Chleb z ziarnami i śliwką
A może macie ochotę na pyszny chlebek pełen ziaren z dodatkiem suszonych śliwek. Pyszny, chrupiący na zakwasie. Bardzo lubię piec domowe chleby i bułki, sprawia mi to wielką przyjemność. Nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam chleb w sklepie, od jakiegoś czasu piekę sama. Nawet czasami w tygodniu wstaje o 4 rano wstawic chleb, aby był świeży na śniadanie, to się nazywa poświęcenie co.
W chlebie jest dosyć dużo ziaren, które przed dodaniem namoczyłam w niewielkiej ilości wody, wsypałam ziarna do miski i wlałam ciut wody, tak do wysokości ziaren w misce. No i dodałam moją ulubioną śliwkę suszoną, dzięki niej chleb nabrał pysznego aromatu i smaku.
W chlebie jest dosyć dużo ziaren, które przed dodaniem namoczyłam w niewielkiej ilości wody, wsypałam ziarna do miski i wlałam ciut wody, tak do wysokości ziaren w misce. No i dodałam moją ulubioną śliwkę suszoną, dzięki niej chleb nabrał pysznego aromatu i smaku.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 120 g mąki żytniej Młyn Kopytowa
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego złotego
- 4 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 7 śliwek suszonych
- 4 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 7 śliwek suszonych
- 2,5 łyżeczki soli
- 500 g przegotowanej, ciepłej wody
- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki żytniej Młyn Kopytowa
Wykonanie:
Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Pół godziny przed robieniem chleba wsypuje nasiona i zalewam je ciepłą wodą, tak do wysokości nasion i odstawiam na pół godziny.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, sól, zakwas i wodę. Mieszam i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką, dodaje nasiona i mieszam ponownie. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką, nie zakręcamy tylko przykrywamy. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na 1,5 godziny, w tym czasie dobrze jest wymieszać ponownie ciasto przynajmniej dwukrotnie.
Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Pół godziny przed robieniem chleba wsypuje nasiona i zalewam je ciepłą wodą, tak do wysokości nasion i odstawiam na pół godziny.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, sól, zakwas i wodę. Mieszam i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką, dodaje nasiona i mieszam ponownie. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką, nie zakręcamy tylko przykrywamy. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na 1,5 godziny, w tym czasie dobrze jest wymieszać ponownie ciasto przynajmniej dwukrotnie.
Naczynie żaroodporne okrągłe smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleby z naczynia i studzimy na kratce. Chleby bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Smacznego :-)
Uwielbiam połączenie chleba i śliwek :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam po raz pierwszy, ale nie ostatni, pyszny wyszedł :-)
Usuńoj nie ma to jak domowy chleb! też często piekę :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepszy :-)
UsuńPyszny chleb :) Poproszę kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńMartuś zapraszam :-)
Usuńna taki chlebuś to się ma zawsze ochotę:) piękny bochenek:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Renatko :-)
UsuńNajbardziej lubię chlebek na zakwasie. Np. taki Jak Twój. Nadziałaś go pysznymi dodatkami :) Nie pogardzę też na drożdżach. Najważniejsze że domowy :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Krysiu :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńChleb śliwki i jakieś mięsko-idealne połączenie dla mnie! Takie chleby własnej roboty smakują najlepiej i trzeba przyznać, piekny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Dziękuje bardzo :-) uwielbiam zapach domowego chleba :-) pozdrawiam :-)
UsuńAle piękny chlebuś!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńMnóstwo pyszności w tym Twoim chlebku. Podoba mi się takie połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jak jest tak mocno nadziany :-)
UsuńWygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :-) zapewniam :-)
UsuńŚwietny chlebek! Aż mi w brzuchu burczy! Baaardzo apetyczny wypiek!
OdpowiedzUsuńAguś to czestuj się kochana :-) smacznego :-)
UsuńAle domownicy maja z tobą dobrze :D Wspaniały chlebek :D
OdpowiedzUsuńNo są zadowoleni :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńMarzenko chlebuś prezentuje się przepysznie, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu, również pozdrawiam :-)
UsuńCudowny chleb kochana ,czas wyruszyć na poszukiwania mąk ,u mnie to wielki problem ,mają tylk pszenną.
OdpowiedzUsuńOj no coś Ty, tylko pszenną :-) to przyjedź do mnie, podzielę się swoimi :-)
UsuńWilgotny- taki lubię:)
OdpowiedzUsuńTak jest pyszny :-)
UsuńPowiedz mi dlaczego my się znów zdublowałyśmy! :) U nas też chlebek. A ten Twój - mistrzostwo!!!
OdpowiedzUsuńNo tak ostatnio gadałyśmy przez sen, pamiętacie :-) dziękuje :-) to zrobimy wymiankę :-)
UsuńMyślałam ostatnio o takim chlebie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Karolina
Witaj Karolinko, polecam. Taki chlebek jest pyszny i zdrowy :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTeż się jutro biorę za domowy chlebek :) pysznie się twój prezentuje uwielbiam ziarenka w środku :) jeszcze tylko masełkiem posmarować... i pół bochenka mogłabym zjeść :)
OdpowiedzUsuńOj tak Karinko na jednym kawałku trudno się zatrzymać :-) miłego pieczenia :-)
Usuńpiękny chlebek :) domowe, są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Kamilu, tak najpyszniejsze. Niech te sklepowe się schowają :-)
Usuńlecę po masełko:) Pyszny chleb, taki bogaty, a w dodatku na zakwasie - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
Usuńwygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńzałapie się jeszcze na kromeczkę?? do takiego tylko masełko i człowiek szczęśliwy :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJasne Gabrysiu starczy dla wszystkich :-) zapraszam :-)
UsuńPięknie wyrósł, pachnie, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńOj pachniał rewelacyjnie :-)
UsuńPyszny chlebek:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Natalio :-) pozdrawiam :-)
UsuńU Ciebie zawsze tak zdrowo i domowo, pycha :)
OdpowiedzUsuńA tak najbardziej lubię :-) pozdrowionka :-)
UsuńDomowego chleba nie sposób odmówić :)
OdpowiedzUsuńZawsze smakuje :-) pozdrawiam Ewuś :-)
UsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńOj ja też :-)
UsuńTen dodatek żurawiny i śliwki musi dać niesamowity efekt! :)
OdpowiedzUsuńTak smakuje rewelacyjnie. Jest bardziej wilgotny od zwykłych chlebków :-)
UsuńA mnie udaje się ostatnio co drugi wypiek :( a Twój wygląda na bardzo udany :)
OdpowiedzUsuńO a to dlaczego ? Dziękuje bardzo Urszulko. Pozdrawiam :-)
UsuńPysznie wygląda, domowe pieczywko najlepsze
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Martuś :-)
Usuńdomowe chlebki - nie ma nic lepszego !!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie.
Witaj Aniu. Dziękuje bardzo. Tak domowe pieczywo najlepsze :-) pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńdomowy chlebek w dodatku na zakwasie to coś pysznego. I dodatek ziarenek które uwielbiam.
OdpowiedzUsuńAlinko u mnie domowy chlebek to już codzienność. Pyszny i chrupiący :-) pozdrawiam :-)
UsuńWspaniały chleb :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWspaniały chleb :)
OdpowiedzUsuń:-):-):-)
UsuńPyszna propozycja na domowy chlebek! Wygląda mega apetycznie!:-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny. Polecam :-)
UsuńMEGA APETYCZNY!!!! Muszę w końcu upiec...mmm i ta śliwka mniaaaaaam!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Polecam. Jest smakowity :-) pozdrowionka :-)
Usuńten chlebek wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Dorotko :-)
Usuń