Owsianka bakaliowa
Ale dzisiaj rano była mgła i zimno brrr. Wyszłam na spacer z psem i straszliwie zmarzłam, nie lubię zimna i cały czas mam jeden problem - zimne stopy i dłonie. Szybciutko wracaliśmy, nawet psiak nie miał ochoty na długie chodzenie po dworzu. Postanowiłam się rozgrzać czymś pysznym na śniadanie, jeszcze przed wyjściem do pracy.
Na śniadanie zrobiłam sobie owsiankę bakaliową. Pyszna i pełna smaków, naturalnie słodka, dodająca energii i syta. Aż nie mogę uwierzyć, że kiedyś nie lubiłam owsianki. Świetnie mnie rozgrzała a ja pobiegłam dalej do pracy, a na miejscu rozgrzałam się pyszną kawą. I tak sobie pomyślałam, no to teraz podołam wszystkim obowiązkom.
Na śniadanie zrobiłam sobie owsiankę bakaliową. Pyszna i pełna smaków, naturalnie słodka, dodająca energii i syta. Aż nie mogę uwierzyć, że kiedyś nie lubiłam owsianki. Świetnie mnie rozgrzała a ja pobiegłam dalej do pracy, a na miejscu rozgrzałam się pyszną kawą. I tak sobie pomyślałam, no to teraz podołam wszystkim obowiązkom.
Zapraszam na śniadanko :-)
Składniki:
- 500 ml napoju owsianego Alpro
- 100 g płatków owsianych górskich
- garść suszonej żurawiny Skworcu
- garść owoców goji Skworcu
- garść czerwonej porzeczki kandyzowanej Skworcu
- garść orzechów nerkowca
- kilka rodzynek
- 3 figi suszone Skworcu
- garść owoców goji Skworcu
- garść czerwonej porzeczki kandyzowanej Skworcu
- garść orzechów nerkowca
- kilka rodzynek
- 3 figi suszone Skworcu
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 350 ml napoju owsianego, do pozostałych 150 ml wsypujemy płatki i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniały.
Napój owsiany podgrzewamy, wsypujemy płatki i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wszstkie bakalie i mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę na małym gazie (zostawmy kilka sztuk do dekoracji na wierzch). Przekładamy do miseczek i na wierzch układamy bakalie. Zjadamy na ciepło. Czasami przygotowuje taką owsiankę wieczorem, chowam ją do lodówki a rano odgrzewam i mam szybkie śniadanie, teraz coraz ciężej się rano wstaje, i zaczęłam robić sobie śniadanie wieczorem. Taka porcja wystarczy mi na trzy dni, czyli trzy pyszne i zdrowe śniadania.
Smacznego :-)
Zapraszam do odwiedzenia strony http://cojesc.net/
i poczytania http://cojesc.net/tluszcz-do-smazenia/.
a ja tak uwielbiam bakalie! po takiej owsiance byłabym cały dzień naładowana energią! :)
OdpowiedzUsuńNo Madziu ja wytrwałam cały dzień i to ciężki :-) uwielbiam takie śniadanka :-)
UsuńMarzenko mogę wpaść do Ciebie na twoje smakołyki :)
OdpowiedzUsuńWidzę,że nie jestem odosobniona:)może się spotkamy? haha
UsuńDziewczyny zapraszam :-) miejsca starczy dla wszystkich, owsianki także :-)
UsuńSuper śniadanko , ekstra zdrowy poczatek dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Martuś :-) tak lubię zacząć dzień zwłaszcza jak wstaje rano do pracy :-)
Usuńnie ma to jak owsianka na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńOj tak :-) polecam wszystkim :-)
UsuńPełna pysznych bakalii :) super smaczne i energetyczne śniadanko....
OdpowiedzUsuńOlu owsianka ostatnio opanowała moją kuchnię :-)
Usuńowsianka wyglada wspaniale :) juz mam pomysł na jutrzejsze śniadanie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo smacznego Gabrysiu :-) ja jeszcze też mam porcję na jutro rano :-) pozdrowionka :-)
UsuńMmmm... Ileż ja bym dała za taka owsiankę !!!
OdpowiedzUsuńNic prostszego jak taką zrobić, albo odwiedzić taką jedną Maniusię :-)
UsuńBardzo energetyczne śniadanie. I smaczne i zdrowe i ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Krysiu :-)
Usuńpożywne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDominiczko pożywne i pyszne, takie powinno być każde śniadanie :-)
UsuńO widzę Marzenko jesteśmy w tym samym klimacie. U mnie będzie jutro też prawie owsianka, ale bardziej zwarta. :))
OdpowiedzUsuńOj już jestem ciekawa jak ją zrobiłaś Elu, smacznego kochana :-)
UsuńJaka bakaliowa, pełna pyszności :)
OdpowiedzUsuńOj pyszna :-) taka jesienna :-)
UsuńUwielbiam taką na śniadanie :) Płatki owsiane jadam praktycznie codziennie ;)
OdpowiedzUsuńEwuś ja też, owsianka albo musli czy granola i tak w kółko :-)
Usuńtaaak.. jak człowiek zmarznie to potem strasznie ciężko się rozgrzać.. :( ale owsianka jest idealna! :D
OdpowiedzUsuńa jak bakaliowa to już w ogóle.. <3
Ciężko...a ja szybko marznę. I muszę się szybko rozgrzać :-) pozdrowionka :-0
UsuńAleż pyszne, zdrowe i energetyczne śniadanko, mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Natalio :-)
UsuńJak ja lubię Twoja kuchnię :D a owsianka wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Aguś :-) i dziękuje za miłe słowa :-)
UsuńAle zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńI pysznie, takie musi być śniadanko :-)
UsuńNajlepsza owsianka na świecie! Czasami właśnie taką jadam na śniadanie. Jestem absolutnym bakalioholikiem, mogę jeść w każdej postaci i je uwielbiam. Rodzynki, suszona żurawina/morele/śliwki no i orzechy- wspaniałe i zdrowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona :-):-):-) pyszna i syta. Miłego dzionka Madziu :-)
Usuńmniam!! samo zdrowie :) :)
OdpowiedzUsuńOj Kasiu bardzo mniam :-)
UsuńOwsianka to nie jest to co Tygryski lubią najbardziej, ale wszystko to co do niej dodałaś już tak więc przeważa nad nie i zjadam miskę ;)
OdpowiedzUsuńSłonko smacznego. Taka owsianka przekona nawet największych przeciwników :-):-):-)
UsuńTaką owsiankę to bym zjadła z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMam jedno pytanie,można orzechy nerkowca zastąpić innymi?
Witaj. Oczywiście możesz dać inne, pasują wszystkie orzechy. Do takiej owsianki można dać wszystko co się lubi :-) pozdrawiam :-)
UsuńTaką kolorową i wypełnioną bakaliami owsiankę to chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńZapraszam i życzę smacznego :-)
UsuńPysznie wygląda, u nas dzisiaj była owsianka na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza owsianka na świecie! Czasami właśnie taką jadam na śniadanie. Jestem absolutnym bakalioholikiem, mogę jeść w każdej postaci i je uwielbiam. Rodzynki, suszona żurawina/morele/śliwki no i orzechy- wspaniałe i zdrowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń