Szwajcarska chałka
Dzisiaj mam dla Was propozycje przepisu na chałkę, ale nie słodką a wytrawną. Przepis ten pochodzi ze Szwajcarii, gdzie ten rodzaj pieczywa jest nazywany "zupfe" i jest tradycyjnie pieczony w weekendy. Ja zmodyfikowałam troszkę przepis i dodałam ser żółty emmentaler. Chałka jest w smaku zupełnie inna, ale smaczna.
Ja bym ją podała z zupą kremem albo różnymi pastami. Zachęcam Was do spróbowania tego rodzaju pieczywa.
Ja bym ją podała z zupą kremem albo różnymi pastami. Zachęcam Was do spróbowania tego rodzaju pieczywa.
Ja z pewnością jeszcze upiekę taką chałkę. Lubię poznawać nowe smaki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdzy
- 2 łyżki ciepłej wody
- 150 g kwaśniej śmietany (ja dałam 18%)
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 70 g sera żółtego - emmentaler
Wykonanie:
Drożdże należy rozprowadzić w wodzie. Śmietanę musimy podgrzać w rondelku do 37 stopni i dodać do niej drożdże, wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko i śmietanę z drożdżami. Ser zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Wyrobić ciasto i przełożyć do lekko natłuszczonej oliwą miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i uformować chałkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 40 minut.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut do zarumienienia, przestudzić. Podawać z masłem, pastami, do zupy.
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w konkursie Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox.
też planuję upiec taką chałkę, smakowita
OdpowiedzUsuńAgnieszko inna niż na słodko ale równie pyszna :-)
Usuńjadłam podobną ale nie chałkę...bułka paluch z serem :) pyyyycha :)
OdpowiedzUsuńKarino no wyszła bardzo smakowita :-)
UsuńMNIAM! super, że nie słodka! można zjeść i ciasto i chałkę;p
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-) polecam :-)
UsuńDam się pokroić za chałkę, swojej nie robiłam,takiej nie jadłam ;) Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Leno :-) następnym razem będzie słodka z kruszonką :-)
UsuńPiękna chałka ! Takiej jeszcze nie jadłam - czas by to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńDzięki Klaudio :-) super odmiana :-) polecam :-)
UsuńZ serem napewno jest smaczna:)
OdpowiedzUsuńAguś pyszna :-)
UsuńJeszcze takiej nie próbowałam,ale przepis jest na prawdę bardzo ciekawy.Ogólnie chałki są smakowite.A wytrawna z dodatkiem sera musi rozpływać się w ustach.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje. Mi bardzo smakowała :-):-):-) pozdrawiam :-)
UsuńWygląda bardzo smacznie. Pewnie rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńTo rodzaj ciasta wytrawnego :-) bardzo smaczne, polecam wypróbować :-)
UsuńJeszcze takiej chałeczki nie jadłam :), wypróbuje twój przepis :D.
OdpowiedzUsuńWitaj Justyno :-) polecam i dziękuje :-)
UsuńPiękna ta chałka! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :-) smaczna jest :-)
UsuńJuż kiedyś piekłam wytrawną chałkę - była pyszna :) Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis, bo kusisz ogromnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńChałka na śniadanie to jest to:) My uwielbiamy i czasem pieczemy. Domowe wypieki są na wagę złota.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-) ja domowe wypieki uwielbiam :-):-):-)
UsuńDziwnie ta chałka smakowała ale Ja nie jestem Szwajcarem hi hi hi.
OdpowiedzUsuńNo wytrawna i serowa :-) specyficzny smak, ale mi smakowała :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńrównież lubię poznawać nowe smaki, więc ciekawa jestem tej wytrawnej chałki - pozdrawiam Cię Marzenko :-):-):-)
Halinko jest zupełnie inna niż słodka :-) ale smaczna :-) pozdrawiam słoneczko :-)
Usuń