Placki z serka ricotta
Nawiązałam niedawno współpracę z wydawnictwem Egros. Bardzo się z tego cieszę, bo kocham książki i to bardzo. Od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie książek kulinarnych i skandynawskich kryminałów. Czytam książki w każdej wolnej chwili. Uciekam przed światem w cudowny świat książek, albo szaleje w kuchni szukając nowych pomysłów i inspiracji z książek kulinarnych.
Wydawnictwo Egros proponuje bardzo szerkoki wachlarz książek, każdy znajdzie coś dla siebie, do poczytania, pośmiania, gotowania, z różnych dziedzin - beletrystyka, kulinaria (również po angielsku), poradniki, albumy, dla dzieci, komiksy, literatura faktu i wiele innych.
Pierwszą pozycją jaką dostałam jest książka Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok". Muszę przyznać, ze bardzo lubię przepisy Nigelli i lubią ją ogladać. Jej pomysły na dania są pyszne, szybkie i łatwe. Zapraszam również na stronę fb wydawnictwa. Dziękuje bardzo za możliwość próbowania pysznych przepisów z książek kulinarnych.
Wypróbowałam na początek placki z serka ricotta, zrobiłam je z dodatkiem serka waniliowego i malin. Musicie spróbować tych placków, są pyszne i puszyste. Idealne na obiad, na śniadanie.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka 2%
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka prszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych - smażyłam na oleju kokosowym
- 250 g truskawek - ja dałam maliny i na wierzch serek waniliowy
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. W misce mieszamy serek ricotta z mlekiem i żółtkami, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i mieszamy. Białka ubijamy na szcztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy łyżką ciasto, smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Placki będą puszyste. Przekładamy na talerze, na każdy placek układamy kleks z serka waniliowego i maliny. Super smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Dla mnie rewelacyjne placki. Można je polać syropem klonowym, posypać cukrem pudrem, dać inne owoce lub zrobić sos owocowy.
Smacznego :-)
Ja również lubię przepisy Nigelli, za placuszkami już tęsknię :))
OdpowiedzUsuńMi udało się kupić jeszcze piękne malinki i zrobiłam te placki, są pyszne, tak jak wiele przepisów Nigelli :-)
UsuńZazdroszczę Ci tej współpracy :) Co trzeba zrobić by otrzymać możliwość takiej współpracy ? :)
OdpowiedzUsuńWydawnictwo proponuje współpracę lub można samemu zapytać i zaproponować :-) spróbuj :-) nic nie tracisz :-) życzę powodzenia :-)
UsuńNigella ma chyba jedne z przystępniejszych przepisów, do tego ma coś w sobie co powoduje że z przyjemnością się ją ogląda lub czyta jej propozycje.
OdpowiedzUsuńMasz rację Elu, ma w sobie to coś :-) i dania które robi są pyszne :-)
UsuńBardzo smakowicie wyglądają, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) są rewelacyjne w smaku :-) a książka skrywa mnóstwo pysznych przepisów :-) pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńale zazdroszczę Ci tej współpracy, w takich książkach można odnaleźć mnóstwo inspiracji! a te placuszki usmażyłaś wyjątkowo równo, aż na początku myślałam, że użyłaś jakiejś foremki, ale chyba po prostu masz talent :)
OdpowiedzUsuńMadziu no ja się bardzo cieszę :-) kocham książki i mogę je przeglądać bez końca :-) te placuski tak jakoś same nabrały super kształtu :-) polecam są pyszne :-)
Usuńuwielbiam je! są takie puszyste i pyszne :-))
OdpowiedzUsuńOj pyszne i to bardzo. Bardzo mi zasmakowały :-) pozdrawiam :-)
UsuńLubię wszystkie tłuściutkie serki- mascarpone, ricotta. Mniam. Mogłabym być chyba Włoszką z krwi i kości. Już w wyobraźni widzę jak się delektuję Twoimi wspaniałymi placuszkami. Uwielbiam takie smaki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMadziu ja też je lubię :-) a mascarpone uwielbiam :-) placuszki wyszły pyszne :-) polecam i pozdrawiam :-)
Usuńbardzo lubię wszystkie placuszki, można wykorzystać to co się ma pod ręką, powstanie masa różnych przepisów i nigdy sie nie znudzą:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Zdecydowanie Renatko są świetnym rozwiązaniem na śniadanie lub obiad :-) i nigdy się nie znudzą :-)
UsuńSłyszałam o tym przepisie i juz od dawna chciałam je zrobić, muszę koniecznie wypróbować, tak pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNatalio spróbuj są rewelacyjne w smaku :-)
UsuńStrzelam, że lubisz Jo Nesbo :D
OdpowiedzUsuńhttp://bsylwia.blogspot.com/
Sylwia Bajera Photography - FB
A skąd wiesz ??? Zgadłaś :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńGdybym miała w domu ricottę to już bym smażyła :P
OdpowiedzUsuńWyglądają baaardzo apetycznie!
Dziękuje Agnieszko, smakują rewelacyjnie :-) spróbuj koniecznie :-)
UsuńFantastyczna sprawa. Tylko się cieszyć. Przyjemne z pożytecznym. A co do placuszków to wyszły Ci idealnie i smakowite takie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo lubię placki i robię je na różny sposób, ale te są wyjątkowe, takie puszyste jak chmurka, polecam :-)
Usuńajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńWitaj :-) dziękuje bardzo :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńRzeczywiście z takimi placuszkami lato w pełni :)
OdpowiedzUsuńTak Leno, od razu mi się przypomniały gorące i letnie dni :-)
UsuńPycha... I jeszcze te malinki. :)
OdpowiedzUsuńMadziu to już chyba ostatnie :-) ale pyszne były. Takie placuszki planuje jeszcze zrobić z karmelizowanymi jabłkami :-)
UsuńO!!! to jest coś ekstra ..przepis rewelacyjny ,dla mnie bomba
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają ..bardzo apetycznie i efektownie P
Pozdrawiam milutko )
Dziękuje bardzo Ewo :-) są pyszne, polecam :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńAle pychotka ! Poproszę porcję ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Ewelinko :-)
Usuńuwielbiam przepisy Nigelli :) i skandynawskie kryminały też czytam jak tylko znajdę trochę czasu :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko ja w każdej wolnej chwili oddaje się książce :-) a przepisy Nigelli są świetne :-)
UsuńPiękny kształt, pięknie rumiane i podane. Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) wyszły pyszne, polecam :-)
UsuńCos dla moich dzieciaków,ale nie tylko , my też lubimy smakołyki na slodko
OdpowiedzUsuńWszystkim smakowały, super na ciepło i na zimno. Myślę że nawet do pracy bym je zabrała na drugie śniadanie :-)
UsuńDla mnie śniadanie idealne.
OdpowiedzUsuńLauro my zjedliśmy je na obiad, ale na śniadanie super pasują :-)
UsuńDoskonałe na pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńEwo myślę, że na każdy posiłek, nawet na piknik :-) pozdrawiam :-)
UsuńDziękuje słonko :-) no tak jakoś szaleje :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńLeciutkie na deser:)
OdpowiedzUsuńTak na śniadanko, obiad lub podwieczorek, polecam są pyszne :-)
Usuń