Cukinia faszerowana ryżem





Za oknem leje deszcz, jest taka typowa jesienna słota, ale u mnie słonecznie w kuchni za sprawą żółtego koloru. Cukinia w tym roku bardzo obrodziła, mama zebrała ostatnie sztuki i mam jej teraz spory zapas w domu. Bardzo lubię to warzywo, jem je dość często jak jest na nie sezon. Wyszła pyszna, tym razem nadziana ryżem.


Zachęcam do zrobienia :-)



Składniki:

- 300 g pieczarek
- 250 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka bazylii i majeranku
- 1 łyżka marchewki suszonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 5 małych cukiń
- 100 - 150 g sera żółtego
- 2 woreczki ryżu basmati z dzikim

Wykonanie:

Cukinie myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy środk, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce i chwilkę podsmażamy na patelni. Filet drobno kroimy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i dusimy do miękkości na łyżce oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do miski wrzucamy ryż, mięso, pomidorki, bazylię i majeranek, czosnek i marchewkę. Dodajemy pieczarki i mieszamy. 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinie, nakładamy do środka farsz z ryżu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół. 
Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym, ketchupem lub surówką.

Smacznego :-)






Komentarze

  1. cukinia to jedno z tych warzyw, które bardzo lubię faszerować- można super pokombinować z farszem i modyfikować smak! wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo ja też ją uwielbiam :-) i często u mnie gości :-) fajnie nadaje się właśnie do faszerowania :-)

      Usuń
  2. Świetne są żółte cukinie! A wyglądają jak zapiekanki z bagietki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo.. dla mnie booomba! :) Z wielką chęcią się piszę na takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :-) jeszcze zostały dwie sztuki :-) nie daliśmy rady zjeść wszystkich, są syte z tym ryżem :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam i robię bardzo często. Do tego obowiązkowo dip czosnkowy i jestem w raju :)
    Ps. wygląda pięknie!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak czosnkowy sos pasuję doskonale :-) dziękuje i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Podrzuć jedną Marzenko, uwielbiam taką cukinię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie,ciekawe jedzonko ...cukinia to ,pyszne warzywo pod każda postacią .Twoje dania Marzenko są imponujące i wręcz zachęcają do gotowania rodzinka musi być dumna.?...Powiem tak ...przepis super a efekt smakowity ......nic dodać ani też ująć ..Pozdrawiam.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Ewuś :-) no rodzinka jest zadowolona i to bardzo. Ja zresztą też bo im smakuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Tak słonecznie :) Faszerowana cukinia to zawsze pyszny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Leno :-) a zwłaszcza dzisiaj jak jest jesienna słota. Takie danie od razu poprawia humor :-)

      Usuń
  8. pyszne faszerowane cukinie, bardzo lubię :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, jak zresztą wszystkie warzywa, które można nadziać :-)

      Usuń
  9. W takiej wersji cukini nie jadła, ale juz mnie skusiłaś :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj Gabrysiu, jest pyszna :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  10. Dawno nie jadłam faszerowanej cukinii a u ciebie tak smakowicie kuszą, chyba sobie zaserwuje taki obiadek, zamiast gołąbków.
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj. Polecam spróbuj bo wyszła pyszna :-) A gołąbki zrobisz później :-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cukinia jest tym wdzięcznym warzywem że można ją obrabiać i na słono i na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko, nie mam cukinii z własnego ogródka, ale chętnie kupuję, a teraz chętnie nafaszeruję ją wg Twojego przepisu. Oj, narobiłaś mi apetytu na nią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu koniecznie spróbuj :-) ta z ogródka nam się już skończyła i teraz pozostaje tylko kupować :-) smacznego :-)

      Usuń
  14. Lubię wszystkie faszerowane warzywa. Takiej cukinii dawno nie jadłam. Pora to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam cukinię faszerowaną. Prawdziwe pyszności. Mniam. Ja faszeruję wszystko, co się da :D paprykę, cukinię, raz nawet miałam przepis na faszerowane pomidory, ale jakoś nigdy nie wypróbowałam. Super pomysł z tym ryżem, ja zazwyczaj daje sam farsz, a ryż osobno. Nie próbowałam tak, muszę się przekonać, ale wygląda tak apetycznie, że wykorzystałabym ten przepis najlepiej zaraz ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu polecam, tak jakoś mnie naszło z tym ryżem :-) ale wyszło smakowicie :-)

      Usuń
  16. Bardzo lubię nadziewane warzywa!!Cukinia się do nadziewania świetnie nadaje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :-) lubię zresztą wszystkie nadziane warzywka :-)

      Usuń
  17. cukinię w takiej postaci lubię najbardziej !

    OdpowiedzUsuń
  18. Też bardzo lubię cukinię. W tym roku robiłam kilka razy. Też przeważnie z farszem ryżowym + dodatki. U Ciebie smaczniutko wygląda ta cukinia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Martuś pyszna jest i szkoda, ze już jej nie ma w ogródku :-) chociaż dużo jej było w ym roku :-)

      Usuń
  20. Typowe jesienne danie:)ale narobiłaś mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.