Rozwiązanie jesiennego konkursu z Develey




Tak jak obiecałam, usiadłam, poczytałam, pomyślałam, poradziłam się moich chłopaków i po burzliwych obradach ogłaszam wyniki konkursu na "Jesienną Zapiekankę z Develey". Zgłoszeń otrzymałam wiele, wszystkie bardzo ciekawe i smakowite, ale nie mogę nagrodzić wszystkich.
Oczywiście kierowałam się przede wszystkim samym przepisem, składnikami a nie zdjęciem. Bardzo wszystkim dziękuje za udział, cieszę się, że jesteście ze mną. A więc przejdźmy do konkretów, dość gadania:


I nagrodę i 10 produktów Develey zdobywa Pani Natalia :-)

Zapiekanka

Składniki:
opakowanie placków tortilla Develey,
jedna mała, podłużna dynia,
4 ugotowane udka z kurczaka (ja użyłam mięsa z zupy, ale można tez użyć resztek pieczonego czy smażonego kurczaka),
ok. 10 pomidorków koktajlowych,
pół średniego pora,
ok. 20-30 g suszonych grzybów,
ok. 125 ml śmietanki (18),
pół małej cebuli,
ok. 250 g startego sera,
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie

Dynię obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Gdy zacznie mieknąć, dodać krążki pora, smażyć do miękkości. Na koniec wrzucić pomidorki koktajlowe, doprawić. Mięso pokroić na kawałki. Przygotować sos grzybowy: namoczone przez noc grzyby wyjąć z wody, odsączyć, krótko przesmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Zalać śmietanką i mieszać do zgęstnienia (można zagęścić niewielka ilością mąki, ale  nie trzeba). Przygotować tortille: na każdy placek nałożyć farsz warzywny i mięso, złożyć w rulonik. Naczynie do zapiekania posmarować łyżką sosu grzybowego, układać ruloniki z tortilli, kazdą warstwę przekładać sosem i startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.




II nagrodę i 9 produktów Develey zdobywa Pani Renata :-)


Przepyszna zapiekanka jesienna

Kalafior różyczki 500  gram
Ziemniaki 500  gram
Papryka czerwona , zielona, żółta po połowie
Keczup 4 łyżki
Musztarda sarepska 3 łyżki
Łopatka 400 gram
Pieprz biały mielony do smaku
Sól do smaku

Śmietana 18% 400 gram
Jaja 3 szt.

Ziemniaki  obrane gotujemy na półtwardo . Kroimy je w plastry i układamy polowe na sam dół naczynia .
Paprykę kroimy w paseczki czy kwadraciki jak kto woli. Wrzucamy na patelnie podsmażamy , dodajemy mięsko pokrojone drobno.
Dodajemy musztardę i keczup i tak dusimy warzywa  razem z mięsem  kiedy mięso nam się poddusi dodajmy kalafior.
Smażymy dusimy aż sos prawie się wygotuję dodajemy pieprz i Sol
Przekładamy farsz na ziemniaki i układamy na nim ziemniaki. Śmietanę mieszamy z jajami i wylewamy na ziemniaki , sos wejdzie we wszystkie składniki.
Zapiekamy 30 minut  Pyszne jesienne danie.





III nagrodę i 8 produktów Develey zdobywa Pani Bogusia :-)


Zapiekanka z brokułami i kurczakiem pod musztardowym beszamelem :-)

Składniki:
1 mała pierś z kurczaka
1 brokuł
300g makaronu, np. świderki
(duża) garść tartego twardego sera
przyprawa curry
suszony tymianek
-----
600ml mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
4 łyżki musztardy klasycznej
sól, pieprz
olej rzepakowy
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć dokładnie w curry i odstawić do lodówki na kilka godzin. Brokuły podzielić na różyczki, opłukać w zimnej wodzie, w miedzyczasie w średnim garnku zagotować wodę, wsypać płaską łyżkę soli, zamieszać i wrzucić brokuły. Gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić.
Usmażyć kurczka na łyżce oleju (lub oliwy).
Zetrzeć ser na grubych oczkach.
Rozgrzać piekarnik do 190st. W garnku rozpuścić na małym ogniu masło, wsypać mąkę, mieszać energicznie do połączenia. Następnie wlewać po trochu mleka, cały czas mieszając. Gdy cała ilość mleka będzie już w garnku, mieszać, aż się zagotuje. Wtedy przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Pogotować (na średnim ogniu) sos przez kilka minut.
Naczynie żarodoporne wysmarować cienką warstwą oleju, wyłożyć makaron, na niego kurczaka, a na wierzch brokuły. Całość polać równomiernie sosem.
Zapiekać przez ok. 20-25 minut. Na kilka minut przed zakończeniem, posypać zapiekankę serem.
Smacznego :)




A teraz wyróżnienia:

Pierwsze wyróżnienie i 5 produktów Develey zdobywa Pani Elżbieta :-)

Jesienny kwartet.

0,5 kg ziemniaków
duża cebula
200 g boczku lub tłustej wędliny
twarde jabłko np kortland 
łyżka majeranku
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku

Zalewa:
2 jajka
4 łyżki gęstego jogurtu 
łyżka musztardy 
łyżeczka granulowanego czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
szklanka tartego żółtego sera

Ziemniaki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy 3 - 5 minut. Delikatnie wyjmujemy na sito aby obeschły. Formę do zapiekania ( 20cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wędlinę kroimy układamy na zimnej patelni i podsmażamy aby się zarumieniła. Zdejmujemy na talerz i na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, mieszamy z wędliną, pokrojonym w kostkę jabłkiem, doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Masa powinna być dość pikantna aby dania nie zdominowała słodycz jabłek. Na dno formy układamy warstwę ziemniaków, na nie wykładamy masę z jabłka, wędliny i cebuli i przykrywamy resztą ziemniaków. Składniki na zalewę mieszamy razem i za pomocą łyżki miejsce przy miejscu polewamy zapiekankę. Pieczemy około 20 - 25 min w 180 stopniach.





Drugie wyróżnienie i 5 produktów Develey zdobywa Pani Joanna :-)

Pappardelle w sosie grzybowo-paprykowym

Składniki:
- opakowanie makaronu pappardelle
- trzy pomidory
- pół sałaty rzymskiej
- dwie cebule
- 100g suszonych prawdziwków
- mała czerwona papryka
- zioła prowansalskie
- łyżka keczupu Develey
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
-100g tartego sera
- szczypiorek
- sól

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę warzywa, a następnie dokładamy makaron, keczup i przyprawiamy. W osobnym garnuszku gotujemy w 250ml wody grzyby oraz pokrojoną paprykę. Wywar wlewamy do makaronu i warzyw. Przerzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem zapiekamy kwadrans w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem jeszcze posypujemy szczypiorkiem.




Dziękuje bardzo za wszystkie pyszne zgłoszenia. Na Wasze adresy wraz z numerem telefonu czekam 5 dni, jeżeli nie otrzymam adresu będę zmuszona wybrać kolejną z osób i przepisów. Jak tylko otrzymam wszystkich dane do wysyłki przekaże je do Develey, przesyłka zostanie wysłana do 3 tygodni. 

Komentarze

  1. Wow. Ile pysznych sposobów na zapiekanki. Pychotka. Prawdziwa kumulacja. Jest z czego wybierać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wyróżnienie. Gratuluję reszcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za 3. miejsce, bardzo się cieszę :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuje za pyszne danie i gratuluję :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Ciekawe, pomysłowe dania Gratulacje dla wszystkich (szkoda że obowiązki zawodowe nie dają wytchnienia prawie na nic nie starcza czasu bo wzięłabym udział w takim fajnym konkursie :( )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szkoda słonko :-) ale może kiedyś znajdziesz czas :-)

      Usuń
  5. Same pyszne propozycje, gratulacje dla wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, dziękuję ogromnie za pierwsze miejsce!!! Jeszcze nigdy nie wygrałam nic w żadnym konkursie kulinarnym, naprawdę strasznie asię cieszę, zaraz szybciutko wysyłam maila z danymi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ketchup jest the best, świetny smak i absolutnie pasujący do wszystkiego mój mały brzdąc wcina go z kanapkami, czekam na kolejny ciekawe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Junior też go bardzo lubi :-) mają świetne produkty. Zapraszam na kolejne przepisy :-) pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.