Ryżowe kotlety
Dzisiaj jest piękna pogoda, ciepło i słoneczko świeci a u mnie na obiad ryżowe kotlety. Bardzo pyszne, pełne smacznych składników. Smakują rewelacyjnie podane same, z sosami, z surówką, można także wrzucić na talerz mięso. Ja je podałam z sosem czosnkowym z jogurtu gęstego, czosnku i koperku. Wykorzystałam ryż z pomidorami i papryką od firmy SYS.
Składniki:
- całe opakowanie ryżu z pomidorami i papryką SYS
- 100 g pieczarek
- 2 cebule
- pół czerwonej papryki
- 5 pomidorków suszonych z zalewy
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 3 łyżki zmielonych sucharów
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 150 g sera żółtego
Wykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do miski. Pieczarki ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ryżu wraz z jajkami, otrębami, zmielonymi sucharami, solą, pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem. Ser żółty ścieramy na tarce, paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do ryżu, mieszamy. Na koniec jeszcze pokrojone pomidorki z zalewy. Łyżką nabieramy porcję ryżu i dłońmi formujemy kotlety, smażymy na małym ogniu na patelni posmarowanej lekko olejem.
Podajemy na ciepło z surówką, sosami lub mięsem.
Smacznego :-)
Mniam, wspaniały pomysł, muszę kiedyś wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Natalio :-) polecam :-)
Usuńpysznie się prezentują! bardzo lubię takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, ja ostatnio się lubuje w takich różnych bezmięsnych kotletach :-)
UsuńPodoba mi się Twój pomysł. Smacznie prezentują się te kotleciki. Aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) wyszły pyszne :-) polecam i pozdrawiam :-)
UsuńZnakomite Marzenko, aż się chce wsadzić łapę w monitor :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Elu, troszkę tego narobiłam :-)
UsuńBardzo fajny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Paulinko :-)
UsuńRyżowe kotleciki, kiedyś widziałam przepis, muszę spróbować. Bardzo rumiane, muszą być pysznie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńLeno pyszne są :-) można je także przygotować w piekarniku :-)
UsuńBardzo apetyczne te twoje kotleciki ,pięknie wyglądają i z pewnością są bardzo smaczne .Bardzo lubię takie kotleciki )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
Dziękuje Ewo :-) bardzo lubię ostatnio robic takie różne kotleciki :-) pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńsuper pomysł na piątkowy obiadek :) wyglądają bardzo, bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) pozdrawiam :-)
UsuńŚwietne kotleciki! Mimo, że jestem typowym miesożercą coraz częściej mam ochotę przerzucić się na takie cudeńka, wyglądaja super!
OdpowiedzUsuńMarto spróbuj koniecznie, są pyszne i świetnie smakują :-)
UsuńAle pyszne kotleciki zrobiłaś. Mniam :) Przepis zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marto. Polecam wypróbuj, z pewnością będą smakowały :-)
UsuńO! takich jeszcze nie jadłam :D Wyglądają bardzo smakowicie, spróbuje :D
OdpowiedzUsuńOlu to musisz koniecznie je zrobić :-) można do środka dać wszystko co się lubi :-)
UsuńSą pyszne, raz w życiu robiłam takie kotlety, tak pryskał tłuszcz, że pewnie długo jeszcze ich nie zrobię :D Pozdrawiam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńBeatko a ja smażyłam na małym ogniu z niewielką ilością oleju i zakryłam pokrywkę na chwilkę i nic nie pryskało, a smażyłam na oleju z pestek winogron :-)
Usuńostatnioo bezmięsne kotlety często królują w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie też, bardzo mi smakują :-)
UsuńBardzo pomysłowe. Ja raz z takich niestandardowych kotletów robiłam jedynie kapuściane. Wyglądają super i na pewno są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńA ja Madziu kapuścianych jeszcze nie robiłam :-) pewnie są pyszne :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
Usuńrobiłam już kotlety z ryżu, ale nie tak bogate w składniki jak te- świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Renatko :-)
UsuńNieźle się prezentuje :).
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńWyglądają pięknie, z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) lubię częstować moich gości :-)
UsuńNa duży głód .smaczne.
OdpowiedzUsuńOj tak, sycą bardzo :-)
UsuńŚwietna inspiracja tym ryżem od SYS.
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają te kotleciki.
Dziękuje i polecam :-)
UsuńPodoba mi się Twój pomysł,lubię takie innowacje:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-) ciągle mam jakieś pomysły i tworzę, mój mąż się śmieje, że zjadłby coś "normalnego", muszę mu ugotować gar gulaszu :-)
UsuńFajny pomysł na piątkowe danie, super
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne Marto, polecam :-) miłego wieczorku :-)
UsuńJakiś czas temu robiłam podobne także z produktów firmy SYS, spójrz :
OdpowiedzUsuńhttp://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/placki-ryzowe-z-pomidorami-papryka-i.html
Swoją drogą pyszne są te mieszanki!
Pozdrawiam, Monika
Moniczko pyszne, ja je bardzo lubię :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńkotlety rewelacyjne, jednak u mnie muszą być z mięsem, bo uwielbiam, ale sam pomysł super :-)
Halinko można dodać mięsko mielone i będziesz miała inny rodzaj kotlecików :-)
Usuń