Chleb z ziarnami i śliwką




A może macie ochotę na pyszny chlebek pełen ziaren z dodatkiem suszonych śliwek. Pyszny, chrupiący na zakwasie. Bardzo lubię piec domowe chleby i bułki, sprawia mi to wielką przyjemność. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam chleb w sklepie, od jakiegoś czasu piekę sama. Nawet czasami w tygodniu wstaje o 4 rano wstawic chleb, aby był świeży na śniadanie, to się nazywa poświęcenie co.
W chlebie jest dosyć dużo ziaren, które przed dodaniem namoczyłam w niewielkiej ilości wody, wsypałam ziarna do miski i wlałam ciut wody, tak do wysokości ziaren w misce. No i dodałam moją ulubioną śliwkę suszoną, dzięki niej chleb nabrał pysznego aromatu i smaku.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 500 g mąki orkiszowej jasnej  Młyn Kopytowa
- 120 g mąki żytniej Młyn Kopytowa
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego złotego
- 4 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 7 śliwek suszonych 
- 2,5  łyżeczki soli
- 500 g przegotowanej, ciepłej wody
- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki żytniej Młyn Kopytowa
- zakwas - przepis tutaj

Wykonanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Pół godziny przed robieniem chleba wsypuje nasiona i zalewam je ciepłą wodą, tak do wysokości nasion i odstawiam na pół godziny.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, sól, zakwas  i wodę. Mieszam i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką, dodaje nasiona i mieszam ponownie. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką, nie zakręcamy tylko przykrywamy.  Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na 1,5 godziny, w tym czasie dobrze jest wymieszać ponownie ciasto przynajmniej dwukrotnie.  
Naczynie żaroodporne okrągłe smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleby z naczynia i studzimy na kratce. Chleby bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

Smacznego :-)











Komentarze

  1. Uwielbiam połączenie chleba i śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam po raz pierwszy, ale nie ostatni, pyszny wyszedł :-)

      Usuń
  2. oj nie ma to jak domowy chleb! też często piekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny chleb :) Poproszę kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na taki chlebuś to się ma zawsze ochotę:) piękny bochenek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej lubię chlebek na zakwasie. Np. taki Jak Twój. Nadziałaś go pysznymi dodatkami :) Nie pogardzę też na drożdżach. Najważniejsze że domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb śliwki i jakieś mięsko-idealne połączenie dla mnie! Takie chleby własnej roboty smakują najlepiej i trzeba przyznać, piekny Ci wyszedł!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) uwielbiam zapach domowego chleba :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Mnóstwo pyszności w tym Twoim chlebku. Podoba mi się takie połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny chlebek! Aż mi w brzuchu burczy! Baaardzo apetyczny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale domownicy maja z tobą dobrze :D Wspaniały chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko chlebuś prezentuje się przepysznie, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny chleb kochana ,czas wyruszyć na poszukiwania mąk ,u mnie to wielki problem ,mają tylk pszenną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj no coś Ty, tylko pszenną :-) to przyjedź do mnie, podzielę się swoimi :-)

      Usuń
  12. Powiedz mi dlaczego my się znów zdublowałyśmy! :) U nas też chlebek. A ten Twój - mistrzostwo!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak ostatnio gadałyśmy przez sen, pamiętacie :-) dziękuje :-) to zrobimy wymiankę :-)

      Usuń
  13. Myślałam ostatnio o takim chlebie. Muszę spróbować.

    pozdrawiam ciepło
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Karolinko, polecam. Taki chlebek jest pyszny i zdrowy :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  14. Też się jutro biorę za domowy chlebek :) pysznie się twój prezentuje uwielbiam ziarenka w środku :) jeszcze tylko masełkiem posmarować... i pół bochenka mogłabym zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Karinko na jednym kawałku trudno się zatrzymać :-) miłego pieczenia :-)

      Usuń
  15. piękny chlebek :) domowe, są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Kamilu, tak najpyszniejsze. Niech te sklepowe się schowają :-)

      Usuń
  16. lecę po masełko:) Pyszny chleb, taki bogaty, a w dodatku na zakwasie - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. załapie się jeszcze na kromeczkę?? do takiego tylko masełko i człowiek szczęśliwy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne Gabrysiu starczy dla wszystkich :-) zapraszam :-)

      Usuń
  18. Pięknie wyrósł, pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U Ciebie zawsze tak zdrowo i domowo, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowego chleba nie sposób odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten dodatek żurawiny i śliwki musi dać niesamowity efekt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak smakuje rewelacyjnie. Jest bardziej wilgotny od zwykłych chlebków :-)

      Usuń
  22. A mnie udaje się ostatnio co drugi wypiek :( a Twój wygląda na bardzo udany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O a to dlaczego ? Dziękuje bardzo Urszulko. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  23. Pysznie wygląda, domowe pieczywko najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  24. domowe chlebki - nie ma nic lepszego !!
    Wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu. Dziękuje bardzo. Tak domowe pieczywo najlepsze :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  25. domowy chlebek w dodatku na zakwasie to coś pysznego. I dodatek ziarenek które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko u mnie domowy chlebek to już codzienność. Pyszny i chrupiący :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  26. Pyszna propozycja na domowy chlebek! Wygląda mega apetycznie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. MEGA APETYCZNY!!!! Muszę w końcu upiec...mmm i ta śliwka mniaaaaaam!!!!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ten chlebek wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.