Chleb pszenny
Gdy zobaczyłam ten chlebek u Agnieszki to wiedziałam od razu, że muszę go spróbować. Wyglądał bardzo apetycznie. Więc dzisiaj pełna zapału przystąpiłam do pracy. I powiem Wam, że wyszedł rewelacyjny. Pyszny z chrupiącą skórką i łatwy do zrobienia, wymaga tylko czasu na rośnięcie, ale zostawiłam go na noc a upiekłam następnego dnia.
Posmarowany masłem smakował idealnie a z łyżeczką frużeliny truskawkowej to już była bajka. Z pewnością dodaje ten chleb do moich ulubionych i stałych wypieków w kuchni.
Posmarowany masłem smakował idealnie a z łyżeczką frużeliny truskawkowej to już była bajka. Z pewnością dodaje ten chleb do moich ulubionych i stałych wypieków w kuchni.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g zimnej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, sól i cukier, w zimnej wodzie wymieszać drożdże i dodac do miski, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 13 godzin. Ja zarobiłam chleb wieczorem i zostawiłam na noc. Następnie ciasto przełożyć na blat lub stolnicę wysypaną mąką i złożyć kilka razy jak kopertę, uformować kulę i włożyć do miski jeszcze na 30 minut, przykryć ściereczką. Po tym czasie wstawić piekarnik na temperaturę 200 stopni i włożyć do nagrzania naczynie żaroodporne z pokrywką, 5-10 minut wystarczy. Naczynie wyjąć z piekarnika obsypać na dnie mąką, włożyć chleb i zamknąć pokrywkę. Zwiększyć temperaturę do 240 stopni i piec chleb w naczyniu przez 30 minut, następnie pokrywę zdjąć i piec jeszcze chleb przez 15 minut. Wyjąć naczynie, wyjąć chelb, bez problemu wychodzi i studzić na kratce.
Smacznego :-)
muszę wypróbować ten przepis koniecznie :D
OdpowiedzUsuńAgnieszko zrób koniecznie. Chlebuś jest cudny :-) pozdrawiam :-)
UsuńAle się udał "chłopak" :) Założę się, że smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda (a to już wyzwanie) :)
OdpowiedzUsuńU nas rano znów owsiany wylądował w piekarniku, bo po tym "nocnym" tylko okruszki zostały :)) - ale zdjęcia się udało zrobić, więc zapraszam na bloga!
Oj udał się znakomicie. Pyszny z chrupiącą skórką :-):-):-) zajrzę :-) jestem ciekawa waszego chlebka :-)
UsuńBardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWitaj. Dziękuje i polecam. Chlebek pysznie smakuje również na drugi dzień. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPiękny Marzenko;) Koniecznie muszę zrobić;)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuje bardzo. Polecam. Ja będę go robiła :-)
UsuńPiękny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Aguś :-)
UsuńWspaniały ,też zrobię.
OdpowiedzUsuńLauro dziękuje. Zrób koniecznie :-)
Usuńmuszę koniecznie zdobyć mąkę 750 bo w tej chwili mam tylko pszenną 650..450..i żytnią 720 ..tak że chyba nie mam co kombinować z tymi mąkami na ten Twój chlebuś bo może nie wyjść?
OdpowiedzUsuńKrysiu możesz zrobić z pszennej 550 i 650 też wyjdzie :-) polecam bo chlebek jest rewelacyjny :-)
UsuńDobrych przepisów na chlebek nigdy dość. Uwielbiam domowe pieczywo, a jego zapach, który roznosi się po całym domu jest niepowtarzalny:)
OdpowiedzUsuńOj tak zapach domowego chleba jest cudowny. A jak smakuje :-) wystarczy masełko i dżemik :-) pozdrawiam :-)
UsuńJaki wielki. Ale bym taki zjadła z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym. Pycha,
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam, chleb jest rewelacyjny w smaku :-)
Usuńale piękny!! wygląda jak na zakwasie, super! :-))
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie, też mnie zaskoczył, że wyszedł taki cudny :-) w smaku rewelacyjny :-)
UsuńAż nieprawdopodobne, że upieczenie chleba jest takie proste:) Chyba spróbuję.
OdpowiedzUsuńMam w domu cukrzyka, który może jeść pieczywo na zakwasie i przyznam, że szukam przepisu na tego rodzaju chleb.
Szybko i prosto, nie ma nic w tym trudnego :-) polecam :-) ten chleb jest na drożdżach ale smakuje rewelacyjnie, nie czuć w nim drożdży. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńKiedyż piekłam bardzo podobny chlebek, ale na miodzie i ze śliwką był znakomity. Udany wypiek Marzenko :)
OdpowiedzUsuńOj udał się Elunia, pyszny był :-)
UsuńDomowe chlebki są najlepsze i najpyszniejsze
OdpowiedzUsuńMarto ja już sobie nie wyobrażam nie upiec własnego chlebka :-)
UsuńChlebek wygląda jak najładniejszy okaz. Pięknie, cudnie wyrósł i wiesz... pachnie nawet u mnie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuje :-) polecam zrób ten chlebek, wychodzi rewelacyjny a pracy dużo nie ma :-)
UsuńJak z piekarni, albo i ładniejszy :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś :-) miłego wieczorku :-)
UsuńAleż mi ochoty narobiłaś na domowy chleb. Dawno nie piekłam, dzięki za przepis, wkrótce wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam Agnieszko, z pewnością będzie ci smakował :-)
UsuńTeraz jest takie zakręcenie na punkcie różnorakich "zdrowych" pieczyw. Ale co jest lepszego nad zwyczajny pszenny, świeży chlebek z masełkiem? Jeszcze taki domowej roboty- place lizać. :)
OdpowiedzUsuńMadziu jest pyszny. Z masełkiem rewelacja :-) miłego dzionka :-)
Usuńkocham domowy chleb!!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Jak już zaczęłam piec to nie kupuje pieczywa w sklepie :-)
UsuńChlebuś cudny , wiesz Marzenko skusze się na niego .
OdpowiedzUsuńJoasiu polecam. Wyszedł pyszny :-):-):-)
UsuńAle Ci super ten chlebuś wyszedł ! Wygląda bardzo zachęcająco! :-)
OdpowiedzUsuńI jest rewelacyjny w smaku. Polecam. Sama byłam zdziwiona, że wyszedł taki pyszny :-)
UsuńFantastyczny bochen :)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu, polecam zrób taki :-) kilka osób już wypróbowało i są zachwycone :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńJa strasznie się zraziłam do pieczenia chleba, ponieważ trzy razy mi nie wyszedł, ale z innego przepisu. Niemniej przyznaję, że Twój wygląda rewelacyjnie - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńHalinko polecam spróbuj z tego przepisu, ja robiłam już kilka razy i wychodzi :-)
Usuń