Maślane rogale



Naszła mnie dzisiaj ochota na rogaliki, takie maślane bez nadzienia. Takie podane z masłem i domowym dżemem. Pyszności. Robiłam też dzisiaj ciacho Liona, bo miałam rodzinkę na małej, zaległej imprezce urodzinowej. Rogaliki wszystkim bardzo smakowały, obdarowałam nimi także moją sąsiadkę. W sumie z podanej porcji wyszły 24 rogaliki. 
Do rogalików użyłam mąki z Młyn Kopytowa, jest ona obecna w mojej kuchni przy tworzeniu potraw. 

Zapraszam do spróbowania :-)

Składniki:

- 50 ml ciepłej wody
- pół szklanki cukru
- 6 dag drożdży świeżych
- 1 kg mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 200 ml mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka + jedno do posmarowania rogalików
- sezam lub mak

Wykonanie:

Wodę wymieszać z łyżką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i wlać do niego mleko, wymieszać i w razie potrzeby przestudzić, u mnie dodanie zimnego mleka wystarczyło, aby schłodzić masło. Przelac to do dużej miski, dodać cukier, miód, drożdże, jajka i mąkę. Wyrobić ciasto, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodziło od dłoni, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Następnie ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Zawijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ja przygotowałam dwie blaszki. Odstawić jeszcze na 30 minut, aby podrosły. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 15 minut. Studzić na kratce. Podawać z masłem, domowym dżemem, miodem.

Smacznego :-)











Przepis znalazłam w gazetce z przepisami - domowy wyrób chleba.

Komentarze

  1. Marzenko bardzo pracowita osóbka z Ciebie,co chwilę coś pysznego serwujesz.A rogaliki wyglądają bardzo,bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś ja bardzo to lubię i jak mam chwilkę to nie mogę usiedzieć i działam :-)

      Usuń
  2. rogaliki dla rodziny. dobre po sycącym obiedzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rogaliki, chciałabym się wprosić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenko zapraszam, ale muszę szybko zrobić nowe bo już zniknęły :-)

      Usuń
  4. A ty Marzenko jak zwykle kusisz takimi slodkosciami.
    Bardzo ładnie wyglądają twoje rogaliki.
    Mogę się w prosić na jednego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Danusiu, zaraz piekę następną porcję bo wszystkie już zjedzone, zapraszam Danusiu :-)

      Usuń

  5. powiem krótko rogaliki są bajeranckie i na pewno wybornie smakują - wpisuję się na listę chętnych - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne, rumiane i apetyczne :) Już czuje ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko oj pyszne były, chrupiące i miękkie w środku :-)

      Usuń
  7. Marzenko to ja też poproszę takiego rogalika. Wyglądają ekstra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko czestuj się słoneczko :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. Maślane rogale i ta nuta delikatności to jest to.Pięknie wyszły,idealne na deser:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiesz, Marzenko, że dla mnie Twoje rogaliki są jak wyzwanie. Jutro rano zabieram się do pracy i zanim na dobrze się rozbudzimy, będą na śniadanie. Pyszności :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu cieszę się bardzo, jestem ciekawa jak będą ci smakowały, pochwal się jak wyszły :-)

      Usuń
    2. Marzenko zrobiłam rogaliki, ale szybciej wyszły niż na stół wjechały. Pyszne. Zrobiłam z makiem:) Dzięki :)

      Usuń
    3. Krysiu cieszę się, że smakowały :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  10. O Marzenko jakie ładne równiutkie rogaliki, aż ma się ochotę skosztować. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj Elunia :-) to zrobimy je razem, bo już wszystkie wyszły :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  11. Super rogaliki, cudne ci Marzenko wyszły,pod każdą postacią są przepyszne .Bardzo ciekawy przepis i bardzo ładnie podane
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  12. rogaliki wyglądają lepiej, niż z piekarni! gratuluję wykonania! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają niezwykle apetycznie. A ja upiekłam " babcine ciasto"- drożdżowe, z serem i kruszonką, jutro pokażę, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu pochwal się koniecznie :-) uwielbiam ciacho drożdżowe :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  14. Porywam rogalika na śniadanie- do kakao będzie pasować idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie też dzisiaj rogaliki na śniadanie. W wersji na słodko i na wytrawnie. Twoje piękne wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :-):-):-)

      Usuń
  16. piękne Ci wyszły, takie równiutkie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha. Przydałby mi się taki jeden, albo najlepiej ze dwa na śniadanko. Mniam, mniam. Najlepsze są wypieki domowej roboty. I jeszcze ten sezam się tak fajnie komponuje. Pyszności, jakich mało :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuje. Podrzucam w takim razie rogaliki na śniadanko :-)

      Usuń
  18. Jaki pięknie i kusząco wyglądają.
    Mniam, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham takie rogaliki, a takie domowe są najlepsze, mniam:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Skusiłaś mnie tymiswoimi rogalami, też muszę jakieś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kolejne urocze rogale wykonane przez Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Magdo, lubimy rogaliki więc czesto je piekę :-)

      Usuń
  22. Marzenko, ale rogali narobiłaś !
    ale pewnie już nic nie zostało :( wyglądają na super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulko no już wszystko rozdane i zjedzone :-) pyszny były, polecam :-)

      Usuń
  23. Mmm, teraz by sobie zjadła takiego rogalika... Maślany, puszysty, ach!

    OdpowiedzUsuń
  24. Maślane - już mnie porywa :D:D a do tego wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie pyszne rogaliki, wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.