Chleb pszenny



Gdy zobaczyłam ten chlebek u Agnieszki to wiedziałam od razu, że muszę go spróbować. Wyglądał bardzo apetycznie. Więc dzisiaj pełna zapału przystąpiłam do pracy. I powiem Wam, że wyszedł rewelacyjny. Pyszny z chrupiącą skórką i łatwy do zrobienia, wymaga tylko czasu na rośnięcie, ale zostawiłam go na noc a upiekłam następnego dnia.
Posmarowany masłem smakował idealnie a z łyżeczką frużeliny truskawkowej to już była bajka. Z pewnością dodaje ten chleb do moich ulubionych i stałych wypieków w kuchni.

Zapraszam do spróbowania :-)

Składniki:

- 250 g mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750  Młyn Kopytowa
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g zimnej wody

Wykonanie:

Do miski wsypać mąki, sól i cukier, w zimnej wodzie wymieszać drożdże i dodac do miski, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 13 godzin. Ja zarobiłam chleb wieczorem i zostawiłam na noc. Następnie ciasto przełożyć na blat lub stolnicę wysypaną mąką i złożyć kilka razy jak kopertę, uformować kulę i włożyć do miski jeszcze na 30 minut, przykryć ściereczką. Po tym czasie wstawić piekarnik na temperaturę 200 stopni i włożyć do nagrzania naczynie żaroodporne z pokrywką, 5-10 minut wystarczy. Naczynie wyjąć z piekarnika obsypać na dnie mąką, włożyć chleb i zamknąć pokrywkę. Zwiększyć temperaturę do 240 stopni i piec chleb w naczyniu przez 30 minut, następnie pokrywę zdjąć i piec jeszcze chleb przez 15 minut. Wyjąć naczynie, wyjąć chelb, bez problemu wychodzi i studzić na kratce. 

Smacznego :-)








Komentarze

  1. muszę wypróbować ten przepis koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko zrób koniecznie. Chlebuś jest cudny :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Ale się udał "chłopak" :) Założę się, że smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda (a to już wyzwanie) :)

    U nas rano znów owsiany wylądował w piekarniku, bo po tym "nocnym" tylko okruszki zostały :)) - ale zdjęcia się udało zrobić, więc zapraszam na bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj udał się znakomicie. Pyszny z chrupiącą skórką :-):-):-) zajrzę :-) jestem ciekawa waszego chlebka :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Witaj. Dziękuje i polecam. Chlebek pysznie smakuje również na drugi dzień. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. Piękny Marzenko;) Koniecznie muszę zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę koniecznie zdobyć mąkę 750 bo w tej chwili mam tylko pszenną 650..450..i żytnią 720 ..tak że chyba nie mam co kombinować z tymi mąkami na ten Twój chlebuś bo może nie wyjść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu możesz zrobić z pszennej 550 i 650 też wyjdzie :-) polecam bo chlebek jest rewelacyjny :-)

      Usuń
  6. Dobrych przepisów na chlebek nigdy dość. Uwielbiam domowe pieczywo, a jego zapach, który roznosi się po całym domu jest niepowtarzalny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak zapach domowego chleba jest cudowny. A jak smakuje :-) wystarczy masełko i dżemik :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Jaki wielki. Ale bym taki zjadła z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym. Pycha,

    OdpowiedzUsuń
  8. ale piękny!! wygląda jak na zakwasie, super! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie, też mnie zaskoczył, że wyszedł taki cudny :-) w smaku rewelacyjny :-)

      Usuń
  9. Aż nieprawdopodobne, że upieczenie chleba jest takie proste:) Chyba spróbuję.
    Mam w domu cukrzyka, który może jeść pieczywo na zakwasie i przyznam, że szukam przepisu na tego rodzaju chleb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko i prosto, nie ma nic w tym trudnego :-) polecam :-) ten chleb jest na drożdżach ale smakuje rewelacyjnie, nie czuć w nim drożdży. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  10. Kiedyż piekłam bardzo podobny chlebek, ale na miodzie i ze śliwką był znakomity. Udany wypiek Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe chlebki są najlepsze i najpyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto ja już sobie nie wyobrażam nie upiec własnego chlebka :-)

      Usuń
  12. Chlebek wygląda jak najładniejszy okaz. Pięknie, cudnie wyrósł i wiesz... pachnie nawet u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuje :-) polecam zrób ten chlebek, wychodzi rewelacyjny a pracy dużo nie ma :-)

      Usuń
  13. Ależ mi ochoty narobiłaś na domowy chleb. Dawno nie piekłam, dzięki za przepis, wkrótce wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Teraz jest takie zakręcenie na punkcie różnorakich "zdrowych" pieczyw. Ale co jest lepszego nad zwyczajny pszenny, świeży chlebek z masełkiem? Jeszcze taki domowej roboty- place lizać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jest pyszny. Z masełkiem rewelacja :-) miłego dzionka :-)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Jak już zaczęłam piec to nie kupuje pieczywa w sklepie :-)

      Usuń
  16. Chlebuś cudny , wiesz Marzenko skusze się na niego .

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale Ci super ten chlebuś wyszedł ! Wygląda bardzo zachęcająco! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest rewelacyjny w smaku. Polecam. Sama byłam zdziwiona, że wyszedł taki pyszny :-)

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu, polecam zrób taki :-) kilka osób już wypróbowało i są zachwycone :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  19. Ja strasznie się zraziłam do pieczenia chleba, ponieważ trzy razy mi nie wyszedł, ale z innego przepisu. Niemniej przyznaję, że Twój wygląda rewelacyjnie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko polecam spróbuj z tego przepisu, ja robiłam już kilka razy i wychodzi :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.