Bułki pszenne na drożdżach
Zrobiłam bułeczki pszenne na drożdżach, wyszły pyszne. Z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Rewelacyjny przepis na bułki, który znalazłam na Smakowitychleb. Z pewnością jeszcze nie raz je zrobię, bo bardzo nam zasmakowały. Najpyszniejsze takie świeże z samym masłem lub odrobiną dżemu.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650 bułkowej MłynKopytowa
- 15 g świeżych drożdży
- 270 ml mleka
- łyżeczka soli
- 20 g masła
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i łyżeczkę cukru. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, odstawiamy do przestudzenia, mleko powinno być letnie, aby je dodać do mąki.
W małej miseczce lub kubku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i dodajemy 50 ml mleka z masłem z rondelka, ważne jest to aby mleko nie było gorące, powinno mieć max 37 stopni. Mieszamy mleko z drożdżami i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wlewamy drożdże i stopniowo dodajemy mleko i mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Bułki oprószamy mąką i nacinamy na środku tępą stroną noża do samego dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół przez 15 minut. Studzimy na kratce.
Wyglądają bardzo apetcznie :) Przepis sobie zapisuję, i na pewno wypróbuję w niedługim czasie :)
OdpowiedzUsuńPolecam Dominiko. Są pyszne :-)
UsuńNie ma to jak świeże pieczywo na śniadanie. Oj, przydałaby mi się teraz taka bułeczka :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Krysiu :-)
UsuńSuper smaczne bułeczki na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu. Polecam są pyszne :-):-):-)
Usuńpiękne Ci wyszły te bułeczki! uwielbiam takie mleczne pieczywo na śniadanie :-))
OdpowiedzUsuńOj pyszne wyszły :-) mniam.
UsuńJeszcze nigdy nie piekłam bułek, oj kuszące są Twoje :)
OdpowiedzUsuńLeno te buły są proste i szybkie. Spróbuj polecam :-)
UsuńDomowe bułki muszą smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńOj tak pyszne wyszły, takie świeże najlepsze :-)
UsuńTakie świeżutkie, pyszne z samym maselkiem :)
OdpowiedzUsuńMarto mniam, pyszności :-)
UsuńRobiłam domowe bułki i potwierdzam są najlepsze jakie jadłam !!! Twoje wyglądają rewelacyjnie :) Pozdrawiam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńBeatko dziękuje :-):-):-) najlepsze jest domowe pieczywo :-)
UsuńTakie obsypane mąką lubię najbardziej! :) Aż poczułam ten delikatniutki smak! :))))
OdpowiedzUsuńPyszne wyszły. Polecam do spróbowania :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńnie ma nic lepszego od domowych bułeczek :) wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńOj to prawda Agatko. Są pyszne :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńJakie wspaniałe bułeczki :) Przepis zapisuję i na pewno też zrobię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam Marto, są rewelacyjne :-) pozdrowionka :-)
UsuńPięknie wyglądają, oj zrobiłaś mi smaka i chyba zabiorę się za pieczenie. :) Zresztą inne przepisy są również bardzo ciekawe. I między innymi dlatego nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Lubię tu zaglądać i czerpać inspiracje, choć do tych często komentujących nie zaliczam się. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie to serdecznie zapraszam: http://www.denimix.pl/2014/10/liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Witaj, dziękuje za nominacje i cieszę się, że do mnie zaglądasz a moje przepisy mogą być inspiracją :-) pozdrawiam i polecam buły są rewelacyjne :-)
UsuńTo jest to co lubię-domowe pieczywko:)
OdpowiedzUsuńAguś najpyszniejsze :-) nie ma lepszego :-)
UsuńMarzenko a więc wymiana....rogal z bułeczkę i jesteśmy kwita :) buziole
OdpowiedzUsuńWymiana dokonana :-) rogalik był pyszny. Pozdrowionka :-)
UsuńFajne buły, kto wie może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMadziu polecam. Wyszły rewelacyjne w smaku :-)
UsuńTypowe, wypracowane, domowe. Nie ma nic lepszego na świecie niż taka bułeczka ze świeżym masełkiem. Z pewnych składników, samemu wypracowana. Mniam ;)
OdpowiedzUsuńOj tak Madziu. Ja już się tak przyzwyczaiłam, że nie kupuje pieczywa w sklepie. Pozdrowionka :-)
UsuńDomowe są po prostu niezastąpione:))
OdpowiedzUsuńOj tak. Takie pyszne i chrupiące :-)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo i ten zapach roznoszący się po całym mieszakniu...
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego jak domowe pieczywko :-)
UsuńNie mam swiezych drozdzy tylko suche.
OdpowiedzUsuńMoga byc? Jak przeliczyc na lyzeczki czy wagowo, swieze na suche?
Dziekuje i pozdrawiam.
Jak są to takie drożdże w torebce tzw. instant to zasada wygląda tak - 10 g świeżych drożdży = pół opakowania drożdży instant 7 g, czyli do przygotowania tych bułek potrzebujesz 3/4 paczki. Życzę smacznego i pozdrawiam :-)
Usuń