylię z doniczki, idealny do makaronu, pizzy ,zapiekanek.
Witaj :-) super przepis. Taki domowy sos jest najsmaczniejszy :-) pozdrawiam :-)
UsuńNie mogłabym się do doczekać zimy z takimi zapasami :) niestety w bloku, w maleńkiej kuchni mam za mało miejsca na przeciery :(
OdpowiedzUsuńJa na szczęście mam miejsce w piwnicy na słoiczki :-)
UsuńJa jeszcze nie miałam okazji zrobić swojego sosu pomidorowego, czas to zmienić :) Fajny przepis, na pewno niedługo z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam Martuś. Zimą do obiadu pycha :-)
UsuńSzkoda, że przy przepisach nie jest podawana orientacyjna liczba potrzebnych słoików.
OdpowiedzUsuńWitaj :-) masz rację :-) poprawię się i będę dodawała :-) soku wychodzi tak 8-10 słoiczków od dżemu :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSzkoda, że nie mam gdzie ich trzymać :(
OdpowiedzUsuńMadziu ja mam piwnicę i strych więc miejsca dużo :-):-):-)
UsuńBardzo lubię taki sos, a zimą to jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń